Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [1.-7.10.]

Radio pregled tjedna [1.-7.10.]

U tjednu od 1. do 7. listopada, osim niza radio drama, upoznajte se sa radom Vlade Vukmirovića, Vlade Kristla te Sodje Zupanc Lotker, umjetničke direktorice Praškog quadriennala scenografije i kazališne arhitekture.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   1.listopada

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

ČEDO PRICA: “UJEDINJENJE ILI SMRT”
Režija: Darko Tralić

izbor iz emisije Radio-scena

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

REDATELJ VLADO VUKMIROVIĆ (premijera)

Vlado Vukmirović bio je dugogodišnji kućni redatelj i intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Njegov dugi stvaralački kurikulum traje od studija režije krajem 40-ih i početkom 50-ih godina prošloga stoljeća u Beogradu, pa kasnije Ljubljani gdje je i diplomirao, sve do kraja 80-ih godina kad potpisuje posljednje režije u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Režirao je u kazališnim središtima bivše države, Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, a od početka 60-tih godina nadalje pretežito u hrvatskim teatrima od Zadra, preko Karlovca do Pule i Rijeke.
Razgovor vodio – Matko Botić, esej napisao – Darko Gašparović

Urednica: Tajana Gašparović

22,00 – 22,30 HR, III program
ARS ACUSTICA

PAVLICA BAJSIĆ: „CANTATO SENSIBILE“
Urednica: Adriana Kramarić

SUBOTA,  2.listopada

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR SA SODJOM ZUPANC LOTKER (premijera)

U ovom izdanju jednočinke s umjetničkom direktoricom Praškog quadriennala scenografije i kazališne arhitekture, Sodjom Zupanc Lotker, razgovaramo o toj  svjetski poznatoj izložbi, koja će se iduće godine po dvanaesti put održati u glavnom češkom gradu.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

MIROSLAV KRLEŽA: “CVRČAK POD VODOPADOM”
Dramatizacija: Željka Udovičić

Režija: Mislav Brečić

«Vas smetaju mrtvaci kao stare guvernante, a oni idioti vam masiraju prostatu». Tom i još mnogim drugim rečenicama, Krleža u ovoj noveli izvrgava ruglu i kritici tadašnju medicinu koja se nije baš puno promijenila do današnjih dana. Liječnik rutiner liječi Pacijenta tek toliko da mu uzme novce, a onaj drugi, dr. Siroček, poznati liječnik, ali « izgubljeni slučaj» ispija boce dingača po gostionicama. Pisana u izravnom ironijskom tonu, novela u radijskoj prilagodbi osim društvene kritike, stvara psihodeličnu atmosferu stanja između sna i jave, stvarnosti i privida.
Igraju:  Vilim Matula, Mladen Vassary i Boris Miholjević.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  3.listopada

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ: „ODBJEGLA PERILICA“
Režija: Darko Tralić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

CARLO COLLODI: “PINOCCHIO”
Dramatizacija: Lada Martinac
Režija: Dražen Ferenčina

Radio-igra nastala na osnovi Collodieva “Pinocchia“ pokušala je sačuvati što više epizoda iz razgranatog tijeka romana. Na ovo smo obratili pažnju i stoga jer smatramo da je ogromna popularnost drvenog lutka i priče o laganju koje se kažnjava dugim nosom s jedne strane “Pinocchia” pretvorila u odgojni simbol zapadne civilizacije, a s druge, što je paradoksalno, doprinijela “zaboravu” glavne verzije, njene priče i njene osnovne teme. Uz ovaj razlog tu je naravno i činjenica da je “Pinocchio” naslov iz školske lektire. U glavnoj ulozi je Matija Prskalo, a režiju potpisuje Dražen Ferenčina.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

PONEDJELJAK,   4.listopada

9,30 – 9,55  HR, III program
RADIO-ROMAN (od ponedjeljka, 4. do petka, 8.10.)

GORDAN NUHANOVIĆ: „POSLJEDNJI DANI PUNKA“
Dramatizacija: Dubravko Torjanac
Režija: RANKA MESARIĆ

Prozaik i ugledni  tv-kritičar Gordan Nuhanović mlađe/srednje generacije hrvatskih književnika objavio je, prije nekoliko godina, zapažen roman o odrastanju vlastite generacije u Slavoniji, preciznije u rodnim Vinkovcima. Gotovo svaka generacija odrasta uz zaštitni glazbeni znak, pa tako i autorova; Nuhanovićev širi naraštaj, tj. autorova klapa, živjela je intenzivno svoje biološki mlade dane uz punk, nekadašnji buntovni glazbeni izričaj svjetske i domaće mlade razine.

Kultni kafić „Mokra kifla“, svojedobno omiljeno sastajalište gradskih pankera, međutim u novim okolnostima neminovna odrastanja zapada u velike nevolje. Prijeti mu naime zatvaranje, ili barem (glazbena i svekolika) prenamjena pa je stoga nekad kolektivni identitet mladih gradskih ljudi bitno ugrožen, time i njihova mladost koja je dakako zauvijek prošla, ili se tako samo čini…

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

ROLAND SCHIMMELPFENNIG: „ŽENA OD PRIJE“
Prijevod: Dubravko Torjanac
Režija: Jasna Mesarić

Na vratima obiteljskog doma pojavila se žena kojoj je On, prije puno, puno godina obećao vjernost. Sada je došla kako bi zatražila da davno zaboravljenoj ženi ispuni davno zaboravljeno obećanje…
Poigravajući se načelima kauzalnosti i temporalnosti, njemački pisac Roland Schimmelpfennig u svojoj drami Žena od prije, na uzbudljiv način propituje odnos stvarnosti i umišljaja, slobodne volje i sudbine, onog što se dogodilo i onog što se moglo dogoditi.

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  5.listopada

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

ANA-MARIJA GANZA-HABIJAN: “UMJETNIK OTPORA”

Autorica ovoga featurea razgovarala je s kontroverznim hrvatskim slikarom, Vladom Kristlom, animatorom, filmskim redateljom i pjesnikom u nekoliko navrata prije njegove smrti, te je tako nastao ovaj dokumentarni portret nezaobilaznog aktera suvremene hrvatske umjetnosti.

Urednik:  LJUBO PAUZIN

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR SA SODJOM ZUPANC LOTKER (premijera)

U ovom izdanju jednočinke s umjetničkom direktoricom Praškog quadriennala scenografije i kazališne arhitekture, Sodjom Zupanc Lotker, razgovaramo o toj  svjetski poznatoj izložbi, koja će se iduće godine po dvanaesti put održati u glavnom češkom gradu.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

NENAD STIPANIĆ: “SLUČAJ MARETIĆ”
Režija: Petar Vujačić

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  6.listopada

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMAC LJUDEVIT GALIC
Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

GUSTAV MEYRINK: „ZELENO LICE“ (premijera)
Prijevod: Damjan Lalović
Dramatizacija: Dubravko Torjanac
Režija: Petar Vujačić

***
ETNOFANTASTIKA:
IVICA KASUMOVIĆ: “ČETIRI PRIČE S IVANŠČICE”
(premijera)

ČETVRTAK,   7.listopada

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

DINKO ŠIMUNOVIĆ: „MULJIKA“
Dramatizacija: Nada Zoričić
Režija: Darko Tralić

Uz „Dugu“ najpoznatija novela zbirke „Mrkodol“ čija glavna junakinja je još jedna od onih ženskih likova Šimunovićeve novelistike koja svoje stradalništvo nosi tiho i povučeno. Slaba da se izbori sa sredinom koja je surovo odbija tek poradi njene različitosti doživljava tragičan kraj. Šimunović izvanredno kontrastira pejzaž  i mentalitet vitalnog puka s pojedincem kažnjenim zbog svoje posebnosti i upravo na ovom sukobu dramatizacija Nade Zoričić nudi originalnu radiofonsku obradu. Režiju potpisuje Darko Tralić, a u glavnoj ulozi je Ana Maras.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE