Naslovnica > PREDSTAVE > Don Quijote (zg)

Don Quijote (zg)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Cervantesova priča o tvrdoglavom vitezu od Manče te njegovom nešto uzemljenijem sudrugu Sanchu Pansi često je pronalazila svoj put do pozornica ili filmske trake, a u svojoj posljednjoj inkarnaciji zaposjela je kazalište Merlin.
autorski tim funkcija
Miguel de Cervantesautor teksta
Zdenko Bašićkostimograf
Vlatko Panićskladatelj
Tomislav Zajecadaptacija
Tomislav Zajecdramatizacija
Luka Merlinoblikovatelj svjetla
Ana Merlinredatelj
Đurđa Škavićjezični savjetnik
izvođači uloge
Franjo Džimi JurčecSancho Pansa
Ivan HorvatDon Quijote
Petar LeventićSancho Pansa

Roman koji je na hrvatskom poznat pod imenom Bistri vitez Don Quijote od Manche smatra se prvim modernim romanom ikad, a sastoji se od dva djela: prvi je izdan 1605., a drugi deset godina kasnije, odnosno godinu dana prije autorove smrti.

Autor je u djelu, parodirajući tradiciju viteškog romana, naveo lažne izvore, 'Kroniku La Manche' te slabo poznati arapski rukopis, a i tema romana lutanja su jednog pomalo neuobičajenog viteza. Naime, kao izvori romana, a i većina Quijoteovih prijatelja i neprijatelja te dogodovština, njegov viteški status zapravo je umišljaj maštovitog Alonsa Quesade, koji je, opsjednut pričama o vitezima lutalicama koji se bore protiv nepravde i ugnjetavanja, i sam odlučio postati jedan od njih.

Na put je krenuo uz vjernog slugu Sancha Pansu i kljuse Rocinantea,  a Sancho Pansa misli da je njegov gospodar lud, ali svejedno vjeruje da bi mogao nešto zaraditi u toj pustolovini. Prije polaska, Don Quijote se zakleo na vječnu ljubav prelijepoj Dulcineji, koja je zapravo priprosta seljanka, a put vodi hrabre ratnike u borbu protiv vjetrenjača i ovaca, u 'začarane dvorce' tj. krčme, te na nepostojeće otoke...

Don Quijote poslužio je kao inspiracija mnogim umjetnicima i nakon Cervantesa, pa su se tako njime pozabavili Picasso i Dali, filmski redatelji Pabst i Welles, a prema hrabrom vitezu nazvana je i opera Julesa Masseneta napisana 1910. za poznatog ruskog pjevača Fjodora Šaljapina.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE