Login za korisnike

Maškarate ispod kuplja

Dramu Ive Vojnovića po drugi put u pet godina režira Ivica Kunčević, a koliko te dvije produkcije nalikuju jedna drugoj provjeriti možete u HNK Zagreb.

***

Konte Ivo Vojnović tekst Maškarate ispod kuplja napisao je 1922. godine i njime se nakon dvadeset godina, i četiri drame napisane u međuvremenu, vratio tematici rodnog grada.

‘Kuplje’ iz naslova, ponegdje u Dalmaciji još nazivaju i kupama, a književni ih standard prepoznaje kao crijepove.

Naslov tako vrlo precizno u najkraćim crtama i opisuje radnju koja se zbiva pod krovom  plemićke obitelji sestara Nikšinica u Dubrovniku, u kojoj  polovicom 19. stoljeća, točnije u vrijeme maškara, umire mlada sluškinja Anica.

Jednako kao i  Nikšinice, koje nose breme neostvarenih ljubavi, tako i umiruća Anica čezne za aristorkatom kojeg ne može imati.

U za njega prepoznatljivom ključu, Vojnović toj priči kontrapunktira poklade koje se zabavljaju igrajući slavnu prošlost Dubrovačke Republike, podjednako mrtve kao što je to zapravo i svijet njegovih ženskih junaknja u kući.

Sve će se te priče otkriti i ispreplesti u maskeradi koju će vladike prirediti ne bi li razveselile svoju sluškinju…

Vojnović je Maškarate posvetio Pragu, u kojem su i praizvedene 1923. godine.

U HNK Zagreb postavlja ih kućni redatelj Ivica Kunčević, a koji je isti naslov i to čini se u identičnom konceptu postavio još 2007. godine u produkciji  i to s gotovo identičnim autorskim timom, izuzmemo li skladatelja. Rečena je predstava gostovala i na 17. Marulićevim danima u Splitu, na kojima je Kristini Stevović za ulogu Anice donijela i nagradu Marul za glumačko ostvarenje.

Je li u pitanju tek reciklaža u boljim produkcijskim uvjetima ili pak temeljita nadgradnja originalnog 'crnogorskog' koncepta, provjeriti možete u nacionalnom teatru, u kojem će uprkos 41 zaposlenog glumca i glumicu Drami, čak 10 od ukupno 15 uloga u ovoj predstavi igrati - gosti.

autorski tim
Tena Tonković Orečićasistent redatelja
Đurđa Kunejkoreograf
Ivo Vojnovićautor teksta
Ivica Prlenderscenograf
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Neven Frangešskladatelj
Ivica Kunčevićredatelj
Danica Dedijerkostimograf
Miljenko Sekulićumjetnički suradnik za oblikovanje lutaka
Vesna Balabanićautor lutaka

izvođači
Alma PricaAlma PricaGospođa Ane
Ana BegićGjive
Andrea BakovićMaškare
Anđelko PetricMaškare
Branko SmiljanićMaškare
Doris Šarić - KukuljicaMare
Jelena SušacMaškare
Katarina PericaMaškare
Luka DragićJero
Maja PetrinMaškare
Marina KostelacMaškare
Matilda SorićMaškare
Olga PakalovićAnica
Vanja MatujecGospođa Jele
Žarko SavićMaškare

Odgovori