Search
Close this search box.

Krabuljni ples

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedan politički atentat, jedna pomalo romantična ljubavna drama, par sudskih tužbi, i Verdijeva opera kakvu poznajemo danas.
autorski tim funkcija
Plamen Kartaloffredatelj
Ivana Bakalasistent kostimografa
Jasna Žarićasistent redatelja
Jasna Žarićlektor
Jasna Žarićhrvatski tekst libreta
Mirella Protegaasistent kostimografa
Ivo Lipanovićdirigent
Snježana Abramović Milkovićkoreograf
Marta Crnobrnjaasistent scenografa
Ivan Josip Skenderzborovođa
Robert Homenasistent dirigenta
Giuseppe Verdilibreto
Giuseppe Verdiskladatelj
Irena Šušackostimograf
Dinka Jeričevićscenograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla

Svaka priča počinje negdje, a u slučaju Verdijeve opere Krabuljni ples, još davne 1792. godine kada je ubijen švedski kralj Gustav III. Za vrijeme maskiranog bala, naravno, a uzrok svemu bila je, što drugo no - politička urota. No, iako je u Verdijevom djelu uklonjeno i promjenjeno mnogo činjenica oko dotičnog političkog incidenta, legendarni je skladatelj zbog nje svejedno zaradio sudsku tužbu – i to više puta.

Da Verdija nije trebalo kriviti jasno je svima koji znaju da je on operu skladao prema drami izvjesnog Eugenea Scribea, pod nazivom Gustave III, a koja je opet imala vrlo malo sličnosti s onim što se zapravo Gustavu III dogodilo kobne 1792. No, malo ili nimalo, i to je bilo dovoljno da stvori probleme. Umjesto premijere u Napulju, Verdi je zaradio tužbu, a kako nije htio dodatno mijenjati priču, odgovorio je cenzorima protutužbom i na kraju - pobjedio, a opera je sretno zaigrala premijeru u teatru Apollo u Rimu 1859. godine.

Toliko o okolsnostima. A sad opera. Kao mjesto radnje zbog već spomenutih razloga, često se navodilo Boston u Massachusettsu, no nakon sudske sapunice danas je to ponovno – Švedska. Priča započinje kada vladar Riccardo pregledava popis uzvanika za maskirani bal na svom dvoru. Oduševljen je kada na popisu vidi ime Amelie, žene svoga najbližeg savjetnika Renata, u koju je očajnički zaljubljen. U tom trenu mu prilazi rečeni Renato i objašnjava da se protiv njega diže urota, no Riccardo mu ne vjeruje. Zatim stiže još nekoliko dvorjana koji optužuju staru ženu Ulricu za crnu magiju. Riccardo to obećava istražiti i zakazuje im masovni sastanak te noći na njezinom imanju.

Tamo pak stiže prvi i - ugleda Ameliu koja traži savjet od Ulrice. Govori joj kako je zaljubljena u Riccarda i kako mora nekako naći mir svome srcu. Ulrica je pošalje po neko bilje, a na scenu stupa Riccardo tražeći od Ulrice da mu prorekne budućnost. Urlica predviđa da će poginuti i to od prve sljedeće osobe s kojom se rukuje, na što u sobu upada Renato s dvorjanima i - rukuje se s Riccardom.

Malo kasnije Riccardo i Amelia jedno drugom izjavljuju ljubav, ali i opet na scenu upada Renato ne bi li Riccarda upozorio da ga traže urotnici. Riccardo odlazi no prisiljava Renata da otprati doma ženu u njegovu društvu koja je u međuvremenu prekrila lice velom. Veo, naravno, padne u krivom trenutku i bijesni se Renato odluči osvetiti Riccardu.

Sutradan na maskenbalu, Renato ubija Riccarda, a on na samrti brani Amelijinu nevinost.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE