Login za korisnike

Drama o Mirjani i ovima oko nje (JDP)

Gavelline večeri 2010. zatvaraju dvije Mirjane – Mirjana iz naslova, a istovremeno i Mirjana Karanović u glavnoj ulozi. Sve to pod budnim okom redateljice Ive Milošević i u izvedbi JDP-a.

***

Drama o Mirjani i ovima oko nje praizvedena je u veljači ove godine u Jugoslavenskom dramskom pozorištu u Beogradu. Predstavu je režirala Iva Milošević. Niti mjesec dana kasnije Mirjana je premijerno izvedena u Mestnom gledališču ljubljanskom, u režiji Dušana Jovanovića, a o čemu smo vam još onda pisali ovdje.

Mirjanu je napisao Ivor Martinić, mladi hrvatski dramski pisac koji je 2005. godine dobio nagradu Marin Držić za tekst Jednostavno: (nesretni). Za dramu Ovdje piše naslov drame o Anti dobio je nagradu Fabrique en Croatia društva REZ. U protekloj sezoni tekstovi su mu bili postavljeni u Bruxellesu, Londonu i Čileu. U ovoj kazališnoj sezoni još će jedan Martinićev tekst doživjeti zagrebačku premijeru – Moj sin samo malo sporije hoda bit će na repertoaru ZKM-a.

Kako i sam naslov predstave kaže, u središtu pozornosti je Mirjana. Okružena je ljudima koji doslovno i metaforički lebde oko nje. Gotovo nadrealnim dijalozima, izostavljanjem prostornih i vremenskih razgraničenja autor dočarava Mirjaninu otuđenost od ljudi koji ju okružuju. Mirjana ne razumije ni svoju kćer tinejđerku ni svoju majku. Ni s jednom od njih ne uspjeva nadvladati generacijski jaz. Osim toga, razapeta je između tri muškarca – dečka, bivšeg muža i šefa s kojim ljubuje. Ako je i imala velikih životnih očekivanja, sad ih više nema. Na kraju dana naprosto zapali cigaretu i živi.

Dramu o Mirjani i ovima oko nje u cijelosti možete pročitati na portalu hrvatskih dramskih tekstova, Drame.hr, odnosno ovdje. Mirjana je nedavno u Hrvatskoj prvi put izvedena u zagrebačkom HNK, u režiji Anje Maksić Japundžić, pripadnice najmlađe generacije hrvatskih redatelja, a srpsku pandan verziju režirala je jednako mlada redateljica Iva Milošević.


Odgovori