Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [4.-10.2.11.]

Radio pregled tjedna [4.-10.2.11.]

Kako zvuče duša od krumpira i od gume, kako borba Marčetina i vraga, a kako Ars Acustica, te što sve još ima za reći Božidar Violić? Saznat ćete budete li idućih dana slušali radio...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 04. veljače

13,30 – 14,30, HR III

DRAMSKI PETAK

Izbor iz emisije Radio igra

RADE JARAK: „DUŠA OD KRUMPIRA“

Režija: Ranka Mesarić

Dubrovnik, 1949. Devetnaestogodišnji Mirko proživljava neobičnu ljubavnu dramu, razapetu između realnosti i fantazije, te u sjeni turbulentnih političkih događaja koji prijete da ugroze  sigurnost njegove obitelji, potomaka stare dubrovačke vlasteoske loze.

Radio-drama Duša od krumpira napravljena je prema romanu Rade Jarka, objavljenom 2005., a u glavnim ulogama nastupaju Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Maro Martinović, Marinko Prga i Nikša Butijer.

+

Izbor iz emisije Etnofantastika

„BORBA MARČETINA I VRAGA“

Režija: Stephanie Jamnicky

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,00 – 19,00, HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMICA ZDENKA TRAJER

Zdenka Trajer od onih je, danas još vrlo rijetkih, živih aktera hrvatskoga glumišta koji povezuju razdoblje između dvaju svjetskih ratova s krajem 20. stoljeća. Rođena u Tuzli, već kao malena djevojčica pokazala je izraziti dar za izvedbene umjetnosti, od kojih se u kasnijemu zrenju gluma izdvojila kao presudan izbor. U djevojačkoj dobi školuje se za glumački poziv, te od 1946. započinje u Zagrebu njen glumački put koji je, preko kratkotrajna angažmana u Splitu, vodi u Rijeku gdje u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca ostaje do kraja svoga umjetničkog djelovanja. Postojan glumački put započinje  kreacijama krhkih i slomljenih djevojačkih ljubavi, kao što su Julija, Ofelija i Desdemona, da bi na pragu zreloga doba zablistala antologijskom kreacijom Rože u Kolarovoj tragikomediji Svoga tela gospodar. Kao zrela glumica dala je niz upečatljivih likova iz novije europske dramatike, a osobito je došao do izražaja njen komični nerv, kako u komedijama tako i u glazbeno-scenskom repertoaru gdje se ističe antologijska kreacija Missili Bissily u Tijardovićevoj Maloj Floramye. Zdenka Trajer i danas živi u Rijeci.

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

22,00 – 22,30, HR III

ARS ACUSTICA

ROĐENDAN UMJETNOSTI 2011. (premijera)

UREDNICA: ADRIANA KRAMARIĆ

SUBOTA, 05. veljače

09,00 – 09,30, HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S BOŽIDAROM VIOLIĆEM – 2. dio (premijera)

Jedan od najuglednijih hrvatskih redatelja, Božidar Violić, u nastavku razgovora snimljenog za Jednočinku, analizira razne aktualne teme iz hrvatskog kazališnog i kulturnog života, te prebire po svojim životnim i kazališnim sjećanjima.

UREDNIK I VODITELJ: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,05 – 18,55, HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

DRAGO GERVAIS: „KAROLINA RIJEČKA“ – I. dio

Režija: Vedrana Vrhovnik

Gervaisova drama temelji se na povijesnom događaju s početka 19. stoljeća kada je pred Rijekom osvanula snažna engleska flota želeći bombardirati grad. Ova je drama, dakle, varijacija na povijesnu temu, u kojoj Riječani svjesni da ne mogu obraniti grad oružjem i svojom snagom, mole uglednu građanku Karolinu Belinić da ode na engleski brod i svojim šarmom i ljepotom spriječi engleskog admirala u njegovom naumu. Nakon kolebanja, Karolina pristane, a njezine molbe bile su tako umilne i srdačne da admiral odluči promijeniti plan i Karolina tako spasi svoj grad. Treći dan, engleska flota je bombardirala Bakar, a kako su Riječani zahvalili svojoj hrabroj građanki, saznat ćete slušajući, za radio adaptiranu Gervaisovu komediju čiju režiju potpisuje Vedrana Vrhovnik, a glume Nina Violić, Saša Buneta, Ljubomir Kapor, Boris Miholjević, Sreten Mokrović, Žarko Potočnjak, Nataša Dorčić, Špiro Guberina, Pjer Meničanin, Tomislav Martić, Filip Jurčić, Lela Margitić i Marina Poklepović.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

NEDJELJA, 06. veljače

13,00 – 13,30, HR II

PANOPTIKUM

MIROSLAV PENDELJ: „TEMPERATURA PISAMA“

Režija: Dejan Šorak

Topla i romantična komedija o ljubavi Miroslava Pendelja  „Temperatura pisama“ kroz dijalog muža i žene uvodi nas u svijet kakav danas u vladavini medijskog senzacionalizma rijetko susrećemo, svijet u kojem je važna iskrenost, emocija i nježnost. Simpatične, kroz dugih trideset godina zaljubljene supružnike glume Linda Begonja i Nedim Prohić.
UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

13,15 – 13,55, HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

ANA ĐOKIĆ-PONGRAŠIĆ: „NEPAMETNA KRALJEVNA I NELIJEPI KRALJEVIĆ“

Režija: Stephanie Jamnicky

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

***

KUTIĆ POEZIJE:

BRANKO MALEŠ: „MEDO ME POLJUBIO“ (premijera)

Režija: Katja Šimunić

PONEDJELJAK, 07. veljače

09,30 – 09,55, HR III

RADIO ROMAN

DORA KINERT BUČAN: „DUŠE OD GUME“ (od ponedjeljka do petka, 11. 02.)

Dramatizacija: Sanja Kovačević

Režija: Jasna Mesarić

Treći roman Dore Kinert-Bučan, „Duše od gume“ ponovno je u osobnom autoričinu stilu profinjena indicijska proza o intelektualcu (tu – intelektualki) u površno-intelektualističkom, sebičnom i za Drugo – nesenzibiliziranom Zagrebu u obzoru nedavnog Domovinskog rata, pa i kasnije.

Alma, glavna protagonistkinja romana o senzibilnom i usaljenom biću u obzoru načelne egzistencijalne pragmatike, osoba je tragičke moralne zapitanosti o osnovnim ljudskim vrijednostima; literatura, osobito toposni likovi svjetske književne, u načelu – duhovne, baštine svojevrsni su plemeniti orijentir u pošasti opće ravnodušnosti i emocionalne komercijalizacije. Vjernost plemenitim ljudskim točkama Razlike ima dakako svoju cijenu u gruboj realnosti.

Igraju: Zoran Gogić, Vesna Tominac-Matačić, Dražen Bratulić, Dunja Sepčić, Damir Šaban, Maja Katić i Lada Bonacci.

UREDNIK: BRANKO MALEŠ

18,00 – 19,00, HR III

RADIO IGRA

FRANK WEDEKIND: „PROLJETNO BUĐENJE“

Prijevod: Dunja Dragojević Kerster

Režija: Ranka Mesarić

Dječja tragedija Franka Wedekinda «Proljetno buđenje» drama je o stjecanju prvih seksualnih i životnih iskustava; o bolnom ulasku tinejdžera u konzervativni, rigidnim načelima okovani svijet odraslih. Napisana je 1891., no njen sadržaj tada je smatran skandaloznim, pa je praizvedbu doživjela tek 1906. u Berlinu. Danas, više od stotinu godina nakon nastanka, Wedekindova drama djeluje još jednako svježe, provokativno i dramaturški suvremeno.

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

UTORAK, 08. veljače

18,00 – 19,00, HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

DAMIR ČUČIĆ: „TJESKOBA“ (premijera)

"Tjeskoba" autora Damira Čučića nastala je uz istoimeni dokumentarni film koji je pratio sudbine nekoliko žena što su se našle na odsluženju zatvorske kazne. Njihov je položaj osobito složen i težak jer su – majke, a viđanje s djecom iznimno je otežano u situaciji u kojoj su se našle, a o svakodnevnom sudjelovanju u dječjim životima da i ne govorimo. Ova osjetljiva i dirljiva priča zabilježena je kao prvi zajednički projekt Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija premda se obje organizacije nalaze pod istim krovom. Urednica dokumentarnog filma je Danijela Draštata, a dokumentarne radio drame Ljubo Pauzin.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

22,03 – 22,30, HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S BOŽIDAROM VIOLIĆEM – 2. dio

Jedan od najuglednijih hrvatskih redatelja, Božidar Violić, u nastavku razgovora snimljenog za Jednočinku, analizira razne aktualne teme iz hrvatskog kazališnog i kulturnog života, te prebire po svojim životnim i kazališnim sjećanjima.

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

22,40 – 23,25, HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

MELVILLE DAVISSON POST: „SMRT STAROGA DOOMDORFA“ (premijera)

Prijevod i dramatizacija: Mladen Kopjar

Režija: Dejan Šorak

“Smrt staroga Doomdorfa” dramatizacija je jedne od pripovijetki američkog pisca detektivske fikcije Melvilla Davissona Posta (1869 –1930), smještene u Virginiju na početku 19. stoljeća.  Nekoliko je ljudi željelo ubiti pokvarenoga prozvođača breskovače Doomdorfa, a dvoje ih je umorstvo i priznalo. No, puška sa zida u Doomdorfovoj sobi opalila je samo jednom i odmah usmrtila starca. Dakle, ubojica je samo jedan, i to netko vrlo poseban i neobičan. Tko? Otkrijte u redovitom terminu emisije Napetica iliti krimić u utorak u 22.40, na II programu HR.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

SRIJEDA, 09. veljače

13,30 – 14,30, HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMAC BOŽIDAR BOBAN

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,00 – 19,00, HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOLJ: „KABANICA“

Prijevod: Zlatko Crnković

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Mislav Brečić

Klasik ruske književnosti Nikolaj Vasiljevič Gogolj otac je sjajnih likova koji su trajno ostali živjeti u svjetskoj književnosti. Najvažniji je svakako Akakij Akakijević, mali činovnik koji gubi mir kada se u njemu pojavi žudnja – žudnja nad žudnjama u koju se stapaju sve njegove neosviještene žudnje, a to je žudnja za kabanicom, i koja ga na kraju stoji života.

UREDNICA: NADA ZORIČIĆ

***

ETNOFANTASTIKA:

„POKOJNIKOVA RUKA“ (premijera)

Dramatizacija: Tajana Gašparović

Redateljica: Stephanie Jamnicky

ČETVRTAK, 10. veljače

18,00 – 19,00, HR III

RADIO DRAMA

ANTUN ŠOLJAN: „OBITELJSKA VEČERA“

Dramatizacija: Mate Ganza

Režija: Dejan Šorak

Mnoge novele A. Šoljana otkrivaju svojevrsnu aktualnost. U dramatizaciji književnika M. Ganze tako se događa i s poznatom novelom “generacijskog kruga”, sa Šoljanovom “Obiteljskom večerom”. Ironijska obiteljska natuknica obilježava odnos dvojice suprotstavljenih protagonista: Antuna, “koji se više ne samo da ne zna boriti, nego ne umije ni pobjeći kako valja”, i Domaćina, koji je svojim društvenim aktivizmom osiromašio ne samo sebe, nego i sve one kojima je bivao sucem i “pomagačem”. Šoljan istražuje pogubnost ideologijskih shema koje melju ljude, ostavljajući ih tek kao “materijal svoje samoizgradnje”.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

/foto: 3-16/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI