Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [10.-16.9.]

Radio pregled tjedna [10.-16.9.]

Što je pred smrt mislio Alexander McQueen, kako se bježi iz ćelije br.13, kakvi su odnosi između umjetnika i mecena, što se događa u shopping centrima, a što u tajanstvenim institutima i još štošta saznajte u Dramskom programu HR-a.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   10.rujna

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

JACQUES FUTRELLE: „PROBLEM ĆELIJE BROJ 13“ (premijera)

Profesor Van Dusen kojega zbog njegovih istražiteljskih sposobnosti zovu Mislećim Strojem upušta se u izazov dobrovoljnog ulaska u najčuvaniju ćeliju zatvora za ubojice, ćeliju broj 13, uz okladu da će bez ikakvih ustupaka uspjeti izaći u roku od sedam dana. Ovu kultnu Futrellovu pripovijetku u prijevodu i dramatizaciji Ivana Vulića režirao je Dejan Šorak.
Igraju: Damir Šaban, Franjo Kuhar, Boris Miholjević, Željko Šestić, Vinko Kraljević, Žarko Savić i Dražen Bratulić

Izbor iz emisije Radio-napetica
Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO-ATELJE

DINO PEŠUT: „OPROŠTAJNO PISMO ALEXANDRA MCQUEENA“ (premijera)
Režija: Jasna Mesarić

Oproštajno pismo Alexandra McQueena oproštajno je opravdanje jednog senzibilnog uma. Suicid  kao poziv za samoobjašnjenje. Priča je to sastavljena od pasaža o Njemu i o Onome Kojega Nikada Nije Upoznao. Pukotina kroz koju se stvara platforma za one koji se nisu stigli objasniti, sastavljena od portreta glasova koji stvaraju okvir unutar kojega ljudi ili njihove priče, želje i propala nadanja pronalaze zajednički diskurs, bez obzira što su međusobno odvojeni i prostorom i vremenom, a vrlo vjerojatno i stanjem. No, prije svega, Oproštajno pismo Alexandra McQueena  priča je o ljubavi i o samoći, te o njihovoj neraskidivoj vezi.
Dino Pešut je student druge godine dramaturgije na Akademiji dramskih umjetnosti, a Oproštajno pismo Alexandra McQueena njegov je prvi profesionalno izveden dramski tekst, napisan izvorno za radio.
Glume: Sven Šestak, Sreten Mokrović, Lela Margitić, Natalija Đorđević, Dubravka Ostojić

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA,   11.rujna

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S IVICOM BULJANOM, 1. DIO (premijera)

Najavljujući osmo izdanje Festivala svjetskog kazališta,  s njegovim umjetničkim direktorom, redateljem, dramaturgom i teatrologom Ivicom Buljanom, razgovaramo o trendovima, fenomenima i najutjecajnim stvaralačkim osobnostima suvremenog europskog kazališta.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

N.V.GOGOLJ: „PORTRET“
Dramatizacija: Mate Ganza
Režija: Dragutin Klobučar

N.V.Gogolj u svom “Portretu” tematizira problem slikara i njegova mecene, koji ne kupuje samo slikarevo umijeće nego poseže i za njegovom dušom. Kasni Gogolj groteskom i fantastikom brani se i od sve težih oblika duševnih kriza, zahvaćaju sve dublje i u bolesno društveno tkivo tadašnjeg ruskog društva. Portret gramzljivog bogataša postaje satanistička ikona, koja paklenskom snagom djeluje na sve koji ga privremeno posjeduju.

Igraju: Vanja Drach, Vedran Mlikota, Josip Marotti, Mato Ergović, Dražen Kühn, Jasna Bilušić, Vili Matula, Drago Krča, Zoran Čubrilo

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  12.rujna

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

BRANKA ŽODAN: „LJUBAV UNATOČ SVEMU“ (premijera)
Režija: Jasna Mesarić

Kako protječe rođendansko slavlje stoitrogodišnjaka Vinka, u društvu njegova dugogodišnjeg prijatelja i odvjetnika Feliksa, dugogodišnje prijateljice i povremene tajnice, koketne i pragmatične Tereze, te kćeri Eme, spisateljice, poslušajte u nadahnutoj komediji Branke Žodan. Glume doajeni hrvatskoga glumišta Nada Subotić, Neva Rošić, Pero Kvrgić i Ivo Kadić.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

OSCAR WILDE: «SRETNI PRINC»
Prijevod: Luko Paljetak
Dramatizacija: Jakša Zlodre
Režija: Jasna Mesarić

Bajka o milosrđu kao načinu života, suosjećajnosti kao imperativu postojanja. Jedan kip, kip Sretnog princa, vidi patnju građana grada u kojem je postavljen, ali ne može ništa učiniti, dok se ne upozna s Lastavićem koji će biti njegova ruka koja izvršava dobra djela. Davanje sebe drugima za posljedicu ima smrt male ptice i rušenje kipa, ali i nagradu u budućem životu.
Dramatizacija Jakše Zlodre prati priču u svim elementima, ali je i razigrava u nečemu za dramski oblik vrlo bitnom – odnosu dva glavna lica, Sretnog princa i Lastavića.

Igraju: Živko Anočić kao Lastavić, Sreten Mokrović, Filip Juričić, Natalija Đorđević, Pero Juričić, Asja Jovanović i Tvrtko Jurić.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

***
KUTIĆ POEZIJE
GUSTAV KRKLEC:  IZ ZBIRKE „VEDRI I TMURNI DANI“ 2
(PTIČJI PJEV, NEOSTVARIVE ŽELJE, LUDI DAN, PUT U HOLIVUD)
Režija: Stephanie Jamnicky

PONEDJELJAK,  13.rujna

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 13. do petka, 17.09.)

RADE JARAK: „PUSTINJE“
Dramatizacija: Matko Botić
Režija: Ranka Mesarić

Roman „Pustinje“ književnika i slikara Rade Jarka jedan je od najboljih podosta posljednjih godina u suvremenoj hrvatskoj prozi; Jarak je, poznato je, dobio i značajnu nagradu za svoj tekst no, treba reći, kako smo svoje mišljenje oblikovali puno prije.
„Pustinje“ pripadaju lirsko-filozofičnom, indicijskom tipu proze koja se za razliku od fabulativno-funkcijske proze u nas piše mnogo manje, ali je to veći užitak, i za čitatelja i hrvatsku književnost, kad prije svega osviješteni i dakako talentirani autor u tome uspije (kao nekad V. Desnica, sad S. Andrić, npr.). Jarak – u lirsko-filozofičnim introspekcijama, atmosferi i čestim posezanjem odrastanju u Dubrovniku, roditeljima, djedu… i nezaboravnom lokrumskom pejzažu koji pomalo mitski uokviruje u osnovi iskrzani fragmentarizirani uvid u mentalistički – obiteljski, dječački, omladinski… - život na krajnjem jugu Hrvatske. Dubrovnik je dobio vrlo kvalitetnog prozaika, ali i hrvatska proza u cjelini.

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

SANJA LOVRENČIĆ: „SHOPPING CENTAR“
Režija: Jasna Mesarić

Shopping centar glavni je „junak“ nove radio drame Sanje Lovrenčić. Shopping centar kao metafora suvremenog života, bijega od stvarnosti, emocionalne ispražnjenosti, svijeta instant užitaka i transfera vrijednosti.

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  14.rujna

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

NIKICA KLOBUČAR: “POSLJEDNJI MOHIKANCI”

Feature “Posljednji Mohikanci” bavi se umirovljenim muzičarima koji sviraju srijedom i petkom u zagrebačkoj pivnici.  Stalni svirači su braća Ivica i Franjo Justin kojima se pridružuje nepoznati pjevač Turido Pauš, inače poznati animator zagrebačke škole crtanog filma. Oni pričaju o ljubavi prema starim šlagerima i strasti pjevanja za publiku. Zajedno sa spomenutom trojicom nastupaju i poznati muzičari Jimmy Stanić i Mario Igrec.

Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S IVICOM BULJANOM, 1. DIO

Najavljujući osmo izdanje Festivala svjetskog kazališta,  s njegovim umjetničkim direktorom, redateljem, dramaturgom i teatrologom Ivicom Buljanom, razgovaramo o trendovima, fenomenima i najutjecajnim stvaralačkim osobnostima suvremenog europskog kazališta.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 -23,30 HR, II program
RADIO NAPETICA

A. C. DOYLE: „ČINOVNIK KOD BURZOVNOG MEŠETARA“
Prijevod: Giga Gračan
Dramatizacija: Mladen Kopjar
Režija: Vedrana Vrhovnik

Izvanredni Vili Matula kao Sherlock Holmes i Hrvoje Zalar kao dr. Watson  u radio-napetici „Činovnik kod burzovnog mešetara“ istražuju neobičan slučaj perfidne prevare siromašnog činovnika u pljačkaškom pothvatu dvojice braće, opasnih kriminalaca. Misteriozni pokušaj samoubojstva vješanjem uputit će slavni dvojac ka razrješenju slučaja, u režiji Vedrane Vrhovnik.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  15.rujna

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

ONI KOJI DOLAZE: LINDA BEGONJA

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

ZRINKA HORVAT: „DEVET“
Režija: Stephanie Jamnicky

Radio-igra je nastala adaptacijom kratkog romana, neke vrste znanstveno-fantastičnog trilera, u kojemu se potraga za ubojicom odvija u apokaliptičnom ozračju 'posljednjih dana'. Sunce je prestalo izlaziti i svijet polagano umire, a da toga još nije svjestan. Nije toga svjestan ni čovjek kojemu su bez razloga otpali prsti. Ni oni iz tajanstvenog instituta koji ga promatraju.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA:
IVICA KASUMOVIĆ – MIODRAG KRENCER:
„PREKMURSKA GIBANICA, PRIPREMA“ (premijera)

ČETVRTAK,  16.rujna

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

VJENCESLAV NOVAK: „POSLJEDNJI STIPANČIĆI“ I. dio
Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj
Režija: Vedrana Vrhovnik

Pod okrilje senjske bure, a u prva desetljeća 19. stoljeća, Vjenceslav je Novak smjestio radnju romana «Posljednji Stipančići» te razvio dramu gašenja jedne patricijske loze, ali i dramu hrvatskoga naroda koji se od dugostoljetnog podaničkog odnosa okreće (zahvaljujući idejama ilirskog pokreta) ostvarenju sna o dostojanstvu identiteta. Ta dva pola, intimno-obiteljski i društveno-politički, pulsiraju jednim od ponajboljih hrvatskih romana te smo ih u dramatizaciji oba sačuvali, naravno, u zgusnutom i za radijski medij prilagođenom obliku. S «Posljednjim Stipančićima» nastavljamo realizirati radio drame nastale prema amblematičnim naslovima hrvatske književnosti 19. stoljeća.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE