Naslovnica > PREDSTAVE > Metamorfoze

Metamorfoze

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jugoslavensko dramsko pozorište u Zagreb dolazi s predstavom o promjenama.
autorski tim funkcija
Silenceskladatelj
Jelena Mijovićautor
Jelena Mijovićdramaturg
Dalija Aćinkoreograf
NUMENscenograf
Aleksandar Popovskiautor
Aleksandar Popovskiredatelj

Ovidijeve Metamorfoze su priče o grčkim i rimskim mitovima u kojima likovi mijenjaju obličje. Metamorfoze se sastoje od 15 knjiga u kojima su svoje mjesto našli mnogi poznati likovi iz grčke i rimske mitologije – Eho, Arahna, Dafne, Filemon i Baukida, Ija, Piram i Tizba, Hermafrodit, Andromeda i mnogi drugi.

Među mnogim umjetnicima koji su inspiraciju našli u Metamorfozama, svakako je najpoznatiji William Shakespeare kojem je priča o Piramu i Tizbi poslužila kao predložak za Romea i Juliju, a u Snu Ivanjske noći je čak i vrlo doslovno prenosi publici.

Metamorfoze je u Jugoslavenskom dramskom pozorištu režirao Aleksandar Popovski, makedonski redatelj koji je već dobro upoznat s kazalištem Gavella – tamo je postavio predstave San Ivanjske noći i Peer Gynta.

Popovski je zajedno s dramaturginjom Jelenom Mijović napisao tekst prema ljubavnim pričama iz Metamorfoza. Autorski tim Ovidija čita iz perspektive mogućnosti promjene – metamorfoze su ljudska odlika, stvoreni smo da se mijenjamo.

Scenografiju je napravio dizajnerski studio NUMEN s kojim je Popovski surađivao na mnogim svojim predstavama, uključujući San Ivanjske noći i Peer Gynta.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter