Naslovnica > PREDSTAVE > Krabuljni ples

Krabuljni ples

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedan politički atentat, jedna pomalo romantična ljubavna drama, par sudskih tužbi, i Verdijeva opera kakvu poznajemo danas.

Svaka priča počinje negdje, a u slučaju Verdijeve opere Krabuljni ples, još davne 1792. godine kada je ubijen švedski kralj Gustav III. Za vrijeme maskiranog bala, naravno, a uzrok svemu bila je, što drugo no - politička urota. No, iako je u Verdijevom djelu uklonjeno i promjenjeno mnogo činjenica oko dotičnog političkog incidenta, legendarni je skladatelj zbog nje svejedno zaradio sudsku tužbu – i to više puta.

Da Verdija nije trebalo kriviti jasno je svima koji znaju da je on operu skladao prema drami izvjesnog Eugenea Scribea, pod nazivom Gustave III, a koja je opet imala vrlo malo sličnosti s onim što se zapravo Gustavu III dogodilo kobne 1792. No, malo ili nimalo, i to je bilo dovoljno da stvori probleme. Umjesto premijere u Napulju, Verdi je zaradio tužbu, a kako nije htio dodatno mijenjati priču, odgovorio je cenzorima protutužbom i na kraju - pobjedio, a opera je sretno zaigrala premijeru u teatru Apollo u Rimu 1859. godine.

Toliko o okolsnostima. A sad opera. Kao mjesto radnje zbog već spomenutih razloga, često se navodilo Boston u Massachusettsu, no nakon sudske sapunice danas je to ponovno – Švedska. Priča započinje kada vladar Riccardo pregledava popis uzvanika za maskirani bal na svom dvoru. Oduševljen je kada na popisu vidi ime Amelie, žene svoga najbližeg savjetnika Renata, u koju je očajnički zaljubljen. U tom trenu mu prilazi rečeni Renato i objašnjava da se protiv njega diže urota, no Riccardo mu ne vjeruje. Zatim stiže još nekoliko dvorjana koji optužuju staru ženu Ulricu za crnu magiju. Riccardo to obećava istražiti i zakazuje im masovni sastanak te noći na njezinom imanju.

Tamo pak stiže prvi i - ugleda Ameliu koja traži savjet od Ulrice. Govori joj kako je zaljubljena u Riccarda i kako mora nekako naći mir svome srcu. Ulrica je pošalje po neko bilje, a na scenu stupa Riccardo tražeći od Ulrice da mu prorekne budućnost. Urlica predviđa da će poginuti i to od prve sljedeće osobe s kojom se rukuje, na što u sobu upada Renato s dvorjanima i - rukuje se s Riccardom.

Malo kasnije Riccardo i Amelia jedno drugom izjavljuju ljubav, ali i opet na scenu upada Renato ne bi li Riccarda upozorio da ga traže urotnici. Riccardo odlazi no prisiljava Renata da otprati doma ženu u njegovu društvu koja je u međuvremenu prekrila lice velom. Veo, naravno, padne u krivom trenutku i bijesni se Renato odluči osvetiti Riccardu.

Sutradan na maskenbalu, Renato ubija Riccarda, a on na samrti brani Amelijinu nevinost.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter