Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [6-12.8.]

Radio pregled tjedna [6-12.8.]

Upoznajte Doris Kristić, Srećka Šestana i Jadranku Đokić, svjedočite Povrataku otpisanih, Gulliverovim putovanjima i Osveti književnog lika, uz Violator i pitanje Zašto mi režu plaću za 10%?
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   6.kolovoza

13,30 – 14,30, HR III program

DRAMSKI PETAK

MILAN BEGOVIĆ: „SVADBENI LET“

Režija: Dejan Šorak

Izbor iz emisije Radio-scena

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,00 – 19,00, HR III program

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET KOSTIMOGRAFKINJE DORIS KRISTIĆ

Jedna od najznačajnijih hrvatskih kostimografkinja Doris Kristić diplomirala je na Accademia de costume e di moda u Rimu, a po povratku u rodni Dubrovnik počela je surađivati s mnogim velikim redateljima koji su tada dolazili na Dubrovačke ljetne igre. Na Igrama je radila kostime s Lovrom Matačićem za dvije opere: Orfeja i Elektru, s češkim redateljem Jirzijem Menzelom Shakespeareova Hamleta, s Ljubišom Georgijevskim Kralja Leara Edwarda Bonda, s Paolom Magellijem Euripidove Feničanke i Dunda Maroja Marina Držića, s Dušanom Jovanovićem Calderonov Život je san, s Ivicom Kunčevićem Dürenmattov Posjet stare dame… Njezine su kostimografske kreacije uvijek obilježene dramaturškim promišljanjem teksta i dramskih lica, ona ulazi u dijalog s piscem, redateljem i u zajedništvo s glumcima. Vrhunac karijere doživjela je tijekom osamdesetih godina kada je radila u kazalištima diljem tadašnje Jugoslavije, uglavnom u predstavama koje su obilježile tadašnji teatar. Kostimirala je i glumce u desetak domaćih filmova. Dobitnica je mnogih nagrada.

Esej napisala i razgovor vodila: Dubravka Vrgoč

U emisiji sudjeluju i Ivica Boban, Mani Gotovac, Alma Prica, Dejan Šorak i Hrvoje Ivanković

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

22,00 – 22,30, HR III program

ARS ACUSTICA

Urednica: ADRIANA KRAMARIĆ

IGOR LIKAR: „ECOPHONIA MARIS“ (premijera)

SUBOTA,   7.kolovoza


09,00 – 09,30, HR III program

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR SA SREĆKOM ŠESTANOM

UREDNIK I VODITELJ: HRVOJE IVANKOVIĆ


18,05 – 18,55, HR I program

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA ()

SERGEJ MIOČ: “POVRATAK OTPISANIH”

Režija: VEDRANA VRHOVNIK

Vrijeme je pomirbe, pa nije neobično da se na plažama našega Jadrana začuje izvorni niški dijalekt, baš kao nekada. Hoće li to nekome smetati? Vjerojatno. U malome mjestu nedaleko Šibenika mještani će učiniti sve da nepoželjne turiste otjeraju, a da ipak na izazovu politički skandal.

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ


NEDJELJA, 8.kolovoza


13,00 – 13,30,  HR II program

PANOPTIKUM

Mislav Hudoletnjak: „Pitanje logike“
Redatelj: Petar Vujačić
Dvojica čistača ulica raspravljaju o jezičnim finesama i moralnim obvezama. Može li zaboravljivost biti olakotna okolnost kada je po srijedi otuđivanje imovine? Ova jednostavna komedija s dva lica zapravo je tek vinjeta iz svakodnevice, karakterna i pitoreskna dramska skica lica s ulice. Glumačka kreacija zalog je duhovitosti ovoga komada.

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ


13,15 – 13,55, HR I program

RADIO IGRA ZA DJECU

JONATHAN SWIFT: GULLIVEROVA PUTOVANJA – IV DIO  "PUT U HOUYHNMSKU ZEMLJU"

Dramatizacija: Ana Đokić Pongrašić

Režija: RANKA MESARIĆ

Lemuel Gulliver, brodski liječnik, sva je svoja putovanja zapisao kao neku vrst memoarske građe. Zapisujući ih i naknadno razmišljajući o njima shvatio je da je cijeli život u potrazi za idealnim društvom, zemljom u čiji je sistem utkano načelo harmonije razuma, emocije i duhovnosti. I doista, na samom kraju svoje moreplovačke karijere, Gulliver pronalazi zemlju koju smatra idealnom u smislu društvena uređenja.

U njoj vladaju knji i oni su vladajuća klasa koja nalazi ravnotežu između moći, razumnosti i suosjećajnosti, za razliku od klase i vrste kojom vladaju - yahooa koja je ustvari nekakva replika ljudske vrste. Tako Gulliver po prvi puta nalazi zemlju koju osjeća kao dom, ali iz kojeg mora otići. Beznadnost kraja vjerojatno oslikava autobiografsko osjećanje samoga pisca koji nije mogao biti samo literat već i angažirani intelektualac svoga vremena i zato je cijeli život bio raspet između prokazivanju ne-istine i njegove literarne obrade.

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ


PONEDJELJAK,   9.kolovoza

09,30 – 09,55, HR III program

RADIO ROMAN (09,30 – 09,55 – od ponedjeljka, 9. do petka, 13.08.)

IVAN VIDIĆ: „VIOLATOR“

Dramatizacija: Valentina Sabo

Režija: Vedrana Vrhovnik

Ivan Vidić, ugledni hrvatski dramski pisac, autor je i dva romana; “Violator” (nasilnik), dramatiziran za radijske potrebe, groteskno-apsurdistička je proza o mladiću koji je oduvijek htio biti putnik, istraživač, avanturist… i koji, usuprot građanskih normi ponašanja tzv. ozbiljnog svijeta, oduvijek želio živjeti slobodno, pa i onda kad je unaprijed znao da će mu se to negativno vratiti, i to ubrzo. Nakon raznih, izmišljenih i stvarnih, dogodovština, sitnog kriminala u djetinjstvu, posla s policijom… glavnu junak završi u bolnici, točnije u ludnici. Tek tada tu nastaje čitav niz živopisnih i svakako neočekivanih doživljaja putem kojih se Vidiću pruža sjajna prilika za opću kritiku društva, posebno pak za groteskno ismijavanje medicinskog pristupa pacijentu. Osim poznatog sindroma “leta iznad kukavičjeg gnijezda”, ugrađenoga i nehotice u autorov roman slične tematike, mnogo je važniji autorov osobni doprinos raščlanjivanju identiteta i kako se za nj izboriti. Pristati na opće sivilo egistencije i uklopiti se u logocentrističke izvode “opće uspješnosti”, ili pak pod svaku cijenu ići namjerno protiv pravila? Poslušajte kako završava Vidićev neoegzistencijalistički junak koji ne štedi ni sebe ni vlastitu okolinu.

Igraju: Filip Jurčić, Linda Begonja, Ivana Legati, Vlatko Dulić, Darko Milas, Vili Matula i Frano Mašković.

Urednik: BRANKO MALEŠ


18,00 – 19,00, HR III program

RADIO IGRA

DARIO NICCODEMI: “SCAMPOLO”

Prijevod i adaptacija: Boris B.Hrovat

Skladatelj: Davor Rocco

Režija: Dražen Ferenčina

Sirota djevojka s ulice plemenitošću svoga karaktera – svojom jednostavnošću i prirodnošću osvaja srca dvojice muškaraca iz viših društvenih slojeva. Tekst D.Niccodemija, napisan u prvim desetljećima 20.stoljeća stoji na samom početku suvremene europske dramaturgije: izrastao iz klasičnog melodramskog miljea kojemu duguje i swvoju izuzetnu popularnost on se, svojim seciranjem dekadencije i ironiziranjem prepoznatljivog socijalnog ozračja približava angažiranosti jednog Bernarda Shawa, jednako kao što se svojom  teatralnošću i blagim ironijskim otklonom – od realnosti i dramskih konvencija, istodobno približava dramaturškio-filozofskom prosedeu jednog Luigia Pirandella.

Igraju: Sunčana Zelenika, Tarik Filipović, Nina Erak, Ljubomir Kapor, Branka Trlin i Goran Grgić

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ


UTORAK,  10.kolovoza


18,00 – 19,00, HR III program

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

NIKICA KLOBUČAR: ZAŠTO MI REŽU PLAĆU ZA 10 %?
Dokumentarna radio drama “Zašto mi režu plaću za 10 %?“ predstavlja zagrebačku verziju umjetničkog projekta „Zbor pritužbi“, kojeg su  2005. godine pokrenuli umjetnici Tellervo Kalleinen i Oliver Kochta-Kalleinen u Birminghamu. Zborovi pritužbi predstavljaju svojevrstan građanski bunt protiv svih onih stvari koje nam narušavaju svakodnevicu, a svoje nezadovoljstvo građani izražavaju pjesmom bez obzira na pjevačko iskustvo i sposobnosti. Dosadašnje izvedbe zborova pritužbi održane su u: Hamburgu, Helsinkiju, Sankt Peterburgu, Jeruzalemu, Melbourneu, Budimpešti, Chicagu, Singaporu, Malmöu. Ljubljani itd. Zagrebačka verzija ovog umjetničkog projekta pokrenuta je 2008. , a pjesma koja je nastala od pritužbi građana opjevala je grad i državu, izlaske, podstanarsku svakodnevicu, ljubav, promet i štrudlu... Nakon osam uspješnih nastupa Zagrebački zbor pritužbi najavljuje i novi singl.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

22,03 – 22,30, HR III program

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR SA SREĆKOM ŠESTANOM

UREDNIK I VODITELJ: HRVOJE IVANKOVIĆ


22,40 – 23,25,  HR II program

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

STANISLAV PEJKOVIĆ: „OSVETA KNJIŽEVNOG LIKA“

Režija: Dejan Šorak

Zapleten i intrigantan svijet pisca koji u nastavcima objavljuje roman naslova „Filozofija iz daleka“ dodatno će zakomplicirati njegov Lik koji ne želi umrijeti.  Uplitanjem pak književnoga kritičara koji podržava Lik u nastojanjima da se osveti piscu ovaj novi krimić Stanislava Pejkovića postaje prava psihološka napetica. Suvremena, zanimljiva i nepredvidljiva.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ


SRIJEDA,  11.kolovoza


13,30 – 14,30, HR III program

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

ONI KOJI DOLAZE: JADRANKA ĐOKIĆ

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ


18,00 – 19,00, HR III program

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

EDGAR ALLAN POE: „GUBITAK DAHA“

Prijevod: Giga Gračan

Dramatizacija: Branko Sviben

Režija: Darko Tralić

Majstor začudnog i fantastičnog, Poe nije bio manje majstor humora. U «Gubitku daha,» radio-igri nastaloj dramatizacijom Poeove istoimene pripovjetke, spojeni su svi navedeni elementi njegovog pisanja. Peripetije mladoženje gospodina Bezdašića počinju u trenutku kada otkrije da dan nakon vjenčanja njegova mlada žena prima pisma naklonosti izvjesnog gospodina Sapića. Uzrujan, Bezdašić gubi dah i poput pravog pikarskog junaka, prolazi mnoge nevolje dok ga ponovno pronađe.

UREDNICA: NADA ZORIČIĆ

***

ETNOFANTASTIKA:

MILKA TICA: “FRA ANĐEO I BUVE”

Režija: Petar Vujačić


ČETVRTAK, 12.kolovoza


18,00 – 19,00, HR III program

RADIO DRAMA

ANTE TOMIĆ: „SKAKAVCI“

Režija: Biserka Vučković

Vrsni novelist zaokupljen tragovima vlastita vremena i njegovih manjih ili većih protagonista, Ante Tomić i u noveli Skakavci, koju je dramaturški pripremio Eduard Tomičić Buntauli za radio izvedbu, okupiran je junacima Splita i njegova zaleđa. Pave i Gule dio su ratne i poratne generacije, okruženi i kontaminirani drogom, a svijet i ljude u njemu gledaju s natruhama moralnosti i začudne lakoće ‘trošenja vlastita života’.

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

/naslovna: MarkAmsterdam/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI