Naslovnica > PREDSTAVE > Lipa si, Teno!

Lipa si, Teno!

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Scenska adaptacija najpoznatijeg djela Josipa Kozarca, koji - a što u HNK Osijek ne znaju - nije Ivan Kozarac, autor 'Đuke Begovića'.
autorski tim funkcija
Ana Cvenićjezični savjetnik
Slaven Batorekglazbeni suradnik
Jasmina Pacekkostimograf
Jasmina Pacekscenograf
Ivana Šojatadaptacija
Ivana Šojatdramaturg
Josip Kozaractekst
Rajko Pavlićkoreograf
Robert Raponjaredatelj

Najpoznatiji šumar među hrvatskim piscima, i zasigurno najbolji pisac među hrvatskim šumarima, Josip Kozarac (1858. - 1906.), jedno od svojih najpoznatijih djela Tenu, napisao je 1895.

Priča je to o lijepoj djevojci koja prvo pod pritiskom vlastitih roditelja, a s vremenom i iz nabujale oholosti, trži vlastitim tijelom, da bi nakon brojnih peripetija na koncu ipak pronašla ljubav. Kozarac je Tenu, kao i većinu svojih djela napisao u prosvjetiteljsko - moralističkom ključu, a njegova je junakinja istovremeno i alegorija Slavonije autorova vremena.

Tena je, uz Đuku Begovića najistaknutiji slavonski lik domaće literature, pa i nije čudno što su HNK Osijek posegnuli za njom kao predloškom za predstavu, koja će - ako je suditi po najavi - u interpretaciji Sandre Lončarić,   biti 'glazbena ispovjest'.

Ono što međutim ne samo da čudi, nego slabažnjava jest činjenica da u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku ne znaju da Tenu i Đuku Begovića nije napisao isti autor!

Đuka je naime djelo Ivana Kozarca, Josipova nećaka, nakon čije smrti je A. G. Matoš zapisao: "Lijep kao snaša, bolestan kao Slavonija koja u njemu izgubi svog najboljeg pisca budućnosti.

Sve to, nije međutim spriječilo HNK Osijek da u svom mjesečniku za prosinac 2010. objavi slijedeću najavu:

Kada je Josip Kozarac pisao Đuku Begovića, kada je pustio neka Tena izraste 'kao iz vode', visoka i tanana kao prut, sigurno ni sanjao nije da će likovi koej je riječima sazdao postati utjelovljenje svega slavonskoga....

Da cijela stvar bude poraznija, adaptaciju izvornika i najavu potpisuje književnica i urednica kazališnih izdanja Ivana Šojat Kuči, a režiju predstave, sam ravnatelj drame HNK Osijek - Robert Raponja.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE