Naslovnica > PREDSTAVE > Medeja (&td)

Medeja (&td)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Novo, komorno, čitanje Euripidova klasika u Teatru ITD postavlja redateljica Marina Petković Liker.

Grčki mit posredstvom Euripidove drame,  pripovijeda priču o Jazonovoj ženi koja mu je pomogla ugrabiti zlatno runo, nakon čega je on izdaje i vara s kćerkom korintskoga kralja. Da bi se osvetila, Medeja najprije ubija svoju suparnicu (šaljući joj ogrtač natopljen otrovom), a potom i svoje dvoje djece koje je imala s Jazonom...

Ovaj antički klasik u autorskoj interpertaciji redateljice Marine Petković Liker i dramaturga Marjana Alčevskog nešto je drugačiji. Kako kažu:

Živimo li u svijetu čiji su akteri prisiljeni činiti drastične poteze? Gotovo intuitivno znamo da novac, uspjeh i ambicija nisu isto što i sreća ali ih, svejedno, bezglavo ganjamo. Medeja čini nešto drugačije; vraća se svojim iskonskim načelima kako bi ostvarila konačno dobro. Kroz istraživački autorski rad ova predstava nanovo čita "Medeju". Ona nije ljubomorna i histerična luđakinja čak ni kada izvede najdrastičniji čin: čedomorstvo. Koristeći minimalni pokret, rezonantni glas glumaca i strogu ljepotu Euripidovog stiha izvedba istražuje sukob civilizacijskog i organskog.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter