Login za korisnike

Ovdje piše naslov drame o Anti

Dramu nagrađivanog mladog autora Ivora Martinića u splitskom GKM-u režira Ivica Šimić.

***

Na Antinom rođendanu zatekla se nekolicina djece i odraslih. Među njima se izdvajaju Susjeda, koja na Antu i njegovog oca pazi gotovo od Antina rođenja, Ljubica, djevojčica iz razreda zaljubljena u Antu, Antin otac i Jela, očeva poznanica... Bio bi to možda sasvim uobičajeni rođendan da nad njim nije nadvijena tragedija - Ante rođendan slavi bez mame, koja je poginula u raketiranju za vrijeme rata, istom onom u kojem je tada jednogodišnji Ante ostao bez noge...

Opterećeni duhovima iz prošlosti, Ante i njegov otac desetak godina nakon rata još uvijek ne mogu uspostaviti normalan život: Ante, koji na rođendanu proživljava trenutke vlastite prve ljubavi, čini sve da oca spriječi u druženju s Jelom koja je i više nego očito zainteresirana. Dovodeći u neugodnu situaciju i oca i sebe i Jelu, koja pod pritiskom počinje piti i pokazuje svoju manje simpatičnu stranu, Ante inzistira da se ništa ne promijeni u odnosu između njega i oca.

Osim suvremene priče, potaknute novinskim člankom o stradanjima djece u ratu, tekst se odlikuje zanimljivim formalnim pristupom: likovi o sebi pričaju u trećem licu, dajući autoreferencijalne komentare, a iz njega naprosto 'preskaču' u prvo te ulaze u situacije i odnose s drugim likovima.

Autor drame Ivor Martinić apsolvent je na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti. Za dramu 'Jednostavno: (nesretni)' 2005. nagrađen je 'Marinom Držićem', a za dramu 'Ovdje piše naslov drame o Anti' dobio nagradu Fabriqué en Croatie društva REZ. Drama je izvedena na Hrvatskom radiju u režiji Mislava Brečića, te je prevedena na francuski i engleski, a predstavljena je i na svjetskom festivalu mladih dramskih pisaca World Interplay 2007. u Australiji.


Odgovori