Naslovnica > VIJESTI > INFO > Nagrade HNK

Nagrade HNK

Zagrebački HNK dodijelio je izvođačima svoje godišnje nagrade, od kojih je ona za žensku ulogu pripala Liviju Badurini. Ne, nije opet tipfeler.
Share on facebook
Share on twitter

‘Ma kako nekome zvučalo šokantno i senzacionalistički, naša odluka je bila nedvojbeno jednoglasna: gospodin Livio Badurina, svojom interpretacijom signore Laure, u komedijiMarina Držića Dundo Maroje i režiji Ozrena Prohića, unatoč mnoštvu sjajnih kreacija brojnih glumica u gotovo svim odigranim predstavama protekle sezone, po našem mišljenju, za nijansu ih je ipak nadmašio.’ izjavio je u svom objašnjenju godišnjih nagrada HNK ocjenjivački sud u sastavu: Đurđa Škavić, Želimir Mesarić i Vjenceslav Kapural.

E pa sad, šokantno možda i nije toliko, ali senzacionalistički svakako je. Bi li HNK bio tako sklon istu tu nagradu dodijeliti dotičnom gospodinu da se ona zove nagrada za najbolju glumicu, ili bi to u tom slučaju smatrali neukusnim jer bi uključivalo politički nekorektnu izjavu o nečijem rodnom identitetu? Uostalom, zašto nisu naprosto za tako sjajnu umjetničku interpretaciju Liviju Badurini dodijelili nagradu za mušku ulogu?

Feministkinje bi rekle kako su u želji da budu jako liberalni, ispali upravo suprotno – dodijelivši dvije nagrade u istoj sezoni muškarcima. Drugi je Luka Dragić, koji je nagradu za mušku ulogu osvojio intrepretacijom Johna Worthinga u predstavi‘Važno je zvati se Ernest’.

No, ne bismo smjeli zaboraviti druge zaslužne dobitnike, koji uz tradicionalne (po rodnim pitanjima) ocjenjivačke sudoveOpere i Baleta nemaju prilike izazvati (ne)namjerni propagandni trik.  Dakle, ocjenjivački sud Baleta u sastavuMateja Pučko-Petković, Suzana Bačić i Milko Šparemblek, nagradu Ana Roje dodijelilio je Pavli Mikolavčić za uloge Djevojke – Klauna u baletu Pjesme ljubavi i smrti te Swanilde u Coppeliji na Montmartreu, a nagradu Oskar Harmoš Iliru Kerniju za ulogu Putnika u 'Pjesmama ljubavi i smrti' /naslovna slika/.

A opernim nagradama Marijana Radev i Vladimir Ruždjakmogu se pohvaliti mezzosopranistica Cecilija Car koja je nagradu dobila za ulogu Madame de Croissy u predstaviRazgovori karmelićanki, te gostujući bugarski bariton Kiril Manolov za ulogu Figara u Seviljskom brijaču koje su im dodijelili Jagoda Martinčević, Nada Ruždjak Branimir Pofuk.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI