Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [8.-14.10.]

Radio pregled tjedna [8.-14.10.]

Dramski program HR-a donosi niz klasika: Begovića, Šenou, Krležu, Kaštelana u rijetkoj radijskoj režiji Koste Spajića, nešto premijernih suvremenih domaćih izvedbi te mladog švedskog dramatičara u usponu, Rasmusa Lindberga.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   8.listopada

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

MILAN BEGOVIĆ: „DVA PRSTENA“
Režija: Darko Tralić

Izbor iz emisije Radio-scena

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO-ATELJE

RASMUS LINDBERG: „ABCD-u“
Prijevod: Sabine Marić
Režija: Stephanie Jamnicky

Sve priznatiji mladi švedski dramatičar (rođen 1980.) na začudan način spaja utjecaje egzistencijalizma i postmodernu citatnost vezanu prvenstveno uz književnost i filmsku umjetnost. U radio-drami ABCD-u Lindberg propituje paranoični strah od vlastite smrti koji se pretvara u kaotični košmar paralelnih realnosti na tragu metafizičkoga trilera u kojem se, kao u Newyorškoj trilogiji Paula Austera, isprepliću život i umjetnost - utječući jedno na drugo, te pretvarajući samoga slušatelja u protagonista radio-drame.

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA,   9.listopada

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR SA SENKOM BULIĆ (premijera)

Neposredni povod za razgovor s glumicom i redateljicom Senkom Bulić je nedavna odluka Gradskog vijeća Velike Gorice da je smijeni s mjesta ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta u sklopu kojeg je vodila Scenu Gorica, jedno od najuspješnijih malih kazališta u Hrvatskoj.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

MIROSLAV KRLEŽA: „HODORLAHOMOR VELIKI“ (premijera)
Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj
Režija: Petar Vujačić

Godina 1919. U kazališnoj reviji „Plamen“ Miroslav Krleža objavljuje svoju fantastičnu priču „Hodorlohomor Veliki“ posvećenu „uspomeni Janka Polića Kamova koji je junački pao sa stijegom u ruci“. Novela je inače netipična za Krležu po svom anarhističko-fantazmagoričnom ugođaju, a cijelim je svojim duhom vezana za Kamova. Inače, Krleža je pišući „Hodorlohomora“ bio pročitao „Isušenu kaljužu“ i bio njome očigledno impresioniran.
Režiju Petra Vujačića je grotesknom literarnom tkivu (koji je u dramatizaciji urednica Lada Martinac Kralj još i pojačala) dodala asocijacijama bogatu radiofonsku nadogradnju i „iskomponirala“ jedan od najintrigannijih uradaka Dramskog programa u ovoj godini.
U glavnim ulogama: Frano Mašković, Zvonimir Zoričić i Vanda Winter.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  10.listopada

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

MLADEN KOPJAR: „JEDIMO DOMAĆE“ (premijera)
Redatelj: Mislav Brečić

U što će se pretvoriti ručak na koji je pozvan potencijalni investitor u restaurant koji bi trebao nuditi isključivo domaća jela poslušajte u izvanredno šarmantnoj, duhovitoj, dinamičnoj, te po mnogim elementima prepoznatljivoj nam iz obiteljske svakodnevice, urbanoj  komediji Mladena Kopjara „Jedimo domaće“.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

ANA ĐOKIĆ-PONGRAŠIĆ: „GORDAN S ČUPERKOM“ (premijera)
Režija: Stephanie Jamnicky

Poznata književnica Ana Đokić poigrala se intrpretacijom klasične bajke Charlesa Perraulta „Gordan s čuperkom“ na sebi svojstven duhovit, ali mudar način. Zadržavajući osnovnu priču jednakom i postavljajući u prvi plan motive razočaranih majki i suprotno njima buđenja ljubavi između kraljevića i kraljevne, Ana Đokić se u formiranju dramske strukture poslužila principima klasične dječje igre pretvaranja i zamišljanja. Tako glumeći da glume, glumice i glumci igraju igru koja neke teške pojmove odbačenosti, razočaranosti i nevoljenost olakšava i čini razumljivima čak i vrlo malenoj djeci.
U režiji Stephanie Jamnicky i uz zanimljiva zvukovna rješenja ova radio igra posredno govori i o nastanku same radio igre i njezinoj medijskoj specifičnosti.
U glavnim su ulogama:  Doris Šarić Kukuljica, Natalija Đorđević i Ana Marija Vrdoljak.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

PONEDJELJAK,  11.listopada

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 11. do petka, 15.10.)

NENAD RIZVANOVIĆ: „SAT PJEVANJA“
Dramatizacija: Matko Botić
Režija: Dejan Šorak

Roman Nenada Rizvanovića „Sat pjevanja“ melankolična je priča o obiteljskim, dakako i vlastitim, korijenima u obzoru popularne zabavne glazbe 50-ih prošlog stoljeća; na trenutke i istraživalačka, potraga za identitetom smještena je u zavičajnu autorovu Slavoniju i pripadne gradove i gradiće. Uz auru ondašnjih domaćih i inozemnih šlagerskih zvijezda (I. Robić, K. Metikoš, K. Slabinac, sanremovska plejada pjevača i kantautora…) koja uokviruje zanimljivu fabulativnu akciju, provlači se otvorena i nerazjašnjena mogućnost da je mladi glavni junak možda čak i vanbračni sin poznatog domaćeg pjevača, koji – sada kao inozemna hotelska pop zvijezda – najzad stiže u rodni gradić i održava koncert.

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

JURE KAŠTELAN: “PRIZORI S PTICOM”
Režija: Kosta Spaić

Izvorni poetski dramski tekst Jure Kaštelana u jednoj od rijetkih radijskih režija velikog hrvatskog redatelja Koste Spaića iz 1972. U ovom izuzetnom i nagrađivanom ostvarenju, dodatno oplemenjenom odličnom glazbom Janka Žganjera igrali su, pored ostalih, tada ponajbolji hrvatski glumci Zlatko Crnković, Neva Bulić, Ivo Kadić, Izet Hajdarhodžić, Sven Lasta i Vanja Drach.

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  12.listopada

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

VIŠNJA BITI: "MARIJA U SVIJETU ZVUKOVA"
Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR SA SENKOM BULIĆ

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,30, HR II program
RADIO NAPETICA ILI KRIMIĆ

NINA MITROVIĆ: «KRIVAC»
Režija: Stephanie Jamnicky

«Krivac» je prvi radio-krimić mlade spisateljice Nine Mitrović u kojem trojica braće pokušavaju otkriti i kazniti ubojicu svog oca. Ispitivanjem i mrcvarenjem osumnjičenika oni postupno otkrivaju mračne i skrivene činjenice iz očevog života, koje poništavaju osnovni smisao zbog kojeg su započeli obieljsku istragu...

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  13.listopada

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMAC DAVOR JUREŠKO
Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

JOHN MILLINGTON SYNGE: „BUNAR SVETACA“
Prijevod: Petar Vujačić
Adaptacija: Nada Zoričić
Režija: Mislav Brečić

„Bunar svetaca“ izvorno je kazališna drama irskog dramatičara J.M.Syngea, praizvedena u kazalištu Abbey u veljači, 1905.godine. Radnja se zbiva na ruralnom istoku Irske prije dva ili više stoljeća. Martin i Mary Doul dva su stara i ružna slijepca koje su njihovi sugrađani uvjerili da su lijepi. Svetac ih ozdravi vodom iz svetog zdenca i kada se ugledaju obuzme ih odvratnost.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA:
IVICA KASUMOVIĆ: „COPRIJE“ (premijera)

ČETVRTAK,  14.listopada

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

AUGUST ŠENOA: „PRUSKI KRALJ“
Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj
Režija: Stephanie Jamnicky

Pripovijetka o čovjeku koji stjecajem okolnosti postaje gradskim bubnjarem i dobivši tako u svojim očima veliku važnost gubi osjećaj za realnost i pretvara se u vlastitu karikaturu. Šenoina pripovijetka pisana je gogoljevskim stilom, mješavinom komičnog i tragičnog, satiričnog i grotesknog i nije opće poznato djelo. Sve su ove specifičnosti pridonijele da nas „Pruski kralj“ zainteresira i da ga iskoristimo za originalno dramsko i radiofonsko tkanje. Režija Stephanie Jamnicky glavnu ulogu je dodijelila Mladenu Vasariju, glumcu koji je Janka Krvarića, „Pruskog kralja“ donio sa svim nijansama tragične i smiješne sudbine „malog“ čovjeka.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI