Naslovnica > PREDSTAVE > Slučaj &TD

Slučaj &TD

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ministarstvo kulture pripojeno je Ministarstvu zdravstva, a korisnici sredstava financiranja u kulturi oboljeli od Poremećaja artističkog ponašanja izolirani su u posebne institucije. Ovu, ne baš posve fikcionalnu priču, donosi vam okušani tandem Manojlović-Tudor.
autorski tim funkcija
Gordan Tudorskladatelj
Natalija Manojlovićredatelj

"Recesija je, vremena su teška i svi moramo biti spremni na bolne rezove. Toga ste valjda svjesni? Državne financije jednom konačno treba dovesti u red!

Evo recimo, recentno  znanstveno istraživanje pokazalo da je financiranje u kulturi najneprofitabilnije opterećenje za državnu blagajnu, time i za porezne obveznike, dok je studija Svjetske zdravstvene organizacije u kojoj su frustracije, neprilagođene misli i osjećaji, koje umjetnik gaji da bi stvarao, označene kao simptomi psihičke bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija opisala je simptome i znakove bolesti te izdala kriterije za dijagnozu novog poremećaja Artistic Behaviour Disorder (ABD) ili Poremećaj artističkog ponašanja (PAP).

Imajući te dvije informacije u vidu, Država je posegnula za riješenjem maksimalnog sinergijskog učinka i najveće moguće uštede: Ministarstvo kulture pripojeno je Ministarstvu zdravstva, a korisnici sredstava financiranja u kulturi (oboljeli od PAP-a) izolirani su od ostatka društva i praćeni u specijaliziranim institucijama. Na taj način opterećenost državnog proračuna svodi se na održavanje ovih ustanova, a njihova djelatnost usmjerena je na suzbijanje stvaralačkih poriva i eliminaciju stvaralačkih uradaka svojih štićenika. Umjetnici su institucionalizirani kao neprofitabilna populacija s odlikama sekte. Jedna od takvih institucija je i - Slučaj &TD."

Tako ukratko glasi pretpostavka nove predstave autorskog dvojca Manojlović & Tudor, koji publika prepoznaje po crnom baletu Vodoinstalater, nastalom u istoj instituciji 'slučaju'. Priča nije 'bez vraga' jer je financiranje  Teatra &TD već godinama neriješen problem od kojeg glavu redom okreću svi - od Grada do Države.

Koreografkinji Nataliji Manojlović ovo će ujedno biti i 'vatreno krštenje' u radu na dramskom tekstu, no kaže kako to ne znači da napušta ples, već da je kod nje poremećaj artističkog ponašanja  - uznapredovao.

Moja dosadašnja iskustva s psihologijom i radom s glumcima spojila su se u ideju za SLUČAJ, predstavu koja preispituje bavljenje kazalištem. Ideja od koje krećem je dijagnoza za psihički poremećaj, koju sam dodijelila glumcima, jednoj plesačici, a prije svega sebi. PAP je poremećaj artističkog ponašanja, kojim dominira nekontrolirani stvaralački poriv, kakav društvu ne treba - opterećuje državni budžet, publiku ne zanima, stvaraocima ne da mira, a pojavljuje se u svega 1% populacije... pravi psihički poremećaj. Napad stvaralačkog poriva je psihotična epizoda u kojoj oboljeli misli da pomiče granice stvarnosti i proizvodi bizarne sadržaje, koje naziva izvedbena umjetnost. Oboljele sam smjestila u nekad kazališni prostor koji je sada prenamijenjen u specijaliziranu ustanovu. Slučaj je &TD jer se tako zove ustanova u koju smo smješteni - Institution for Theatrical Disorder. Ima i drugih ustanova u gradu, ali nas su smjestili u ovu. & tako dalje Teatar ili točnije & kako dalje Teatar.", kaže Manojlović

 Koliko je situacija teška, jeste li se i vi zarazili i teba li vam institucionalizacija - provjerite, u teatru - 'slučaju'.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter