Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Dramska kolonija u Grožnjanu

Dramska kolonija u Grožnjanu

Hrvatski centar ITI u koprodukciji s Akademijom dramske umjetnosti organizira od 11. do 18. srpnja u Grožnjanu Dramsku koloniju 'Od teksta do predstave'
Share on facebook
Share on twitter

Dramska kolonija Od teksta do predstave jedan je od programa Hrvatskog centra ITI. Pokrenut je 1999. godine s ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja.

Hrvatska strana predstavlja mlade i neafirmirane dramske pisce, dajući im priliku da rade na postavljanju teksta s profesionalnim glumcima i redateljima, te da provjere mogućnosti uprizorenja teksta na sceni.

Koncertna čitanja imaju ambijentalne značajke jer se uprizorenja događaju u živopisnim eksterijerima.

Temelj dosadašnje suradnje Hrvatske i stranih zemalja bio je reciprocitet, pa su tako, zahvaljujući ovoj Koloniji, naši suvremeni pisci i njihove drame već predstavljeni u SAD i Grčkoj (Miro Gavran), Češkoj ( Lada Kaštelan), Indiji i Čileu (Filip Šovagović), Slovačkoj (Tena Štivičić) Meksiku i Čileu ( Elvis Bošnjak), Čileu (Ivan Vidić, Dubravko Mihanović, Ivana Sajko), Rusiji (Mate Matišić).

Dramska kolonija Od teksta do predstave, koja se od 1999. godine održavala u Motovunu, ove je godine iz prozaičnih, financijskih razloga, premještena u Grožnjan, u kojem se realizira u koprodukciji s Akademijom dramske umjetnosti, i nešto skromnija. Umjesto tri, radit će se dva teksta, umjesto kombinacije hrvatskih i inozemnih tekstova, radit će se samo hrvatski tekstovi. Kolonija, dakle, po prvi puta u svojoj jedanaestogodišnjoj povijesti neće ugostiti inozemne kazalištarce, te shodno tome neće ni imati predznak – međunarodna.

Na programu su drame 'Ponedjeljkom, soba 303', Ivane Karačonji, te 'Dok nas smrt ne rastavi' jedne od laureatkinja ovogodišnjeg 'Držića', Nine Horvat.

***

Ponedjeljkom, Soba 303
autorica: Ivana Karačonji
redateljica:  Nora Krstulović
dramaturginja:  Maja Sviben
glumci:  Lada Bonacci i Marcus Fernando
band - ZLI TRIO:   Nenad Sinkauz, Alen Sinkauz, Vedran Peternel

Ivana Karačonji

Rođena 1982. Diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a 2007. diplomirala na programu European Diploma in Cultural Project Management Fondacije Marcel Hichter u Brusselsu. Koautorica je dokumentaraca Bolji boljitak (2000.) i S obzirom na situaciju (2002.), radila je kao dramaturg na predstavama Fedrina ljubav, 1 m2, Casting hunger artist, R. Strauss: Ariadna na Naxosu... Povremeno radi kao scenarist za različite filmske i televizijske žanrove, piše dramske tekstove i radio drame, neke od njih su Ochacumi ili funkcija časnog čaja, Leon, Ponedjeljkom, soba 303.

Dok Nas Smrt Ne Rastavi
autorica:  Nina Horvat
redatelj:  Filip Povrženić
glumci: Maja Katić, Jelena Hadži-Manev, Petra Težak, Sanja Milardović, Žarko Potočnjak, Sven Jakir, Damir Poljičak, Mladen Kovačić, Dado Ćosić

Nina Horvat

Rođena 1989. Odrasla je u kazalištu – dugogodišnja je članica Učilišta ZKM-a. U Dramskom studiju Tirena igrala je u desetak dječjih predstava i odgojnih kazališta. Posljednje dvije godine vodi radionice na Kazališnom kampu Tirena. Od 2009. piše za Teatar.hr. Iste godine dobila je III. nagradu Marin Držić za dramski tekst Dok nas smrt ne rastavi. Studentica je Odsjeka dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI