Naslovnica > PREDSTAVE > Ivanov (vb)

Ivanov (vb)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Rumunjski redatelj režirao je ruskog klasika za njemački teatar i bio proglašen redateljem godine, a zašto - provjeriti možete na zagrebačkom Festivalu svjetskog kazališta.
autorski tim funkcija
Peter Staatsmanndramaturg
Katrin Lea Tagkostimograf
Dimiter Gotscheffredatelj
Dimiter Gotscheffredatelj
Sir Henryskladatelj
Henning Streckoblikovatelj svjetla
Katrin Brackscenograf
Anton Pavlovič Čehovautor teksta

Antun Pavlovič Čehov je Ivanova, dramu u četiri čina, napisao sa 27 godina i prema vlastitim tvrdnjama u samo deset dana.

Glavni joj je lik 35-godišnji Nikolaj Ivanov, vlasnik ladanja, u depresiji zbog životnih problema. Njegova žena, Ana Petrovna, Židovka koja se zbog udaje preobratila na pravoslavnu vjeru i izgubila miraz, umire od tuberkuloze. Jedino što joj može pomoći odmor je na Krimskome poluotoku, no Ivanov joj to ne može omogućiti jer duguje novac Zinaidi Savišnoj. Ivanov zapravo ne voli svoju umiruću ženu i jedini motiv za udaju bio mu je Anin veliki miraz koji je izgubila preobrativši se, a sad se kad mu je supruga na samrti zaljubio u kći Lebdjeva i Zinaide - Sašu...

Neki kritičari pišu da je Čehov kroz lik Ivanova prikazao i dijagnosticirao depresiju prije Freuda, te zbog tragičnog kraja drame Ivanova nazivaju ruskim Hamletom.

Predstava Ivanov je druga režija Dimitera Gotscheffa za Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz, nakon inscenacije Koltesove Kampf des Negers und der Hunde (Borba crnca i psa) za koju je nagrađen 2004. na Berliner Theatertreffens (Berlinskim kazališnim susretima).

Gotscheff je sljedbenik estetike siromašnog kazališta te u predstavama koristi samo neophodne rekvizite, a u inscenaciji Ivanova zanima ga stanje subjekta u otuđenoj društvenoj sredini u kojoj je poboljšanje životinih uvjeta jednog dijela društva uvijek vezano za pogoršanje životnih uvjeta drugih, a unutrašnji rasap današnjeg čovjeka odraz je globalne situacije i socijalnih nejednakosti.

Dimiter Gotscheff rođen je 26.04 .1943. u Parvomeiu u Bugarskoj. U istočnom Berlinu 1962. studira veterinu i kazalište (!) na Humboldtovom faklultetu. 1968. postaje učenik Benna Bessona i asistent redatelja Fritza Marquardta, dolazi u doticaj s dramama Heinera Müllera koje od tada vrlo često inscenira... Prva samostalna režija mu je predstava Ženska komedija nastala prema tekstu H. Müllera izvedena u Theater Nordhausen.

1979. Dimiter Gotscheff napušta istočnu Njemačku i vraća se u Bugarsku. U Sofiji 1983. režira poslije čuvenu predstavu Filoktet, i opet prema tekstu H. Müllera. Dvije godine kasnije na poziv producenta iz Kölner Schauspiela režira Kvartet, ponovno prema tekstu H.Müllera.

Gotscheff se vraća u Njemačku, u Köln i od tada radi samo za kazališta sa njemačkog govornog područja. Režira u Baselu, Hannoveru, Bochumu i Hamburgu, od 1993. do 1996. kućni je redatelj Düsseldorf Schauspielhausa. Između 1995. i 2000. član je uprave i kućni redatelj Schauspielhausa Bochum. Od 2000. radi kao slobodni umjetnik i često gostuje u Berlinu, Beču Frankfurtu i Hamburgu.

Uz tekstove H. Müllera režirao je drame Čehova, Shakespeara, Becketta... Za režiju Ivanova (2005.) dobio je nagradu za redatelja godine u izboru časopisa Teatar heute, a ista predstava nagrađena je i na Berlinskim kazališnim susretima 2006.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE