Search
Close this search box.

Matilda

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Superinteligentna i natprirodno darovita djevojčica koju je izmaštao Roald Dahl, a na film doveo Danny DeVito, u domaće kazalište stiže zahvaljujući Oliveru Frljiću.
autorski tim funkcija
Mirta Vekićscenograf
Modni studio Artiđanakostimograf
Roald Dahlautor teksta
Damir Šimunovićskladatelj
Sandra Banić - Naumovskiautor scenskog pokreta
Oliver Frljićautor adaptacije
Oliver Frljićredatelj

Roald Dahl jedan je od najprodavanijih (ali i najcjenjenijih) autora literature za djecu na svijetu, koji je, kao i njegov kultni kolega Antoine de Saint-Exupéry, prije književne - imao avijatičarsku karijeru. U nizu Dahlovih uspješnca ističu se James and the Giant Peach, Charlie and the Chocolate Factory, Fantastic Mr Fox, The Witches i Matilda, svi od reda adapirani u filmski, ali brojen druge medije. Posljednji naslovu tom nizu, doživjet će i svoju scensku premijeru u Hrvatskoj, a zavaljujući koprodukciji Dječjeg kazališta Dubrava i Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

Matilda je Dahlov roman za djecu, prvi put objavljen 1988. u Londonu s ilustracijama Quentina Blakea, čijoj je svjetskoj slavi pozamašno pomogla i ekranizacija iz 1996., a čiju je režiju (ali i glavnu mušku ulogu u istoj), potpisao Danny DeVito.


Matilda, r: Danny DeVito

Priča je to o izuzetno inteligentnoj i darovitoj djevojčici koja odrasta u noćnoj mori pervertirane kapitalističke obitelji, čiji pater familias zarađuje bizarno varajući klijente u salonu rabljenih automobila, dok majka igra  bingo i podgrijava obroke u mikrovalnoj pećnici. Iako im je jedina knjiga u kući - kuharica, Matilda u dobi od samo dvije godine sama nauči čitati, da bi se poslije sama upisala i u knjižnicu... Matilda je uz sve to i velika ljubiteljica pravde, pa će 'u hodu', doduše prilično brutalnim metodama, pokušati preodgojiti vlastite roditelje i brata, te ispraviti njihove loše navike, kao što s vremena na vrijeme roditelji pokušavaju ispraviti njezine...

Nakon što, zahvaljujući očevim 'prodavačkim' vezama bude upisana u školu, Matilda će srodnu dušu naći u učiteljici Jennifer "Jenny" Honey, a obje će ih, kao i ostatak škole,terorizirati grozomorna ravnateljica Agatha Trunchbull.

Nakon niza neugodnih pustolovina, Matilda će otkriti da uz ine, ima i dar telekineze, a uz pomoć kojeg će se riješiti zle ravnateljice. Za potpuni happy end pobrinut će se potom i 'državne institucije koje rade svoj posao', pa će Matldini roditelji biti prisiljeni na bjeg pred zakonom, a ona će sama odabrati ostatak života provesti sa svojom najdražom učiteljicom...

Glazbenu-scensku verziju ove priče, odnosno istoimeni mjuzikl, premijerno će u studenom 2010. izvesti Royal Shakespeare Company , dok pak domaću - dramsku adaptaciju - pogledati možete u režiji Olivera Frljića.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE