Naslovnica > PREDSTAVE > Coppelia na Montmartreu

Coppelia na Montmartreu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Svijet slika Toulouse-Lautreca, razuzdanih can-can ritmova, slikara i bludnica - sve u baletu na pozornici HNK

U počeku bijaše E. T. Hoffman i njegova pripovjetka Der Sandmann. U njoj Hoffman portretira mladog studenta koji cijeli život ima noćne more o čovjeku (Sandmanu) koji krade ljudima oči. S vremenom autor lik Sandmana počne povezivati s čovjekom imena Coppelius, koji je navodno bio upleten u smrt protagonistova oca. No, Coppelius ima zanimljiv hobi, on stvara lutke-automate, a jednu stvori tako prekrasnom da mladi student povjeruje kako je prava i zaljubi se u nju, usprkos činjenici što je zaručen. No, cijela priča završava tragično, protagonist saznaje za prijevaru i baca se u smrt.

To je očaralo Lea Delibesa koji se odlučio na libreto Charlesa Nuittera napisati i glazbu. No, priča se polako mijenja te najvažniji protagonisti postaju zaljubljeni par Franz i Swanilda, kojima prijeti lik čudnog Coppeliusa, izrađivača lutaka. Balet Coppelia je od trenutka svoje premijere 1870. postao hit i danas je uz Giselle vjerojatno najizvođeniji klasični balet. Uveo je mnoge važne inovacije kao što je uključivanje narodnih plesova poput poljske mazurke itd., a doživio je i mnoge prilagodbe i adaptacije.

Sve je to, opet, inspiriralo Youria Vamosa da napravi balet 'Coppelia na Montmartreu'. A koja je poveznica? Kako kaže Youri Vamos – nakon što je odslušao cijelu Delibasovu kompoziciju odmah mu je pala na pamet priča o zabranjenom i razuzdanom can-can plesu i slikama - Toulouse-Lautreca! Pa gdje onda drugdje postaviti radnju drame nego na poznati Montmartre, koji je oduvijek bio pun kavana i javnih kuća poput Moulin Rougea. S obzirom da se radi o priči punoj strasti i na kraju krajeva – ljudskosti i umjetnosti, Vamos iz priče izbacuje automate i robote. Coppelius je u ovoj priči originalni umjetnik – slikar zaljubljen u Swanildu, djevojku mnogo mlađu od sebe, koja je opet, zaljubljena u mladoga Franza. Svi troje završavaju u razvratnom i rasplesanom noćnom klubu, te tenzije rastu.

Coppelia na Montmartreu svoju premijeru imala je 1982. godine u Munchenu.

Zagrebačku premijeru ovog glazbeno-scenskog spektakla režirao je upravo sam libretist i koreograf Youri Vamos.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter