Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [27.1. -2.2.12.]

Radio pregled tjedna [27.1. -2.2.12.]

'Majstor i Margarita', premijerna 'Etrurska pisma' i 'Elijahova stolica', 'Malo cušpajza s Keglbajsa', 'Pustinje' Rade Jarka, razgovor sa Silvijom Marchig i portret Mladena Vasarya...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 27. siječnja

 

13,30-14,30, HR III
DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

MIHAIL BULGAKOV: „MAJSTOR I MARGARITA“ – 1. DIO

Režija: STEPHANIE JAMNICKY

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-drama)

MIHAIL BULGAKOV: MAJSTOR I MARGARITA  (I. dio)

Prvi puta u repertoaru Dramskog programa Hrvatskog radija susrećemo se s dramatizacijom   romana, jednog od najvećih bisera svjetske književnosti, „Majstor i Margarita“, i to u njegovoj cijelosti. Doista, velik i značajan projekt s mnogo najsjajnijih imena našeg glumišta kao što su Alma Prica, Frano Mašković, Sven Medvešek, Mladen Vasary, Žarko Potočnjak, Enes Kišević i ostali. Prvi dio je nastao na osnovi kazališne dramatizacije Sanje Ivić (rađene ne tako davno u „Gavelli“) koja je opet doživjela radijsku adaptaciju. Zahvaljujući našem mediju adaptacija se mnogo više približila izvorniku i troslojnoj strukturi romana. Redateljska inventivnost Stephanie Jamnicky s jakom potporom glazbene urednice Franke Meštrović i sigurnom, a osjetljivom rukom Mira Pijace, ton majstora, zaplovila je u predjele grotesknog ludila i senzibilne poetičnosti, podržana od nadahnute igre velike glumačke ekipe.

 

18,00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

Dubravko Mihanović: ETRURSKA PISMA (premijera)

Jedan od naših najznačajnijih dramatičara mlađe/srednje generacije ujedno je i izvrstan pjesnik, poetska duša što senzibilnim pipcima upija svijet. U Etrurskim pismima, koja su pisana poput dnevničkih zapisa, Mihanović vodi izmaštani dijalog pun ljubavi sa svojim tromjesečnim sinom. Boraveći u središnjoj Italiji, nekadašnjoj antičkoj Etruriji, ovaj nadareni pjesnik uvodi nas u nevino osjećanje idiličnog supostojanja čovjeka i Svijeta. Dubravko Mihanović, glumac Rakan Rushaidat, skladatelj Stanislav Kovačić, ton majstorica Lana Deban i redatelj Mislav Brečić čiji se senzibilitet skladno upotpunjuje s piščevim te minimalistički precizno plete zvučno savršeno skladnu i promišljenu strukturu, nude nam pola sata vrhunske ljepote i nježnosti, daleko od svjetskih boli, od ratova, razaranja, svađa, kiča i neukusa. Nude nam jednu od oaza duhovnog punjenja na koje sve češće zaboravljamo u današnjem svijetu te je ovakvo podsjećanje na njih utoliko značajnije.

 

SUBOTA, 28. siječnja 2012.

 

09,00 – 09,30, HR III
JEDNOČINKA – MALI PLESNI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditeljica i autorica: KATJA ŠIMUNIĆ

RAZGOVOR SA SILVIJOM MARCHIG

U današnjoj emisiji Mali plesni razgovori ugošćujemo Silviu Marchig, plesačicu/izvođačicu, plesnu autoricu i pedagoginju koja je sudjelovala u kreaciji (zajedno s Natašom Govedić i Darkom Japeljem) u izvedbi predstave Glory, Glory, Hamleluja ! što je nedavno premijerno odigrana u Zagrebu. S gošćom razgovaramo o toj predstavi, njezinim samostalnim plesnim projektima kao i desetogodišnjici Eks-scene koje je Silvia Marchig jedna od koordinatorica.

 

18,05 – 18,55, HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

MIROSLAV KRLEŽA: «NA RUBU PAMETI»

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Darko Tralić

Jedan od kultnih Krležinih romana, napisan 1938. za radio je uspješno dramatizirala Lada Martinac Kralj temeljeći svoj uradak na pretežno monološkoj formi koju prekidaju dijaloški umetci unoseći dramatičnost i dinamičnost. U tako komponiranoj strukturi fokusirana je teza romana – borba protiv gluposti koju započinje u svojim pedesetim glavni lik, slobodoumni intelektualac, nonkonformist i osjetljivi pojedinac koji u takvoj borbi vidi smisao života. Njegova borba rezultira hajkom na čovjeka, znači slobodu i različito mišljenje što je česta i omiljena Krležina tema. Režiju potpisuje Darko Tralić, a u glavnoj ulozi nastupa Dragan Despot.

 

NEDJELJA, 29. siječnja 2012.

 

13,00 – 13,30, HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

IvanBauer: „Malo cušpajza s Keglbajsa“
Redatelj: Mislav Brečić
Ivan Bauer radijski je autor prepoznatljiva humora, jezičnoga senzibiliteta i osobite zainteresiranosti za male ljude okružene velikim suvremenim temama i dilemama. U najnovijoj komediji velika televizijska kuća sprema se snimati sapunicu u lokalnom parku i pri tome naravno likove pronalazi u nekom izmišljenom meksičkom stakleniku dok se prave ljubavne igrice i zavrzlame u istome parku odvijaju na sasvim prirodan i ljubak način ekipi pred nosom.

 

13,15-13,55, HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

Dramatizacija: Željka Horvat Vukelja

Režija: Petar Vujačić

PETAR VUJAČIĆ „LETEĆI GLASOVIR ILI KAKO SE NAKLAVIRITI NA KLAVIR“ (premijera)

U današnjoj emisiji Radio igre za djecu slušat ćete dokumentarnu radio igru nastalu prema priči „Leteći glasovir“ Željke Horvat Vukelje. Emisija je spoj dokumentarnog i igranog materijala.

Uz Željku Horvat Vukelju autoricu priče „Leteći glasovir“ u emisiji sudjeluju učenici trećih razreda osnovnih škola „Ivan Gundulić“ i  „Josip Juraj Strossmayer“ iz Zagreba.

Igrane dijelove dramatizirao je Petar Vujačić, a odglumili Pjer Meničanin i Žarko Savić.

Pripovijest o glasoviru koji bježi od  kuće zato što ga ne vole i ne žele svirati na njemu ovoga puta poslužila je kao osnova za istraživanje mogućnosti radijskoga prostora s jedne strane te pripovijedanja u  živom kontaktu s djecom s druge strane. Tako je nastala ova radioigra koja obiluje zvučnim atrakcijama.

 

PONEDJELJAK,  30. siječnja

 

9,30 – 9,55, HR III

RADIO-ROMAN (od ponedjeljka 30.01. do petka 03.02.)

Urednik: BRANKO MALEŠ

RADE JARAK: „PUSTINJE“  - I. dio

Dramatizacija: Matko Botić

Režija: Ranka Mesarić

Roman „Pustinje“ književnika i slikara Rade Jarka jedan je od najboljih podosta posljednjih godina u suvremenoj hrvatskoj prozi; Jarak je, poznato je, dobio i značajnu nagradu za svoj tekst no, treba reći, kako smo svoje mišljenje oblikovali puno prije.

 

18,00-19,00, HR III
RADIO-IGRA

Urednik. HRVOJE IVANKOVIĆ

IGOR ŠTIKS: “ELIJAHOVA STOLICA” (premijera)

Dramatizacija. Darko Lukić

Režija: Darko Tralić

Igor Štiks: ELIJAHOVA STOLICA

Poznati austrijski književnik Richard Richter usred rata dolazi u Sarajevo ne bi li tamo  razriješio tajnu svog podrijetla i doznao nešto o sudbini čovjeka za kojeg je tek nedavno saznao da je njegov otac. Radijska adaptacija hvaljenog romana Igora Štiksa, Elijahova stolica, napravljena je prema kazališnoj dramatizaciji Darka Lukića, a u glavnim ulogama nastupaju Milan Pleština i Daria Lorenci Flatz.

 

UTORAK, 31. siječnja

 

18,00 – 19,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

MIRO PIJACA: „GAJETA – SVETI BROD“ – radni naslov (premijera)

 

22,03 – 22,30, HR III
JEDNOČINKA – MALI PLESNI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditeljica i autorica: KATJA ŠIMUNIĆ

RAZGOVOR SA SILVIJOM MARCHIG

 

22,40 – 23,25, HR II
RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

FRANCIS MARION CRAFORD: „LUBANJA KOJA VRIŠTI“

Prijevod i dramatizacija: BRANKA ŽODAN

Režija: RANKA MESARIĆ

Francis Marion Crawford (1854-1909) američki je pisac poznat posebice po neobičnim fantastičnim pripovijetkama, nezaobilaznim u važnijim svjetskim izborima klasika horror žanra. “Lubanja koja vrišti” napetica je nastala dramatizacijom istoimene Crawfordove pripovijetke o umirovljenom pomorskom kapetanu i zagonetnoj lubanji i predstavlja prvo dramsko radiofonijsko uprizorenje ovoga pisca na Hrvatskom radiju, u izvanredno suptilnoj režiji Ranke Mesarić i snažnoj glumačkoj interpretaciji Svena Medvešeka u ulozi kapetana Charlesa Braddocka.

 

 

SRIJEDA, 01. veljače 2012.


13,30-14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

GLUMAC MLADEN VASARY – 1. dio

Jedan od rijetko znatiželjnih glumaca koji vječito teži obnavljanju vlastitog kreativnog potencijala. Ta je težnja odredila njegov jedinstven umjetnički put koji sadrži suradnje s nekima od najvećih kazališnih majstora (Barba, Nadj, Gonzalez, Gotscheff…), te objedinjuje raznolike segmente glumačkoga izraza, koreografiju i pedagoški rad. Već od studentskih je početaka Vasary bio sklon eksperimentu i istraživanju – poznata kazališna skupina Pozdravi, čiji je bio suosnivač i član, bila je jedna od prvih skupina koja je u ex-Jugoslaviji anticipirala takozvano fizičko kazalište. Sklon komičnim i ludičkim ulogama, te za mnoge od njih nagrađivan, Vasary krajem osamdesetih odlazi u školu Jacquesa Lecoqa u Parizu, gdje ostaje punih petnaest godina. Ostvaruje bogatu međunarodnu kazališnu karijeru, nakon čega se 2002. godine vraća u Hrvatsku, gdje se nastavlja baviti svim segmentima svoje raznolike umjetničke osobnosti.

 

18,00 – 19,00, HRIII

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

GILBERT KEITH CHESTERTON: «MAGIJA»

Prijevod: Cvijeta Senta

Radio-prilagodba: Nada Zoričić

Režija: Dejan Šorak

Fantastična komedija G. K. Chestertona, engleskog pisca prve polovice 20. stoljeća, autora bogatog i raznolikog opusa koji obuhvaća novinske članke, poeziju, biografije, kršćansku apologetiku, fantastiku i detektivsku prozu, nastoji tematizirati značenje magije i magičnog, nasuprot mađioničarstva i sljeparstva. Okupljeni u ladanjskoj kući starog smušenjaka, «njegovog vojvodstva», likovi su uhvaćeni u mrežu događaja koji se samo na prvi pogled mogu racionalizirati. Sjajni dijalog pun je paradoksa kojim se dovodi u pitanje definicija stvarnog i predvidivog.

***

ETNOFANTASTIKA: MILKA TICA: „BIJELI LOVAC“

Režija: Petar Vujačić

 

 

ČETVRTAK, 02. veljače

 

18,00 – 19,00, HRIII

RADIO-DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

MIHAIL BULGAKOV: „MAJSTOR I MARGARITA“ – 2. dio (premijera)

Prijevod: Vida Flaker

Dramatizacija: Sanja Ivić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE