Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [28.1.-3.2.11.]

Radio pregled tjedna [28.1.-3.2.11.]

Hrvatski radio vam idućih dana nudi priliku da upoznate jednog od prvih zagrebački skejtera, ali i lik i djelo Božidara VIolića i Dina Radojevića, poslušate bubnjeve u noći, saznate u što se zaljubljujemo, ali možda i zaradite - pljusku.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 28. siječnja

13,30 – 14,30, HR II

DRAMSKI PETAK

Izbor iz Dokumentarne radio drame

ARIS ANGELIS: „DVA DEZERTERA“

U Zagrebu već više od 60 godina žive dva pilota, nekadašnji kolege i članovi iste posade njemačkog ratnog bombardera Milivoj Boroša i Marko Zeljak. Bivši kolege i prijatelji ne razgovaraju niti žele vidjeti jedan drugog punih 60 godina, još od onog proljetnog dana u ožujku 1942. godine. Tad se zbio događaj koji je promijenio njihovu životnu sudbinu. Milivoj Boroš i Marko Zeljak bili su u zračnim snagama Kraljevine Jugoslavije krajem 30.-tih godina. Kada je Njemačka napala Jugoslaviju i Kraljevina kapitulirala nakon 12 dana, obojica su demobilizirana i poslani kućama u Hrvatsku. No kod kuće ih je već čekao poziv za novu vojsku NDH-a. Ali kako NDH nije imala avijaciju ni svojih aviona obojica su poslana u Njemačku na izobrazbu i uskoro su postali dio moćne njemačke avijacije Luftvaffe. Poslani su na Istočni front. Za vrijeme jednog od borbenih zadataka, bombardiranja 300km od Moskve, pri povratku u bazu, promijenili su kurs, preletjeli na rusku stranu i predali se Rusima.

Milivoj Boroša dobrovoljno, Marko Zeljak protiv svoje volje. I obojica završili u sovjetskom zatvoru Lubjanki. Od onda ne razgovaraju.

Imaju po 90 godina svaki, jedan je u domu bolestan i poluslijep, drugi živi sa ženom Ruskinjom u svom stanu.

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,00 – 19,00, HR II

RADIO ATELJE

BERTOLD BRECHT: „BUBNJEVI U NOĆI“ (premijera)

Prijevod: Truda i Ante Stamać

Adaptacija: Tajana Gašparović i Jasna Mesarić

Režija: Jasna Mesarić

Bubnjevi u noći jedan je od prvih Brechtovih dramskih tekstova u kojem je ekspresionistički ugođaj još itekako prisutan, a u kojem je piščeva preokupacija klasnim nejednakostima i borbama već snažno uočljiva, kao i njegov kritički stav spram malograđanskog načina mišljenja. U radijskoj je adaptaciji drama radikalno skraćena, stavljena u okvir svojevrsnog ironijski odmaknutog cabareta koji se izvodi uz disharmonične zvuke klavira, te uz korske dionice. Također, poantirani su dijelovi teksta koji frapantno oslikavaju i našu društveno-političku situaciju, te zaista čine Brechta našim suvremenikom.

Glume: Krešimir Mikić, Natalija Đorđević, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Alen Šalinović i Sven Šestak

Glazbu skladala i izvodila glazbena urednica: Franka Meštrović

Ton majstor: Zoran Sajko

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

SUBOTA, 29. siječnja

09,00 – 09,30, HR II

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S BOŽIDAROM VIOLIĆEM – I. dio (premijera)

Prvi dio razgovora s doajenom hrvatskog glumišta, Božidarom Violićem, najvećim je dijelom posvećen predstavi Fedrina ljubav koju prema tekstu Sarah Kane upravo postavlja u Zagrebačkom kazalištu mladih.

UREDNIK I VODITELJ: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,05 – 18,55, HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

NIKICA KLOBUČAR: „BESKUĆNIK“

Dokumentarna radio drama Nikice Klobučara „Beskućnik“ prati životnu priču Josipa Šegote, koji je objavio memoarsku knjigu „Beskućnik“, o vlastitom životu i snalaženju na zagrebačkim ulicama. Dokumentarna drama prati nastojanje čovjeka, koji je pao na „dno“, da se ponovno uzdigne i vrati u normalnost svakodnevice.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

NEDJELJA, 30. siječnja

13,00 – 13,30, HR II

PANOPTIKUM

NENAD STAZIĆ: „PLJUSKA“ – II. dio

Režija: Vedrana Vrhovnik

«Pljuska» Nenada Stazića poigrava se dvama stereotipima – jezikom kao mjerom intelektualne moći i položajem kao mjerom stvarne moći. U najvišoj državnoj instituciji jednostavan incident između dvojice nižih činovnika prerasta u incident globalnih razmjera koji neminovno dovodi i do pada vlade. «Pljuska» je kazališni tekst, praizveden u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Tekst je za radio adaptiran i podijeljen u dva međusobno ovisna dijela.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

13,15 – 13,55, HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

IVA GRUIĆ: „ČAROBNI PRSTEN“ (premijera)

Režija: Ranka Mesarić

Princeza Zlatica iznenada se nađe u velikoj nevolji kada je otac želi udati za svog ostarjelog prijatelja. Kuma vila koja svakih nekoliko godina zaboravi čitati pokušat će joj pomoći, no kako je po prirodi zaboravljiva i pomalo neodgovorna njezina će čarolija dodatno zakomplicirati život jadnoj kraljevni. Sva sreća da će se u bajci na vrijeme pojaviti i dobri kraljević i čarobni mišić pa će sirota kraljevna na kraju ipak pronaći svoju sreću. Nastala kombinacijom poznatih motiva različitih tradicijskih bajki ova nova bajka slijedi u potpunosti tradiciju. Duhovita i pomaknuta u karakterizaciji likova svidjet će se najmlađim slušateljicama koje i dalje vole priče o princezama, haljinama, čarobnom prstenju i kraljevićima….

Redateljica Ranka Mesarić bajku je opremila svim očekivanim bajkovitim  efektima .

Glume: Branka Cvitković, Matija Prskalo, Radovan Ružđak, Marko Torjanac, Slavica Jukić.

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

PONEDJELJAK, 31. siječnja

09,30 – 09,55, HR III

RADIO ROMAN

SANJA LOVRENČIĆ: „U POTRAZI ZA IVANOM“ (od ponedjeljka do petka, 04. 02.)

Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

UREDNIK: BRANKO MALEŠ

18,00 – 19,00, HR III

RADIO IGRA

RADE JARAK: „DUŠA OD KRUMPIRA“ (premijera)

Dramatizacija: Hrvoje Ivanković

Režija: Ranka Mesarić

Dubrovnik, 1949. Devetnaestogodišnji Mirko proživljava neobičnu ljubavnu dramu, razapetu između realnosti i fantazije, te u sjeni turbulentnih političkih događaja koji prijete da ugroze  sigurnost njegove obitelji, potomaka stare dubrovačke vlasteoske loze.

Radio-drama Duša od krumpira napravljena je prema romanu Rade Jarka, objavljenom 2005., a u glavnim ulogama nastupaju Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Maro Martinović, Marinko Prga i Nikša Butijer.

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

UTORAK, 01. veljače

18,00 – 19,00, HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

KULTURNI PORTRAIT

NIKICA KLOBUČAR: „TRAŽEĆI PONEDJELJAK“

Dokumentarna radio drama „Tražeći ponedjeljak“ predstavlja životnu priču jednog od prvih zagrebačkih skejtera Daniela Belea – Vajta, koji se je skejtanjem počeo baviti početkom devedesetih kada je taj vid urbane kulture bio ilegalan i nepoznat u Zagrebu i Hrvatskoj. S jedne strane priča o Vajtu je urbana legenda o jednom od najboljih i najluđih skejtera s ovih prostora, no s druge strane Vajt je osoba koja je prošla težak put odvikavanja od ovisnosti o heroinu. Nakon što je prošao zajednicu Cenacolo i izliječio se, Vajt je svoje iskustvo života na ulici, drogiranja te boravka i izlječenja u zajednici opisao u knjizi „Ponedjeljak“. Danas Vajt živi obiteljskim životom i radi u informatičkoj tvrtki, a zbog problema koje je i sam proživio nastoji pomoći ovisnicima o heroinu te ih odvodi na kolokvije koji ih pripremaju za zajednicu Cenacolo.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

22,03 – 22,30, HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S BOŽIDAROM VIOLIĆEM – I. dio

Prvi dio razgovora s doajenom hrvatskog glumišta, Božidarom Violićem, najvećim je dijelom posvećen predstavi Fedrina ljubav koju prema tekstu Sarah Kane upravo postavlja u Zagrebačkom kazalištu mladih.

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

22,40 – 23,25, HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

JACQUES FUTRELLE: „PROBLEM ĆELIJE BROJ 13“

Prijevod i dramatizacija: Ivan Vulić

Režija: Dejan Šorak

Profesor Van Dusen kojega zbog njegovih istražiteljskih sposobnosti zovu Mislećim Strojem upušta se u izazov dobrovoljnog ulaska u najčuvaniju ćeliju zatvora za ubojice, ćeliju broj 13, uz okladu da će bez ikakvih ustupaka uspjeti izaći u roku od sedam dana. Ovu kultnu Futrellovu pripovijetku u prijevodu i dramatizaciji Ivana Vulića izvanredno je, bogato zvukom i napetošću, režirao Dejan Šorak.

Igraju: Damir Šaban, Franjo Kuhar, Boris Miholjević, Željko Šestić, Vinko Kraljević, Žarko Savić i Dražen Bratulić

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

SRIJEDA, 02. veljače

13,30 – 14,30, HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET REDATELJA DINA RADOJEVIĆA

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,00 – 19,00, HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

BORIS B. HROVAT: „ČOVJEK KOJI JE UMRO“

Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

Činovnik pred mirovinom, miran i zatvoren čovjek, prima pismo kojim ga tajanstvena agencija obavještava o datumu njegove smrti. Ta obavijest označava početak njegove potrage za pošiljateljem koji upravlja njegovim životom. Kada shvati da je riječ o sasvim običnom i bezobličnom uredu u kojem sjede isto tako obični činovnici kao što je on sam, pokušava pregovarati i odgoditi izvršenje neminovnog čina.

Hrovatov junak, kao i Kafkin, čovjek je od jednoga slova, naime, i on je čovjek K., dapače, Hrovat namjerno odabire taj amblem kao poveznicu s tradicijom u literaturi čiji su junaci iznenada, kao u nekom opitu, stavljeni u situaciju kojom upravljaju nadnaravni mehanizmi. Ovi su tim strašniji jer su slični poznatom i viđenom, jer su prividno dio rituala svakidašnjice, ali junak ubrzo otkriva da je njihova priroda nadčovječna i fatalna. Tako i Hrovatov K., nakon što prođe faze ljutnje, pobune i pokušaja nagodbe, prihvaća osudu i miri se s njom.

UREDNICA: NADA ZORIČIĆ

***

ETNOFANTASTIKA:

„BORBA MARČETINA I VRAGA“ (premijera)

Dramatizacija: Nada Zoričić

Redateljica: Stephanie Jamnicky

ČETVRTAK, 03. veljače

18,00 – 19,00, HR III

RADIO DRAMA

ROMAN SIMIĆ: „U ŠTO SE ZALJUBLJUJEMO“

Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

Istoimena zbirka kratkih proza Romana Simića proglašena je jednom od najboljih proznih knjiga u hrvatskoj produkciji. Naslovna autorova proza na suptilan način problematizira emocijsku križaljku mladih protagonista, tj. njihovo egzistencijalno nesnalaženje i lutanje u zasnivanju krucijalne veze dvoje ljudi.

Autor poetskim diskursom vrlo precizno analizira emocijski dijagram u egzistencijalno limitiranim okolnostima urbane svakodnevice. Preuzeta negativna analiza bića u svijetu, preuzeta iz klasične egzistencijalističke topike, u Simića poprima literarno drukčije, novoegzistencijalističke konture proizvodeći na podlozi klasične nemogućnosti emocijske realizacije novi kvalitativni iskorak u suvremenoj hrvatskoj prozi.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

/foto: Josesj/ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI