Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [31.1.2010. – 06.01.2011.]

Radio pregled tjedna [31.1.2010. – 06.01.2011.]

Glasovi iz prošlosti, Mirjana i ovi oko nje te shopping s Robertom Perišićem, uvest će vas u Novu godinu na valovima Hrvatskog radija.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 31. prosinca

13,30 – 14,30, HR III
DRAMSKI PETAK

Izbor iz emisije Radio napetica

NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ: „KANTICA ZA ZALIJEVANJE“

Režija: Darko Tralić

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

+

ETNOFANTASTIKA

IVICA KASUMOVIĆ: „LEGENDA O STRŠLJENIMA I VJEŠTICAMA“

18,00 – 19,00, HR III
RADIO ATELJE

IVOR MARTINIĆ: „DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE“

Režija: Mislav Brečić

Jedan od najzanimljivijih dramatičara najmlađe generacije Ivor Martinić napisao je iznimno zreo dramski tekst koji priziva utjecaje suvremene dramaturgije na tragu, primjerice, dramskog pisma Biljane Srbljanović. Martinić svojim psihološki istančanim dramskim licima pristupa sa simpatijom i s blagim ironijskim odmakom, te kroz priče takozvanih malih ljudi, duboko zadire u prepoznatljivo stanje našeg tranzicijskog sada i ovdje. Malo novaca, puno mladenačkih snova i apatičnog prihvaćanja življenja kao pukog trajanja onih u srednjim godinama ono je što karakterizira ovaj tekst u kojem se, dramaturškim postupcima spajanja dokumentarističkog i poetskog stila, razgranato isprepliću priče svih generacija. Redatelj Mislav Brečić obogatio je tekst brojnim radiofonijskim finesama, te kao lajt-motiv proveo pjevanje karaoka majke Mirjane i kćeri kojoj je san otići u Ameriku i postati slavna pjevačica. Osim toga, dramskim je situacijama pridodao poznate, pomno odabrane glazbene citate (glazbena urednica: Adriana Kramarić) čime je, paradoksalno, istovremeno podcrtao ironijski odmak od dramskih situacija, kao i naglasio njihovu emotivnu obojanost. U glavnim ulogama majke Mirjane i kćeri nastupaju Jelena Miholjević i Anica Tomić.

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

SUBOTA, 01. siječnja

09,00 – 09,30, HR III
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

GLASOVI IZ PROŠLOSTI – POSEBNO NOVOGODIŠNJE IZDANJE

U posebnom novogodišnjem izdanju Jednočinke iz bogate arhive Hrvatskoga radija prizivamo sjećanja glumaca i pisaca o hrvatskom kazališnom životu u prvim desetljećima 20. stoljeća. Govore, između ostalih, Mila Dimitrijević, Geno Senečić, Mato Grković, Vika Podgorska, Zvonimir Rogoz i Mila Popović Mezinger.

UREDNIK I VODITELJ: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

MIROSLAV KRLEŽA: „HODORLOHOMOR VELIKI“

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Petar Vujačić

Godina 1919. U kazališnoj reviji „Plamen“ Miroslav Krleža objavljuje svoju fantastičnu priču „Hodorlohomor Veliki“ posvećenu „uspomeni Janka Polića Kamova koji je junački pao sa stijegom u ruci“. Novela je inače netipična za Krležu po svom anarhističko-fantazmagoričnom ugođaju, a cijelim je svojim duhom vezana za Kamova. Inače, Krleža je pišući „Hodorlohomora“ bio pročitao „Isušenu kaljužu“ i bio njome očigledno impresioniran.

U našoj radijskoj verziji ističemo režiju Petra Vujačića koja je grotesknom literarnom tkivu (koji je u dramatizaciji urednica Lada Martinac Kralj još i pojačala) dodala asocijacijama bogatu radiofonsku nadogradnju i „iskomponirala“ jedan od najintrigannijih uradaka Dramskog programa u ovoj godini.

U glavnim ulogama: Frano Mašković, Zvonimir Zoričić i Vanda Winter.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

PONEDJELJAK, 03. siječnja

09,30 – 09,55, HR III
RADIO ROMAN

KAZIMIRKLARIĆ: „BEZ PRAVIH PRIJATELJA NIŠTA“ (od ponedjeljka do petka, 07. 01.)

Adaptacija: Kazimir Klarić

Režija: Stephanie Jamnicky

Autor romana, Kazimir Klarić, na satiričan način komentira i preslikava apsurdnost i kaotičnost svakodnevnih zbivanja, ali i povijesnih, naših ali i stranih, pojedinaca ali i naroda i tako dalje. Nelogičnosti, nesporazumi i kaos je posvuda, ali će slušatelj sve to pratiti jasnim prepoznavanjem.

UREDNIK: BRANKO MALEŠ

18,00 – 19,00, HR III

RADIO IGRA

ZVONIMIR BAJSIĆ: „KONCERT“

Režija: Zvonimir Bajsić

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

NEDJELJA, 02. siječnja

13,00 – 13,30, HR II
PANOPTIKUM

H. H. MUNRO SAKI: „VOL U VRTU“

Prijevod i dramatizacija: Branka Žodan

Režija: Mislav Brečić

Izvanredno duhovita, suptilna komediografska skica „Vol u vrtu“ nastala dramatizacijom pripovijetke britanskoga pisca Hectora Hugh Munroa poznatijeg pod pseudonimom Saki (1870-1916) tematizira bračni život provincijskoga engleskog para i upad ekscentričnoga slikara u njihov salon. U prijevodu s engleskoga i dramatizaciji Branke Žodan te lucidnoj režiji Mislava Brečića, svoj raskošni glumački talent iskazuju Matija Prskalo u ulozi Adele Pingsford, Mladen Vasary u ulozi njezina muža i Sven Medvešek kao poznati slikar goveda Theophil Eshley.

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

13,15 – 13,55, HR I
RADIO IGRA ZA DJECU

VLADIMIR NAZOR: „CRVENKAPICA“

Adaptacija: Nada Zoričić

Skladatelj: Krešimir Klemenčić

Režija: Ranka Mesarić

Gotovo nepoznata obrada “Crvenkapice”. Veliki pjesnik ju je prepričao u stihovima, priču pojačao motivacijama i novim licima (Crvenkapičina majka, zločesti lovčev sin, životinje u šumi), te sve postavio u pastoralno ozračje. Tako je “Crvenkapica” ostala stara, dobro znana priča, ali ujedno postala i dio dobro znanog Nazorovog poetskog svijeta u kojem se susreću priroda i ljudi, te čiji junaci podjednako pripadaju i prirodi i ljudskom svijetu. Ovdje je to biće mala Crvenkapa koja dobrotom i povjerljivošću osvaja sve životinje, sve osim vuka koji će uraditi ono što vuk inače u toj priči radi. Nazor nas, dakle, ne zbunjuje inovacijama, zadržava sve poznato i onda to nadograđuje.

Igraju: Jasna Palić, Urša Raukar, Žarko Savić, Nenad Cvetko, Etta Bortolazzi, Jasna Bilušić, Duško Valentić, Hana Hegedušić, Maro Martinović, Pjer Meničanin i Nikša Kušelj

Skladatelj: Krešimir Klemenčić;  glazbeni urednik: Davor Rocco, tonmajstor: Miro Pijaca.

Još jednom rastimo uz “Crvenkapicu”!

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

UTORAK, 04. siječnja

18,00 – 19,00, HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

KULTURNI PORTRAIT

DRAGUTIN KLOBUČAR – MIRO PIJACA: „ĐURO PULITIKA“

Klobučar i Pijaca, naši iskušani dokumentaristi snimali su u nekoliko navrata našeg znamenitog slikara Đuru Pulitiku i njegove reminiscencije o vlastitom djetinjstvu, Bosanki – gdje je rođen, Dubrovniku pod srpskom opsadom i četiri godine poslije, te, naravno, njegovu pogledu na svijet koji se zrcali u golemom i cijenjenom slikarskom opusu.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

22,03 – 22,30, HR III
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

GLASOVI IZ PROŠLOSTI – POSEBNO NOVOGODIŠNJE IZDANJE

U posebnom novogodišnjem izdanju Jednočinke iz bogate arhive Hrvatskoga radija prizivamo sjećanja glumaca i pisaca o hrvatskom kazališnom životu u prvim desetljećima 20. stoljeća. Govore, između ostalih, Mila Dimitrijević, Geno Senečić, Mato Grković, Vika Podgorska, Zvonimir Rogoz i Mila Popović Mezinger.

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

22,40 – 23,25, HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

BARBARA KRAUS: „BARBI U KLADIONICI“

Režija: Dejan Šorak

„Barbi u kladionici“ je treća radio napetica mlade hrvatske spisateljice Barbare Kraus u kojoj glavna junakinja krimi serijala, Barbara (mlada djevojka iz sela Brđana), mijenjajući zaposlenja rješava kriminalističke slučajeve s kojima se susreće na svakom novom radnom mjestu. U ovom nastavku Barbara je zaposlena u kladionici koja je „neuobičajeno često“ meta maskiranog pljačkaša. Tko je pljačkaš saznat ćete ako poslušate ovu zanimljivu napeticu u režiji Dejana Šorka.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

SRIJEDA, 05. siječnja

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIAK U DRAMI

ZVUČNI ZAPISI KUPLETA I ŠALJIVIH PRIZORA

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,00 – 19,00, HR III
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

DAVID ZANE MAIROWITZ: „SOVINJE OČI“ (premijera)

Prijevod: Giga Gračan

Režija: Ranka Mesarić

UREDNICA: NADA ZORIČIĆ

***

ETNOFANTASTIKA (Radio Pečuh)

MILICA KLAIĆ TARAĐIJA: „LISICA I VUK“ (premijera)

ČETVRTAK, 06. siječnja

18,00 – 19,00, HR III
RADIO DRAMA

ROBERT PERIŠIĆ: „ŠOPING“

Dramatizacija: Miodrag Racković

Režija: Ranka Mesarić

Suvremeni hrvatski prozni pisac Robert Perišić objavio je knjigu novela naslovljenu Užas i veliki troškovi, a tragom našeg ciklusa radio drama Hrvatski suvremeni prozni pisci u radio drami pripremljena je dramaturška inačica glavnih motiva i likova. Knjigu je prema nekoliko središnjih novela dramatizirao književnik Miodrag Racković, prateći urbanu pustoš Perišićevih likova i njihovu postratnu traumatiziranu svakidašnjicu.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

/naslovna:Roadsidepictures/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI