Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [22.-28.10.]

Radio pregled tjedna [22.-28.10.]

Premijerno u Dramskom programu HR-a poslušajte 'Spašene' Tomislava Zajeca, 'Jedimo domaće' Mladena Kopjara i 'Anđele na granici' Lade Martinac Kralj, a podsjetite se na još niz domaćih i stranih autora...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   22.listopada

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

AUGUST ŠENOA: PRUSKI KRALJ

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO-ATELJE

TOMISLAV ZAJEC: „SPAŠENI“ (premijera)
Režija: Mislav Brečić

Priznati i vrlo plodni prozni i dramski pisac mlađe generacije Tomislav Zajec dramom Spašeni, nakon Dorothy Gale i Astronauta, zaokružuje dramsku trilogiju kojom u formi kratkih rezova propituje otuđeni urbani svijet u kojem je zajednička karakteristika dramskih lica žudnja za ljubavlju. Drama Spašeni osvojila je drugu nagradu na natječaju Marin Držić za 2009. godinu, te praizvedena na 61. Dubrovačkim ljetnim igrama. Sadržajno, Spašeni donose priču o ljudima koji se isprva susreću u trenutku prometne nesreće, a godinu dana nakon tog događaja bore se s posljedicama nesreće i vlastitim ponorima usamljenosti. Zajec i u ovoj drami na karakterističan način isprepliće realizam i nadrealnu poetičnost.
Glume: Bojan Navojec, Jelena Miholjević, Boris Svrtan, Živko Anočić, Sanja Milardović, Vid Balog, Tomislav Krstanović

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA,   23.listopada

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S ANICOM TOMIĆ I JELENOM KOVAČIĆ

Redateljica Anica Tomić i dramaturginja Jelena Kovačić čine jedan od najzanimljivijih autorskih tandema u suvremenom hrvatskom kazalištu. U ovom izdanju Jednočinke razgovaramo o njihovoj kazališnoj poetici te o predstojećoj premijeri predstave Ovo je mogla biti moja ulica, u ZeKaeMu. Tom predstavom, nadahnutom ubojstvom Luke Ritza, Anica i Jelena, žele problemski otvoreno progovoriti o nasilju među mladima u Hrvatskoj.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

FABIJAN ŠOVAGOVIĆ: “SOKOL GA NIJE VOLIO“ – II dio
Režija: Stephanie Jamnicky

Slavonsko selo u vihoru Drugog svjetskog rata. Gazda Šima pokušava zaštititi svoju obitelj od vremena u kojem žive, no vojske i ideologije doslovno prolaze kroz njihove živote…
Antologijsku dramu Fabijana Šovagovića za radio je adaptirao Hrvoje Ivanković.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  24.listopada

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

MLADEN KOPJAR: „JEDIMO DOMAĆE“ (premijera)
Redatelj: Mislav Brečić

U što će se pretvoriti ručak na koji je pozvan potencijalni investitor u restaurant koji bi trebao nuditi isključivo domaća jela poslušajte u izvanredno šarmantnoj, duhovitoj, dinamičnoj, te po mnogim elementima prepoznatljivoj nam iz obiteljske svakodnevice, urbanoj  komediji Mladena Kopjara „Jedimo domaće“.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

VEDRANA VRHOVNIK: "KAKO SAM BJEŽALA"
Režija: Vedrana Vrhovnik

Originalna radijska drama Vedrane Vrhovnik priča je o odrastanju kroz bježanje od roditeljskih autoriteta i osvajanju slobode. Glavni protagonisti su 17-godišnjaci, mladi ljubavni par, koji kradući tatin automobil i odlazeći na more, misli da je napokon pokazao svoju zrelost. No, djevojku ovaj čin koliko oslobađa toliko i frustrira, pa joj kroz glavu prolazi događaj iz ranog djetinjstva kad je protestirala bježeći iz vrtića.
Ova radijska igra napisana je iskrenim, a jednostavnim stilom kojem je autorica u ulozi redatelja dodala još dokumentarističku boju.
Igra je namijenjena mladima, ali tema bjegova koji su metafora životnih stepenica nužnih da bi živjeli kao zrele osobe, zanimljiva je, čini nam se, svim naraštajima.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

PONEDJELJAK,  25.listopada

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 23. do petka, 27.10.)

SUNČANA ŠKRINJARIĆ: „ČAROBNI PROSJAK“
Adaptacija: Iva Gruić
Režija: Jasna Mesarić

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

LADA MARTINAC-KRALJ: “ANĐELI NA GRANICI” (premijera)
Režija: Stephanie Jamnicky

Potresna priča o majci i sinu koji, tražeći spas, pokušavajući pobjeći iz svoje građanskim ratom zahvaćene zemlje. Anđeli na granici drugi su dio dramske trilogije Lade Martinac Kralj o civilima kao žrtvama rata u afričkim i srednjeameričkim zemljama.
Igraju: Srđana Šimunović, Petar Leventić, Slavko Juraga, Frano Maškopvić, Darko Milas i Vilim Matula

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  26.listopada

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

PETAR VUJAČIĆ: "MOJA MALA PRIVATNA RAVNICA" (premijera)

Što je ravnica? Tko je bećar? Gdje se skriva ravnica i što je ispunjava?
Petar Vujacic ovim iznimno osobnim prikazom otkriva svoju sliku ravnice, bećarca,  njihovu poetiku i važnost za stanovnike ravnice i tvorce pjesama.

Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S ANICOM TOMIĆ I JELENOM KOVAČIĆ

Redateljica Anica Tomić i dramaturginja Jelena Kovačić čine jedan od najzanimljivijih autorskih tandema u suvremenom hrvatskom kazalištu. U ovom izdanju Jednočinke razgovaramo o njihovoj kazališnoj poetici te o predstojećoj premijeri predstave Ovo je mogla biti moja ulica, u ZeKaeMu. Tom predstavom, nadahnutom ubojstvom Luke Ritza, Anica i Jelena, žele problemski otvoreno progovoriti o nasilju među mladima u Hrvatskoj.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

SRIJEDA,  27.listopada

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

REDATELJ, LIBRETISTA, SKLADATELJ IVICA KRAJAČ

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00-19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

GUILLAUME APOLLINAIRE: «TRI LJUBAVI»
Prijevod: Branimir Donat
Dramatizacija: Margita Maronić
Režija: Darko Tralić

Radio-dramski triptih «Tri ljubavi» nastao je prema Apollinaireovim pripovijestima «Hildesheimska ruža ili blago sveta tri kralja», «Nestanak Honoréa Subraca» i «Mornar iz Amsterdama», kojima je zajednički motiv nesretne ljubavi. Tragična sudbina junaka određena je neumjerenošću zanosa koji ljubav izvrće u nesreću. Sedam smrtnih grijeha određuju putanju ljudskih života, plešu kolo oko nesretnika koji se nikako ne umiju obraniti od napasti u koju ih ljubav zanosi.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA:
RANKA MESARIĆ: „DRUGA STRANA TAME“ (premijera)

ČETVRTAK,  28.listopada

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

EMILE ZOLA: „THERESE RAQUIN“
Prijevod: Božidar Zajčić
Dramatizacija: Jakša Zlodre
Režija: Darko Tralić

Emile Zola 15-og travnja 1869 piše cinički odgovor velikom broju onih koji su ga napali zbog „nečistoće i smrada“ romana „Therese Raquin“. U svojem odgovoru objašnjava  psihološke uvjetovanosti koje su glavna lica povela od strasti prema zločinu i završila se u samokažnjavanju, te poetska načela skupine naturalističkih pisaca kojima on „ima čast pripadati“. Danas, u vremenu u kojem se i novinarstvo i umjetnost (film, pogotovo) napajaju svim mogućim vrstama zločinstava Zolina „Theresa Raquin“ nas ne može ni uzbuditi ni fascinirati, ali može onaj sloj djela koji minuciozno secira labirint ljudske duše i pronalazi jezgro slabosti i nadnaravne snage u glavnim licima oko kojih se plete fabula. Čvrsto dramsko jezgro romana svojevremeno je ponukalo i samoga Zolu da od svojega romana napiše dramu, no mi smo se u ovom radijskom povodu  okrenuli romanu i napravili dramaturšku tapiseriju narativnog i dramskog, te od lica napravili i pripovjedače i aktere.
U režiji Darka Tralića u glavnoj ulozi pojavljuje se Natalija Đorđević s Draženom Bratulićem i Franom Maškovićem kao glavnim partnerima. Uz njih čuti ćemo i dva doajena hrvatskoga glumišta Lelu Margitić kao gospođu Raquin i Božidara Bobana kao Emila Zolu.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

*   *   *

/naslovna/: hshaw51

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE