Search
Close this search box.

Dama s kamelijama

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako se Derek Deane snašao u baletnoj interpretaciji jedne od najslavnijih ljubavnih priča svih vremena, pogledajte na sceni HNK Zagreb.
autorski tim funkcija
Carl Davisskladatelj
Michael Collinsdirigent
Derek Deanekoreograf
Derek Deaneredatelj
Dženisa Medvedec Pecotićkostimograf
Thomas Mikascenograf
Thomas Mikaoblikovatelj svjetla
Emina Tataragićkostimograf
izvođači uloge
Andrei IzmestjevBarun
Andrej BarbanovVojvoda
Edina PličanićMarguerite Gautier
George StanciuGaston Rieux
Ilir KerniArmandov Otac
Ivan Gil Ortega,Armand Duval
Jegor MenjšikovArmand Duval
Jegor MenjšikovGaston Rieux
Milka Hribar - BartolovićMarguerite Gautier
Mirna SporišOlimpija
Nataša SedmakovPrudence
Nicolae VascLiječnik
Tihana Trupeljak-BujanićNanine
Viorel DascaluBogataš

Tko je bila Marie Duplessis, kakva je zapravo bila, te kakav je odnos s njom imao Alexandre Dumas sin, teško je reći, s obzirom da nakon romana kao što su Dama s kamelijama, opere Traviata, te zatim cijele sile ostalih djela koje se zasnivaju na ličnosti ove francuske kurtizane, jedino što doista jest poznato jesu poprilično raskošne i romantizirane legende, koje mogu, ali i ne moraju imati mnogo veze s onim kakva je Duplessis zaista bila. Jer osim njenog ljubavnog odnosa s Dumasom između 1844. i 1845. godine, zatim one s skladateljem Franzom Lisztom i još nekolicinom istaknutih europskih ličnosti toga doba, te njene prerane smrti u 23 godini, uzrokovane tuberkulozom, teško da se može išta drugo s sigurnošću tvrditi.

Ipak, ona i dalje svojim likom inspirira kazališne umjetnike, pa je tako otkad se prvi put pojavila na kazališnim daskama pariškog Theatre de Vaudville, 2. veljače 1852. godine u adaptaciji Dumasovog romana, do danas bila temom desetak filmova i cijelog niza kazališnih inscenacija, a tumačile su je najveće glumačke zvijeze, od Lillian Gish, Eleonore Duse, Sarah Bernhardt, Isabelle Adjani, Grete Garbo, Isabelle Huppert itd.

Baletnu verziju  priče o Marguerite Gautier, liku iz Dumasovog romana, odnosno priču o fatalnom odnosu starije kurtizane i  gradskog mladića možete pogledati u HNK Zagreb u režiji Dereka Deanea.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE