Naslovnica > PREDSTAVE > Ljubavni napitak

Ljubavni napitak

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
On voli nju. I ona voli njega, ali ne želi priznati. Onda netko drugi nju zaprosi, a ovaj prvi poludi. Ali neće priznati, pa ona bude ljuta. A na kraju završe zajedno. Uz pratnju Donizettijeve glazbe.
autorski tim funkcija
Pietro Rizzodirigent
Cesare Lieviredatelj
Luigi Peregoscenograf
Marina Luxardokostimograf
Felice Romanilibretist
Tea Bašićasistent kostimografa
Gaetano Donizettiskladatelj
Jasna Žarićasistent redatelja
Jasna Žarićprevoditelj libreta
Ivan Josip Skenderasistent dirigenta
Ivan Josip Skenderzborovođa

U vremenu kada je veliki Vincenzo Bellini, jedan od majstora bel canta, svoje opere stvarao dugo i s velikom mukom, njegov najveći rival Gaetano Donizetti, vukao ih je iz džepa bez problema i to u gotovo rekordnom vremenu – Ljubavni napitak npr., napisan je tek za šest tjedana.

Pa iako se kritika uglavnom slaže da je Bellinijava forma bila mnogo čišća, a glazba profinjenija, Donizettiju se ne može zanijekati ogroman popis djela različitog žanra, te poprilična stilska fleksibilnost. Osim toga, na tom popisu se nalaze i tri komedije – žanr u koji se Bellini nikada nije htio upuštati. Od od te tri, Ljubavni napitak definitivno se nalazi na popisu najboljih opera buffa ikad napravljenih.

Dvočinski libreto napisao je Felice Romani, jedan od najplodnijih talijanskih libretista, koji je libreta pisao i za Bellinija, a Ljubavni napitak je preradio prema operi Le philtre francuskog skladatelja Daniela Françoisa Esprit Aubera, odnosno njezinom libretu koji je napisao Eugene Scribe. Već godinu dana nakon što je završen, Ljubavni napitak vidio je svjetlo dana, i to u milanskom Teatro della Canobbiana 1832. godine.

A priča slijedi – Nemorino je siromašni zemljoradnik koji je nesretno i očajnički zaljubljen u lijepu Adinu, koja, osim što je lijepa, je naravno i bogata zemljoposjednica. Vidjevši je jednom prigodom kako čita Trisatna i Izoldu, Nemorino se malo zamisli te odluči da je najbolje riješenje da on nabavi ljubavni napitak kojim će zadobiti njenu ljubav. I to što prije jer je u mjesto stigao narednik Belcore koji pred svima prosi Adininu ruku.

Ali, u grad je upravo stigao i putujući trgovac Dulcamara, te prodaje Nemorinu ljubavni napitak. Naravno, Nemorino nije svjestan da ga je ovaj prevario i da je u bočici obično vino! Da uspije pobjeći prije nego što naivni kupac sazna istinu, Dulcamara upućuje Nemorina da će napitak početi djelovati tek dan kasnije. On ga popije, i osjetivši nagli polet i samopouzdanje, nalazi Adinu, i na trenutak čini se da između njih postoji neka magija, no ona biva prekinuta dolaskom narednika Belcora koji govori Adini da se odmah moraju vjenčati jer mora uskoro otići.

Uvjeren da se Adina ne može oduprijeti magiji, Nemorino na to glumi indiferentnost, a Adina je povrijeđena. Želeći još ljubavnog napitka, za kojeg nema novaca, Nemorino se učlanjuje u vojsku narednika Belcora, koji mu za to i plaća ali je siguran da će se svog rivala riješiti šaljući ga u vojsku. Nemorino kupuje eliksir, odnosno vino, te se napije. U istom trenu kroz selo se pročuje vijest da je Nemorino naslijedio neko bogatstvo, te ga žene počinju oblijetati, a on je siguran da je to uzrok napitka. Dulcamara prepričava priču o Nemorinu Adini, koja mu, taknuta, izjavljuje ljubav, a razočarani Belcoro govori da – nije ona jednina žena na svijetu.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE