Search
Close this search box.

Priča o konju

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Poznatom pričom Lava Nikolajeviča Tolstoja redatelj Zvonko Festini proslavit će 50. obljetnicu svog stvaralaštva.
autorski tim funkcija
Dražen Dundovićoblikovatelj svjetla
Jelena Jindraprevoditelj
Margit Antauer – Bubaautor stihova
Zaga Živkovićautor scenskog pokreta
Mark Rozovskiautor dramatizacije
Lav Nikolajevič Tolstojautor teksta
Saša Fistrićoblikovatelj svjetla
Mojmir Mihatovautor lutaka
Mojmir Mihatovscenograf
Zvonko Festiniredatelj
Igor Karlićskladatelj

Lav Nikolajevič Tolstoj, prema čijoj je pripovijetci nastala ova predstava, autor je koji u Priči o konju pokazuje kako se velika životna pitanja i dvojbe mogu izraziti u sažetom obliku pripovijetke, tako da ona postaje najbolji uvod u velik i složen opus tog velikana svjetske književnosti.

U pripovijesti o usudu zlosretnog Platnomjera, konj pripovijeda svoj život ispunjen mukotrpnim radom i svakojakim boljim ili gorim odnosom vlasnika prema njemu. Predstava je rađena za odraslu publiku te za djecu od šestog razreda osnovne škole nadalje, baveći se složenim temama na jednostavan i dojmljiv način.

Redatelj Zvonko Festini, koji ovom predstavom obilježava 50. obljetnicu redateljskog rada, jedan je od najkreativnijih lutkara i najagilnijih animatora suvremenoga hrvatskog lutkarstva, dugogodišnji predsjednik hrvatskoga centra UNIMA-e i član brojnih tijela u krovnim lutkarskim institucijama. Festinija pripada začetnicima intelektualne i umjetničke reforme lutkarstva u Hrvatskoj. Prije 50 godina pridružio se onima koji su započeli kultivirati lutkarski kazališni izričaj i hrvatsko lutkarstvo vraćati s didaktičnih i zabavljačkih zadaća u područje umjetničkih ambicija. Radikalno je oslobodio lutku oponašanja dramskog glumca i omogućio joj posredničku ulogu u metaforičkom tumačenju vlastitih poetskih preokupacija.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE