Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Ivor Martinić @ Beograd & Ljubljana

Ivor Martinić @ Beograd & Ljubljana

Mirjana Karanović predvodi ansambl JDP-a koji će u veljači praizvesti novi tekst Ivora Martinića - 'Drama o Mirjani i ovima oko nje', a ni mjesec dana kasnije na sceni ljubljanskog Mestnog gledališča režirat će ga i Dušan Jovanović.
Share on facebook
Share on twitter

Iako još uvijek apsolvent  na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnostiu Zagrebu, Ivor Martinić je i višestruko nagrađivani dramatičar, čiji su tekstovi ove sezone izvedeni u Bruxellesu , Londonu i Čileu, dok je francuski prijevod drame  Ovdje piše naslov drame o Anti (praizvedene prošle sezone u splitskom GKM) objavio i jedan od najvećih belgijskih izdavača kazališnih izdanja -  Lansman.

Njegov najnoviji dramski tekst, 'Drama o Mirjani i ovima oko nje' praizvedbu će pak doživjeti u veljači i to na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu (JDP), a u režiji Ive Milošević ('Shopping & Fucking', 'Fedrina ljubav', 'Razvaljivanje', 'Proslava').

U središtu drame je Mirjana i njezin odnos prema ljudima koji je svakodnevno okružuju. Mirjaninu svakodnevnicu ispunjava niz problema: kći u pubertetu želi pobjeći u Ameriku, bivši muž ju ne pušta na miru, a susjeda joj povjerava da će se ubiti za dvije godine…

Redateljica beogradske premijere uloge je pojverila Mirjani Karanović, Jeleni Petrović, Branki Petrić, Marku Baćoviću, Anđeliki Simić, Feđi Stojanoviću, Cvijeti Mesić i Bojanu Lazarovu, a o samom tekstu kaže:

"Odavno nisam naišla na dramski tekst koji problemu praznine i nedostatkasmisla u životu prosečnog čoveka pristupa sa toliko duhovitosti i pesimizma u isto vreme. Komad me nije privukao samo temom već i specifičnom formom kroz koju je saopštava. U pitanju je poetika kojom preovlađujebanalnost, rutinai mehaničnost življenja, a koja se preslikavai na komunikacijumeđu ljudima. Zato „realno” u ovom komadu često prerasta u „irealno”, odnosno ono sa čime smo svakodnevno suočeni postaje za nasneverovatno i apsurdno. Mogućnost da se realnost prikaže na nadrealan način i tako ogoli praznina i nedostatak smisla, jeste ono što vidim kao glavni izazov pri postavljanju ovog komada...

...Za atmosferu komada mogli bismo reći da je, poput Beketa, u XXI veku, i da se bavi banalnostima savremene svakodnevice (…) to je drama apsurda takozvanog malog čoveka u savremenom svetu, malog ili, ako hoćete, običnog čoveka, koji robuje mehaničnosti življenja, banalnostima, ritualima komunikacija i drugim ljudima ispražnjenim i od smisla i od sposobnosti za emotivnu i misaonu međusobnu razmenu. Komad donosi gorko i smešno osećanje savremenog sveta kao mesta u kojem je taj tzv. mali čovek izgubio sposobnost za razlikovanje privida života od punoće življenja. Duhovito mračan i na momente nadrealan komad."

Gotovo odmah nakon beogradske, 'Drama o Mirjani i ovima oko nje' imat će i ljubljansku premijeru  na sceni Mestnog gledališča, a u režiji Dušana Jovanovića. Ta je produkcija najavljena za ožujak, no podjela još uvijek nije objavljena.

Čim doznamo - javimo.

***

Ivor Martinić apsolvent je na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti. Kao dramaturg je surađivao na predstavama ‘Sramota‘ i ‘Kuća lutaka/zmija mladoženja‘. Piše i poeziju, prozu, scenarije, a tekstovi su mu prevedeni na francuski i engleski. Za dramu ‘Jednostavno: (nesretni)’ 2005. nagrađen je ‘Marinom Držićem‘, a za dramu ‘Ovdje piše naslov drame o Anti‘ dobio nagradu Fabriqué en Croatie društva REZ. Drama je izvedena na Hrvatskom radiju u režiji Mislava Brečića, te je prevedena na francuski i engleski, a predstavljena je i na svjetskom festivalu mladih dramskih pisaca World Interplay 2007. u Australiji, da bi konačno praizvedbu imala lani na sceni Gradskog kazališta mladih u Splitu, a u režiji Ivice Šimića. U istoj sezoni praizveden je još jedan njegov tekst – ‘Rock’n’roll za dva miša‘ (Mala scena)

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI