Naslovnica > VIJESTI > PLES > Nagrade UPUH-a

Nagrade UPUH-a

3.listopada su u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u sklopu Platforme mladih koreografa 2010. dodijeljene 4. Godišnje nagrade Udruge plesnih umjetnika
Share on facebook
Share on twitter

Za ovogodišnju strukovnu nagradu za poseban doprinos razvoju suvremenog plesa u Republici Hrvatskoj, odnosno za događaj koji bitno doprinosi strukturnom razvoju plesne scene u Republici Hrvatskoj u protekloj sezoni, u kategoriji za pojedinačnu nagradu dobitnica je Maša Kolar za izvedbe u predstavama Gradskog kazališta Sisak „Bonet“, „The morning after the night before“ i za predstavu „UTF-8“.

Ova nagrada je najviše strukovno priznanje za značajna umjetnička ostvarenja ili/i za poseban doprinos razvoju suvremenog plesa u Republici Hrvatskoj u protekloj godini/sezoni i nije natjecateljskog karaktera.

Istovjetnu nagradu u kolektivnoj kaegoriji dobila je skupina BADco.

***

Maša Kolar – plesna pedagoginja i koreografkinja.
Rođena u Zagrebu (1973) gdje završava Školu suvremenog plesa Ane Maletić. Od 1989. do 1991. školuje se na Vlaamse Dansacademie u Bruggeu, Belgija. Od 1986. do 2006. profesionalna je plesačica u Zagrebu, Winterthuru (Švicarska) te u Dresdenu, Kielu i Hannoveru (Njemačka). 1997. dobiva u Dresdenu nagradu „Mary Wigman“ za posebna plesačka dostignuća. Od 2000. surađuje s ansamblom Brisbane Ballet u Brisbaneu (Australija). 2005. i 2006. vodi plesne radionice na Sveučilišnoj plesnoj školi u Stockholmu (Švedska), surađuje s trupom Aalto Ballett u Essenu (Njemačka) i vodi plesne radionice u Njemačkoj i Hrvatskoj.

BADco. je kolaborativna izvedbena skupina koja radi u Zagrebu. Jezgru skupine čine: Pravdan Devlahović, Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec.

Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se kroz suradnju četvero koreografa/plesača, dvoje dramaturga i jednog filozofa sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.

Skupina je do sada napravila slijedeće predstave: Čovjek.Stolac (2000.), 2tri4 (2001.), Diderotov nećak ili krv nije voda (2001.), Solo Me (2002.), Rebro kao zeleni zidovi (2002.), Walk This Way (2003.), Misa (za predizbornu šutnju) (2003.), Deleted Messages (2004.), Fleshdance (2004.), memories are made of this… izvedbene bilješke (2006.), Stanje br. 2 (2006.), Promjene (2007), 1 siromašan i jedna 0 (2008), Liga vremena (2009.).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI