Naslovnica > PREDSTAVE > Školnik / Služavka gospodarica

Školnik / Služavka gospodarica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dubrovačke ljetne igre pridružuju se proslavi obljetnice 300 godina rođenja G.B.Pergolesia, združujući njegovu komičnu 'Sluškinju' s Telemannovim 'Školnikom'.
autorski tim funkcija
Giovanni Battista Pergolesiskladatelj
Georg Philipp Telemannskladatelj
Tomislav Fačinidirigent
Krešimir Dolenčićredatelj

Talijanski skladatelj, violinist i orguljaš, Giovanni Battista Pergolesi (1710. -  1736.) danas se smatra jednim od najvažnijih ranih autora opere buffe (komične opere) i to upravo zahvaljujući Služavki gospodarici, koju u svom opernom programu premijerno predstavljaju i Dubrovačke ljetne igre.

A i sama priča o nastanku Služavke - komična je. Naime, Pergolesi ju je napisao kao dvodjelni intermezzo vlastite opere serie - Il prigioner superbo. Potonja je, međutim, ostala izgubljena u 'bespućima povijesne zbiljnosti', dok je La Serva Padrona stekla svjetsku slavu. Čim je prvi put izvedena (Pariz, 1752.) prouzročila je tzv. Querelle des Bouffons ("svađu komedijaša"), odnosno sukob poklonika ozbiljne francuske opere poput Jean-Baptiste Lullya ili  Jean-Philippe Rameaua, te ljubitelja nove talijanske komične opere. U vrlo javnoj i vrlo elaboriranoj svađi ta dva klana, a koja je trajala pune dvije godine i danas ponosno krasi udžbenike glazbene povijesti, Pergolesi je - naravno - stano na 'talijansku' stranu.

Među ostala njegova važnija djela ubrajaju se opere La conversione e morte di San Guglielmo (1731), Lo frate 'nnamorato (1732), L'Olimpiade (January 31, 1735) i Il Flaminio (1735), veliki broj sakralni skladbi od kojih je svakako najpoznatiji njegov Stabat Mater (1736) jedna od najtiražnijih skladbi 18. stoljeća koju su re-aranžirali brojni skladatelji uključujući i Johanna Sebastiana Bacha, koji je temeljem istog skladao svoj psalam Tilge, Höchster, meine Sünden.

Priča je Služavke gospodarice' slijedeća:

Uberto, postariji neženja, ljut je na svoju sluškinju Serpinu, jer mu dotičnog dana nije donijela - čokoladu. Serpina je, naime,  postala tako arogantna da se drži kao gospodarica kuće - zabranjenju je Ubertu da iz iste izlazi, te ga izvještava da će ubuduće on morati slušati nju. Uberto stoga naređuje Vesponeu da mu nađe ženu kojom se moež vjenčati kako bi se konačno riješio Serpine.

No, Serpina nagovori Vesponea da joj pomogne natjerati Uberta da oženi - nju. Potom obznanjuje Ubertu da se udaje za vojnika po imenu Tempesta, te - uz isprike za svoje dotadašnje ponašanje - najavljuje da će napustiti kuću. Potom stiže Vespone, prerušen u Tempesta, zahtjevajući 4,000 kruna miraza. Uberto odbija platiti, a Tempesta mu prijeti i zahtjeva ili novac ili da Uberto sam oženi Serpinu. Ovaj konačno pristane, no Serpina i Vespone mu otkrivaju da je riječ o prevari. Uberto pak shvaća da je cijelo vrijeme volio Serpinu, pa cijela priča ima sretan kraj...

Pergolesijeva Sluškinja, na Dubrovačkim će ljetnim igrama biti izvedena u paru sa Telemannovim Školnikom, kratkom komičnom operom o strogom i samodopadnom školskom nadzorniku koji pjevanju pokušava podučiti hrpu, relativno nezainteresirane školske djece.

Glavnu ulogu u obje opere pjevat će Giorgio Surian, a režiju potpisuje Krešimir Dolenčić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE