Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [24.-30.12]

Radio pregled tjedna [24.-30.12]

Iljif i Petrov, Vladimir Nazor, Ivan Aralica, Ivana Brlić Mažuranić, Božidar Violić i Olja Lozica samo su neka od imena koje će ugostiti blagdanski program Hrvatskog radija.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 24. prosinca

13,30 – 14,30, HR III

DRAMSKI PETAK
Izbor iz emisije Radio drama

ILJF I PETROV: „12 STOLICA“ – II. dio
Režija: Mislav Brečić

Prevariti ali prevariti sa stilom zna samo Ostap Bender, glavno lice „Dvanaest stolica“ i „Zlatnog teleta“. Primjer je on lica koje je izišlo iz svojeg vremena, (1928.), prostora (Sovjetske Rusije) i navedenih romana i postalo amblemom satiričke literature. U radijskoj adaptaciji pratimo dosljedno fabulu romana i susrećemo galeriju lica – lukavih birokrata, pohlepnih crkvenih lica, lokalnih moćnika, gladnih studenata – koja Bender „svladava“ šarmom i glumom prevaranta visokog stila, a sve da bi došao do one jedne stolice u koju je ušiveno drago kamenje. Da bismo sačuvali što veći dio fabule podijelili smo radijsku dramatizaciju Ive Gruić u dva dijela. Redatelj je Mislav Brečić, a u glavnim ulogama pojavljuju se Ozren Grabarić, Sven Medvešek, Živko Anočić i Mladen Vasary.

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

+

ETNOFANTASTIKA: „ŠESTINSKI SPOMINEKI, NA BADNJAK“
Režija: Stephanie Jamnicky
18,00 – 19,00, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET GLUMCA FRANJE ĐIMIJA JURČECA

Franjo Đimi Jurčec jedan je od posljednjih živućih veterana današnjega Zagrebačkog kazališta mladih. Glumačku je karijeru započeo kao osnovnoškolac u tada Pionirskom kazalištu, i otada u tom kazalištu ostvario veliki niz značajnih uloga. Iako je cijeloga života paralelno glumio i u predstavama za djecu i u onima za odrasle, svoje je legendarne uloge ostvario prvenstveno u predstavama za djecu. Naročito se pamte njegove duhovite i tada vrlo inovativne interpretacije djece u predstavama nastalim prema radionicama berlinskog  GRIPS-teatra, kao i mnogobrojne uloge životinja (upravo je Đimi igrao Ježurku i pjevao Hegedušićeve songove u antologijskoj predstavi “Ježeva kućica” iz 70-ih godina).

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

SUBOTA, 25. prosinca

09,00 – 09,30, HR III
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI
RAZGOVOR S RENEOM MEDVEŠEKOM (premijera)

Neposredno nakon premijere predstave „Čovjek koji je spasio Europu“ u Zagrebačkom kazalištu mladih razgovarajmo s njenim redateljem i jednom od najorigilnijih autorskih osobnosti u hrvatskom glumištu, Reneom Medvešekom.

UREDNIK I VODITELJ: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,05 – 18,55, HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
F. M. DOSTOJEVSKI: „KUĆA S CRVENIM ZASTORIMA“ (Iz NETOČKE NEZVANOVE)

Prijevod: Iso Velikanović

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Dejan Šorak

Pisanje romana „Netočka Nezvanova“ prekinulo je progonstvo njegovog pisca, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u Sibir, pa je „Netočka“ ostala nezaokružena romaneskna građa koja se kroz sedam poglavlja plete oko života glavne junakinje, a u formi ispovijedi. Odlučili smo se za drugo i treće poglavlje ili dio fabule koja se odnosi na obitelj Netočke Nezvanove u kojoj dominira lik očuha, samoukog i nerealiziranog violiniste, koji egoistično iskorištava dječju ljubav i predanost. Dramsku cjelinu koja je stvorena dramatizacijom urednice Lade Martinac Kralj je redateljski postavio Dejan Šorak s glumcima Anom Kraljević, Borisom Svrtanom, Franjom Kuharom i drugima.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

NEDJELJA, 26. prosinca

13,00 – 13,30, HR II

PANOPTIKUM
IVAN BAUER: „MALO CUŠPAJZA S KEGLBAJSA“
Režija: Mislav Brečić

Ivan Bauer radijski je autor prepoznatljiva humora, jezičnoga senzibiliteta i osobite zainteresiranosti za male ljude okružene velikim suvremenim temama i dilemama. U najnovijoj komediji velika televizijska kuća sprema se snimati sapunicu u lokalnom parku i pri tome naravno likove pronalazi u nekom izmišljenom meksičkom stakleniku dok se prave ljubavne igrice i zavrzlame u istome parku odvijaju na sasvim prirodan i ljubak način ekipi pred nosom.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

13,15 – 13,55, HR I

RADIO IGRA ZA DJECU
IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ: „TRGOVAC NAV ILI BAJKA O ČUDESNOM BARŠUNU“

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Stephanie Jamnicky

Priča o „Trgovcu Navu“  jedna je od manje poznatih pripovijesti Ivane Brlić Mažuranić objavljena nakon autoričine smrti 1943. godine u knjizi naslovljenoj Bajke i basne. Temeljni motiv ove poetične pripovijesti jest nepokolebljiva vjera u dobrotu kao odraz božanskoga u ljudima. Unatoč životnim nedaćama Nav čeka i vjeruje, trpi i ohrabruje sve oko sebe, dajući ljubav i diveći se ljepoti svijeta koji ga okružuje. Ova priča na suptilan način govori o prepoznavanju životnoga puta, možda čak i životne zadaće i ustrajnosti koja je potrebna da se s toga puta ne skrene. Ujedno, ovo je priča koja daje nadu, ispunjava nas ljubavlju i srećom, a  dječjom zanesenošću Navova vjera u božju providnost i više je nego ohrabrujuća.

Razigrana dramaturgjja, nepretenciozno ispripovijedana priča i izvrsna glumačka ostvarenja redateljskom sveobuhvatnošću daju ovoj igri radiofonsku punoću i začudnost  ne gušeći izvornu pripovijest.

GLUME: Žarko Potočnjak, Rikard Simonelli, Zvonko Novosel, Biserka Ipša, Vanda Winter, i Živko Anočić .

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

***

KUTIĆ POEZIJE
RATKO ZVRKO: „CRNA KNJIGA DJEDA MRAZA“, „SNJEŠKO BEZ NOSA“

Režija: Jasna Mesarić

PONEDJELJAK, 27. prosinca

09,30 – 09,55, HR III

RADIO ROMAN
IVAN ARALICA: „SUNCE“ (od ponedjeljka do petka, 31. 12.)

Dramatizacija: Miroslav Mađer

Režija: Dejan Šorak

Okosnicu romana čini sjećanje samog autora na jedno razdoblje njegova djetinjstva koje mu se usjeklo u pamćenje i koje je umnogome odredilo i njegov životni put.

Riječ je o boravku u dječjem lječilištu na Čiovu tijekom kojega je bio okružen pažnjom, ljubavlju i dobrotom jedne od tamo službujućih časnih sestara.

Opisujući sjećanja iz djetinjstva i prisjećajući se lika požrtvovne sestre Domine autor je stvorio svoje možda ponajbolje djelo.

Ovaj roman o djetinjstvu istodobno je i roman o ljudskome odrastanju, o plemenitosti, dobroti i požrtvovnosti drugih koja nas osvaja i oblikuje. Pisan s velikim nadahnućem, iznimnim spisateljskim žarom i neskrivenim emocijama, prepun slikovitih drevnih priča, ali mnogih nikada ispričanih slika, odnosa i detalja iz vlastitog života, ovaj roman još će jednom potvrditi Aralicu kao najčitanijega suvremenog hrvatskog autora.

UREDNIK: BRANKO MALEŠ

18,00 – 19,00, HR III

RADIO IGRA
OLJA LOZICA: „RECES I JA“ (premijera)

Režija: Ranka Mesarić

Reces i ja, drama mlade hrvatske dramaturginje i spisateljice Olje Lozice, neurotični je kolaž raspadnutih obiteljskih života, ispisan izrazito modernim dramskim rukopisom, s naglašenim kontrastom između realistički intoniranih scena iz turobne svakodnevice i snolikih, oniričkih bjegova u kojima njene junakinje bezuspješno tragaju za boljom opcijom stvarnosti.

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

UTORAK, 28. prosinca

18,00 – 19,00, HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
NIKICA KLOBUČAR: „MOJ PRIJATELJ IVEK“ (premijera)

Dokumentarna radio drama «Moj prijatelj Ivek» predstavlja sjećanja nekolicine ljudi na pokojnog Iveka Mesića. Ivek je bio zanimljiv i osebujan čovjek, po zanimanju stomatolog, koji je radio posao noćnog čuvara u đačkom domu, a uz to se ozbiljno bavio i travarstvom.  Zbog svog životnog stila i načina na koji se ophodio prema ljudima, poznanici i prijatelji pamte ga kao čovjeka koji je pokazivao izuzetnu brigu za ljude te čovjeka koji je svojim djelima oplemenjivao sve oko sebe.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

22,03 – 22,30, HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI
RAZGOVOR S RENEOM MEDVEŠEKOM
UREDNIK I VODITELJ: HRVOJE IVANKOVIĆ

22,40 – 23,25, HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ: „KANTICA ZA ZALIJEVANJE“ (premijera)

Režija: Darko Tralić

Umirovljenicama koje povremeno odlaze u toplice na oporavak, iz stanova su počeli nestajati nakit i novac u vrijednosti od najviše 2 500 kuna. Zašto druge vrijedne stvari iz stana ostaju netaknute, a tragova provale nema, poslušajte u najnovijoj, ovoga puta nježnoj, ali i dalje u našu svakodnevnicu uronjenoj napetici Nives Madunić Barišić.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

SRIJEDA, 29. prosinca

13,30 – 14,30, HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
REDATELJ BOŽIDAR VIOLIĆ
KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE