Search
Close this search box.

Vučjak (HNK VŽ)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Još jedan Krležin klasik o uvijek i vječno nezavidnom položaju hrvatskih intelektualaca, u Varaždinu u režiji Ivice Kunčevića.
autorski tim funkcija
Ivica Prlenderscenograf
Zoran Mihanovićoblikovanje svjetla
Neven Frangešskladatelj
Ivica Kunčevićredatelj
Danica Dedijerkostimograf
Miroslav Krležaautor teksta
izvođači uloge
Barbara RoccoMarijana
Berislav Tomičić Mitar
Darko PlovanićMetteur
Gordana SlivkaKorektorica
Ivica PucarJura
Ljiljana BogojevićEva
Robert PlemićHorvat
Slavko JuragaLazar
Stojan MatavuljPantelija
Vesna StilinovićEvina mati, mati Horvatova
Žarko SavićTomerlin, Šef redaktor
Željko MavrovićVenger
Zoran KelavaTreći član Šk. odbora; Polugan
Zvonimir JelačićPerekov Juro, otac Horvatov
Zvonimir ZoričićHadrović
Zvonko ZečevićLukač, doktor Strelec

Nakon gotovo neprimjetne pauze od svega par mjeseci još jedan naslov Miroslava Krleže ponovno je osvanuo na domaćim daskama. Ovog puta u varaždinskom HNK, a radi se o drami Vučjak, o kojoj se od dana od kada je napisana 1923. godine do danas vode razne polemike.

Teško da ga niste čitali, ali ako baš i niste netko vam je negdje natuknuo da je u središte ove drame lik Krešimira Horvata, mladog novinara, apsolventa filozofije, a najavžnije od svega, idalističnog intelektualca koji ne podnosivši više nemoralnost i surovost gradskog života odlučuje potražiti sreću na selu. Horvat dobiva posao seoskog učitelja, no od samog počeka ne može naći mir koji je tražio, pa tako uskoro biva žrtva dezertera, ljubavnih spletki, a uskoro i sam, postaje sudionik zločina, dok život o kakvom je jednom sanjao postaje sve bljeđa i sve neprepoznatljivija slika.

Režiju potpisuje Ivica Kunčević koji je za ovu priliku napravio veće dramaturške zahvate unutar samog teksta učinivši tako njegov značaj još suvremenijim. Ostatak ekipe čine Ivica Prlender u ulozi scenografa, Danica Dedijer kao kostimografkinja, dok je glazbu skladao Neven Frangeš.

One Response

  1. crtice Već sam negdje spomenula- Ž Mavrovica(svog kolegu-kojeg kao i glumca uvažavam na čijoj filmskoj straniIMDB piše da je rođen 1969-god(lapsus za nasmijati se,),a počeo je glumiti 1975,ali ovo pišem opet zbog onoga kako razni putovi i ostajanje u Zagrebu nekim glumcima se oduzmr prostor glumačkog djelovanja-recimo na velikoj sceni(Mavrovic i Savic Jurčić,Zima,,nakon ITDA,rade u ZKL što je također glumački posao sve odluke i ne odluke….) itd itd etc

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE