Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [15.-21.10.]

Radio pregled tjedna [15.-21.10.]

Upoznajte Hodorlahomora Velikog, legendarnog Branka Vodeničara, Dubravka Mihanovića, Ladu Martinac Kralj i onoga kojeg Sokol nije volio, a usput navratite i u Hotel Zagorje...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   15.listopada

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

MIROSLAV KRLEŽA: “HODORLAHOMOR VELIKI”
Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj
Režija: Petar Vujačić

Izbor iz emisije Radio-scena

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

OBLIKOVATELJ ZVUKA BRANKO VODENIČAR
Branko Vodeničar jedinstvena je pojava u hrvatskome kazalištu. Čovjek koji je svoj rad započeo u legendarnom SEK-u, te početkom sedamdesetih godina sudjelovao u stvaranju Teatra ITD kojem je ostao vjeran cijeli svoj radni vijek. Način na koji je Vodeničar, s nekolicinom istih takvih zaljubljenika u teatar, tonski opremio Teatar ITD omogućio je izvedbe mnogih predstava u kojima je zvuk bio integralni dramaturški segment. Vodeničar je u punom smislu te riječi pionir umjetničkog oblikovanja zvuka u hrvatskome kazalištu. Već je u sedamdesetima vizionarski osmišljavao raznorazne mogućnosti korištenja zvuka u kazalištu, a prvi je primijenio takozvani surround sistem. Njegovo životno djelo jest Handkeov Kaspar Teatra ITD u režiji Vladimira Gerića. Osim toga, Vodeničarova je zasluga činjenica da Teatrološki institut danas posjeduje tonske zapise gotovo svih predstava Teatra ITD. Vodeničar je, naime, sve predstave snimao, pohranjivao i obrađivao, te tijekom svoga radnog vijeka stvorio arhivu od neprocjenjivog značaja za hrvatsko kazalište.

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA,   16.listopada

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S LADOM MARTINAC-KRALJ I DUBRAVKOM MIHANOVIĆEM

O predstojećoj sezoni Dramskog kazališta Gavella, te 25-om izdanju Gavellinih večeri u ovoj Jednočinki razgovaramo s dramaturgom DK Gavella Dubravkom Mihanovićem i selektoricom festivala Ladom Martinac Kralj

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

FABIJAN ŠOVAGOVIĆ: “SOKOL GA NIJE VOLIO“ – I dio
Režija: Stephanie Jamnicky

Slavonsko selo u vihoru Drugog svjetskog rata. Gazda Šima pokušava zaštititi svoju obitelj od vremena u kojem žive, no vojske i ideologije doslovno prolaze kroz njihove živote…
Antologijsku dramu Fabijana Šovagovića za radio je adaptirao Hrvoje Ivanković.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  17.listopada

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

JAKŠA ZLODRE: “VLAJODROM”
Režija: Jakša Zlodre

Pomalo pastoralna, nemalo lascivna, kao da je izvučena iz Decamerona, komedija Vlajodrom jezično sjajno ukorijenjena u dinarskom vlaškom podneblju, karakterno dinamična, duhovita i brza, otkriva svijet koji ne želimo zaboraviti. Svijet je to tradicijske komedije našeg Mediterana koja svojom zavodljivošću nikada ne stari.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

JEANNE-MARIE LEPRINCE DE BEAUMONT: „LJEPOTICA I ZVIJER“
Prijevod: Divina Marion
Dramatizacija: Nives Madunić-Barišić
Režija: Ranka Mesarić

Jedna od najpoznatijih svjetskih bajki „Ljepotica i zvijer“ poznata je u mnogim verzijama, ali najslabije u onoj izvornoj koju je napisala žena. Radijska verzija ove poznate bajke temelji se prije svega na dramatizaciji izvorne priče u kojoj ljepotica ima sestre i braću, a u kojoj razlog zbog kojega je mladić pretvoren u strašnu zvijer nije u njegovoj osobnoj krivnji nego u postojanju zla kao jednog od životnih fenomena. Mladića kroz njegovu patnju vodi njegova dobra vila, a ljepotica  dobiva slobodu da odluči što je za nju ljubav i prema tome se postavi. Prijateljstvo ili ljubav pitanje je kojim se bavi ova dramatizacija. Nedostatak vizualnoga ovdje je nenadmašno nadomješten bujnošću zvuka čime ova bajka prelazi okvire dječje klasike i postaje problemska radio igra za mlade puna efektne i plastične zvučnosti.
Glume: Filip Juričić, Natalija Đorđević, Maro Martinović, Katarina Bistrović Darvaš i drugi.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

***
KUTIĆ POEZIJE
DUBRAVKA UGREŠIĆ: „SREĆA“
Režija: Jasna Mesarić

PONEDJELJAK,   18.listopada

9,30 – 9,55 HR, III program
RADIO-ROMAN  (od ponedjeljka, 18. do petka, 22.10.)

IVANA BODROŽIĆ: „HOTEL ZAGORJE“ (premijera)
Dramatizacija: Ivan Vulić
Režija: Jasna Mesarić

Nedavno objavljen roman „Hotel Zagorje“ Ivane Simić Bodrožić, autorica je i pjesnikinja, o izbjegličko-prognaničkim ratnim danima raseljene vukovarske obitelji vrlo dobro je prošao u domaćoj kulturnoj javnosti. Bez obzira na ratnu nevolju i primijenjenu tematiku, autoričin roman svjedoči o nevoljama silom prognanih ljudi u novim sredinama, tj. privremenim utočištima (otud hotel „Zagorje“), a ne o ratnim operacijama za nedavnog Domovinskog rata. Iz horizonta vrlo mlade osobe čitamo tako o susretljivosti nove sredine, ali i nužnim nevoljama na „terenu“; iz nevinog gotovo dječjeg obzora, Bodrožićkin je roman stoga svojevrsni „pozadinski“ dnevnik o ratnoj nevolji koja je ne tako davno hujala hrvatskim prostorom.

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

NINA MITROVIĆ: "RAJA BEZ RAJA"
Režija: JASNA MESARIĆ

Pisana po modelu tzv. "slice of life" dramaturgije, drama mlade hrvatske dramatičarke  Nine Nuić isprepliće sudbine niza likova, žrtava raznih oblika nasilja i manipulacije. Unatoč naturalističkom prosedeu unutar prizora, okvir drame je irealan: mjesto zbivanja je groblje na kojem su dramatis personae umjesto vječnog mira pronašle novo "bojno polje"...

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  19.listopada

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

LJUBO PAUZIN: „TEN DAYS THAT SHOOK THE WORLD – POBUNA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU“

Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S LADOM MARTINAC-KRALJ I DUBRAVKOM MIHANOVIĆEM

O predstojećoj sezoni Dramskog kazališta Gavella, te 25-om izdanju Gavellinih večeri u ovoj Jednočinki razgovaramo s dramaturgom DK Gavella Dubravkom Mihanovićem i selektoricom festivala Ladom Martinac Kralj

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

MLADEN KOPJAR: “ŽELJEZNI KRIŽ” (premijera)
Režija: Jasna Mesarić

Aktualna i napeta kriminalistička radio-drama Mladena Kopjara suočava nas s ubojstvima staraca u jednoj višekatnici u središtu Zagreba. Svim ubijenima je zajedničko da su bili jedini stanari u velikim stanovima koje nisu htjeli prodati uspješnom poduzetniku, trgovcu nekretninama. Podjednako su sumnjivi inspektoru policije  i djevojka Melita, unuka jedne od ubijenih starica,  i njezin bivši dečko, koji radi kao dimnjačar, i gospođa Božena koja razgovara s nevidljivim prikazama i mačkom Magdalenom, kao i nesmiljeni poduzetnički bračni par. Tko je ubojica? I zašto na zidovima ubijenih ostavlja krvave grafite?

Urednica: Katja Šimunić


SRIJEDA,  20.listopada

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

KOSTIMOGRAFKINJA DANICA DEDIJER

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

EDGAR ALLAN POE: „GUBITAK DAHA“
Prijevod: Giga Gračan
Dramatizacija: Branko Sviben
Režija: Darko Tralić

Majstor začudnog i fantastičnog, Poe nije bio manje majstor humora. U «Gubitku daha,» radio-igri nastaloj dramatizacijom Poeove istoimene pripovjetke, spojeni su svi navedeni elementi njegovog pisanja. Peripetije mladoženje gospodina Bezdašića počinju u trenutku kada otkrije da dan nakon vjenčanja njegova mlada žena prima pisma naklonosti izvjesnog gospodina Sapića. Uzrujan, Bezdašić gubi dah i poput pravog pikarskog junaka, prolazi mnoge nevolje dok ga ponovno pronađe.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA:
RANKA MESARIĆ: “MORA”  (premijera)

ČETVRTAK,   21.listopada

RADIO DRAMA (18,00 – 19,00)

IVAN VIDAK: „OBIŠLI SMO CILI STEVICIN SOKAK“
Režija: Mislav Brečić

Iz pera mladoga Ivana Vidaka dolazi jedan vrlo neobičan dramski tekst. Temelji se na predaji, mitu o Stevici koji je odlučio postati svinjče. Čudan je bio svat, a još čudnija njegova odluka. Selo pokušava razotkriti enigmu zvanu Stevica Čatalinac; djecu njime plaše, a nitko ne zna pravu istinu. U kodu naivne seoske logike kreće istraga tko je zapravo Stevica i kakva je njegova sudbina. Posebno je zanimljiva slavonska arhaična ikavica kojom autor piše, a je li enigma otkrivena, poslušajte u radio verziji koju s puno radiofonskog senzibiliteta režira Mislav Brečić, a glume  Nada Subotić, Darko Milas, Vlasta Ramljak, Helena Buljan, Krešimir Mikić, Živko Anočić, Boris Svrtan, Ivan Brkić, Mladen Vulić i Goran Grgić. .

Urednica: Lada Martinac-Kralj

/naslovna/: Camera Gecko

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE