Naslovnica > PREDSTAVE > Sunčanica

Sunčanica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ne, nije riječ o posljedicama pretjeranog izlaganju suncu, već o operi Borisa Papandopula koju u HNK Rijeka režira Ozren Prohić.
autorski tim funkcija
Marko Soljačićautor libreta
Boris Papandopuloskladatelj
Nikša Barezadirigent
Ozren Prohićredatelj

Sunčanica je opera za koju je Boris Papandopulo skladao glazbu, a libreto napisao Marko Soljačić. Opera je nastala prema motivima 'Osmana'  Ivana Gundulića. Skladana na kraju nacionalnoga stila, ujedinjuje folklorne elemente s tada suvremenim glazbenim izričajima.

'Sunčanica' je praizvedbu imala 13. lipnja 1942. godine, te je ujedno to i prva opera poznatog skladatelja. Napisao ju je 1935., a uz 'Sunčanicu' je skladao još opere  Amfitrion (1936.) i Ronu (1955.).  'Sunčanicu' je u tadašnjoj izvedbi režirao Branko Gavella, dok su je koreografirali  Ana Roje i Oskar Harmoš, a u naslovnoj ulozi nastupila je prvakinja hrvatske opere Srebrenka Jurinac.

'Sunčanicom' se u HNK Ivana pl. Zajca otvaraju tradicionalni Zajčevi dani, a na premijeri će ujedno biti predstavljen i novi svečani zastor riječkog HNK, koji je nakon zastora za dubrovačko i splitsko kazalište, izradio Matko Trebotić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE