Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > David Bowie, čovjek – slon

David Bowie, čovjek – slon

David Bowie rođen je 8. siječnja 1947. Punih 65 godina kasnije, pronašli smo za vas ulomke iz jedine dramske predstave koju je odigrao na Broadwayu.
Share on facebook
Share on twitter

David Bowie, punim imenom David Robert Hayward Jones, britanski je rock glazbenik, skladatelj, glumac, producent, aranžer i tko zna što još sve ne, ali svakako jedan od prvih koji su svjesno teatralizirali glazbenu industriju.

Bowie glumu shvaća elementarnim dijelom svoje karijere, o čemu sam govori u ovom intervjuu:

Igrao je u nekoliko filmova, no u profesionalnom kazalištu samo jednom i to na - Broadwayu, u produkciji drame The Elephant Man iliti Čovjek slon autora  Bernarda Pomerancea, temeljenoj na istinitoj priči o životu Josepha Merricka, koji je u viktorijansko doba bio slavan zbog ektremnih deformiteta tijela.

Drama je praizvedena u londonskom Royal National Theatre, potom je igrana na Off-Broadwayu, točnije na sceni Saint Peter's Church, da bi konačno 1979. doživjela i brodvejsku premijeru na sceni kazališta Booth.

Predstavu je režirao Jack Hofsiss, a sam Bowie nije bio u izvornoj podjeli, već je naslovnu ulogu 'naslijedio' od Philipa Anglima, odnosno Brucea Davisona, a istu je ulogu nakon njega igrao i hvaljeni Mark Hamill, u to doba najpoznatiji po ulozi Lukea Skywalkera u StarWars serijalu.

Predstava je bila veliki hit i 'zaradila' je svu silu nagrada: Drama Desk i Tony nagrade za najbolji novi komad, kao i nagradu Udruženja kritičara u istoj kategoriji.

Po drami je 1980. David Lynch snimio i istoimeni film, a u kojem su glavne uloge igrali John Hurt (Merrick), Anthony Hopkins (Treves) i Anne Bancroft (Gđa. Kendal).

Mi vam pak donosimo snimku intervjua koji je Bowie dao o predstavi, a tijekom kojeg su prikazani i ulomci iz same izvedbe!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE