Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Dramski program HR-a u ovom se tjednu okrenuo uglavnom domaćim snagama, no pridružit će im se i Anne Sibran te Jeanne-Marie Leprince De Beaumont.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   25.lipnja

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

TIHOMIR MRAOVIĆ: „STRAH U NOĆI“
Režija: Jasna Mesarić

Izbor iz emisije Radio-napetica iliti krimić

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET  GLUMICE ELVIE NACINOVICH

Glumica Elvia Nacinovich prvakinja je Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Tijekom trideset i četiri godine glumačkog staža odigrala je preko 100 uloga, potvrdila se kako u prpošnim komičnim ulogama, tako i u dramskim ulogama iznimno složene psihologije, te osvojila mnogobrojne nagrade. Osim toga, svestrana Elvia i dojmljivo pjeva, piše dramske tekstove za djecu, režira predstave za djecu i prevodi s hrvatskog na materinji talijanski jezik.

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA,  26.lipnja

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

RAZGOVOR S VEDRANOM MLIKOTOM

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

MAJA GREGL: «LOU ANDREAS SALOME»
Režija: Jasna Mesarić

Drama Maje Gregl bavi se odnosom muškarca i žene uhvaćene u mrežu vlastite suspregnute seksualnosti. Kao poticaj i inspiracija za dramu poslužili su mnogobrojni predlošci o bogatom životu Lou Andreas-Salomé (St. Petersburg, 1861 – Göttingen, 1937), prijateljice Paula Réeja, Friedricha Nietzschea, Rainera Marie Rilkea i Sigmunda Freuda.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  27.lipnja

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

IVAN BAUER: „VIRTUOZ NA ŽICI“
Režija: Dejan Šorak

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

JEANNE-MARIE LEPRINCE DE BEAUMONT: „LJEPOTICA I ZVIJER“ (premijera)
Prijevod: Divina Marion
Dramatizacija: Nives Madunić-Barišić
Režija: Ranka Mesarić

Jedna od najpoznatijih svjetskih bajki „Ljepotica i zvijer“ poznata je u mnogim verzijama, ali najslabije u onoj izvornoj koju je napisala žena. Radijska verzija ove poznate bajke temelji se prije svega na dramatizaciji izvorne priče u kojoj ljepotica ima sestre i braću a u kojoj razlog zbog kojega je mladić pretvoren u strašnu zvijer nije u njegovoj osobnoj krivnji nego u postojanju zla kao jednog od životnih fenomena. Mladića kroz njegovu patnju vodi njegova dobra vila, a ljepotica  dobiva slobodu da odluči što je za nju ljubav i prema tome se postavi. Prijateljstvo ili ljubav pitanje je kojim se bavi ova dramatizacija. Nedostatak vizualnoga ovdje je nenadmašno nadomješten bujnošću zvuka. Ova bajka tako prelazi okvire dječje klasike i postaje problemska radio igra za mlade  puna efektne i plastične zvučnosti.
Glume: Filip Juričić, Natalija Đorđević, Maro Martinović, Katarina Bistrović Darvaš i drugi.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

PONEDJELJAK,   28.lipnja

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 28.06. do petka, 2.07.)

VIŠNJA STAHULJAK: “POTRES” (premijera)
Dramatizacija: Dubravko Torjanac
Režija: DEJAN ŠORAK

Romani poznate hrvatske književnice Višnje Stahuljak gotovo su svi dosad prezentirani na Dramskom programu Hrvatskog radija; najnoviji autoričin roman „Potres“ fragmentarizirana je skica o stanovnicima Rastoka, tj. o generaciji mlinara obitelji Žalac i onima iz te obitelji koji su nastanjeni u Zagrebu, a u krasnu i nevinu prirodu Rastoka i Plitvičkih jezera rado navraćaju. Razvedenu priču o generaciji nekad imućnih seljaka-mlinara te njihovim izdancima autorica prati putem obiteljskih mijena i kontekstualnih promjena života u Lici, a sve se fabularno ambijentira u katastrofički obzor  potresa koji ubrzo pogađa „bijeli grad Zagreb“… Dvije nepogode narušavaju nekadašnji sklad čovjeka u prirodi: dezintegracija poznate mlinarske obitelji i nekadašnji miran grad Zagreb…
Urednik: BRANKO MALEŠ

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

NINA MITROVIĆ: «FAMILIJA U PRAHU»
Režija: Stephanie Jamnicky

Gorkosmiješna ispovijest Juliške iz pučke kuhinje, žene s rubova društva čija su jedina imovina dvije urne u kojima čuva pepeo svojih najmilijih. Ova crnohumorna monodrama ekstrahirana je iz jedne od epizoda «Komšiluka naglavačke», kazališne uspješnice mlade hrvatske dramatičarke Nine Mitrović.
Ulogu Juliške interpretira Doris Šarić-Kukuljica.

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  29.lipnja

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

NIKICA KLOBUČAR: „TRAŽEĆI PONEDJELJAK“ (premijera)
Urednik: Ljubo Pauzin

Dokumentarna radio drama „Tražeći ponedjeljak“ predstavlja životnu priču jednog od prvih zagrebačkih skejtera Daniela Belea – Vajta, koji se je skejtanjem počeo baviti početkom devedesetih kada je taj vid urbane kulture bio ilegalan i nepoznat u Zagrebu i Hrvatskoj. S jedne strane priča o Vajtu je urbana legenda o jednom od najboljih i najluđih skejtera s ovih prostora, no s druge strane Vajt je osoba koja je prošla težak put odvikavanja od ovisnosti o heroinu. Nakon što je prošao zajednicu Cenacolo i izliječio se, Vajt je svoje iskustvo života na ulici, drogiranja te boravka i izlječenja u zajednici opisao u knjizi „Ponedjeljak“. Danas Vajt živi obiteljskim životom i radi u informatičkoj tvrtki, a zbog problema koje je i sam proživio nastoji pomoći ovisnicima o heroinu te ih odvodi na kolokvije koji ih pripremaju za zajednicu Cenacolo.

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

LADA MARTINAC-KRALJ: „BRODOVI OVDJE VIŠE NE PRISTAJU“
Režija: Jasna Mesarić

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  30.lipnja

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMAC IZET HAJDARHODŽIĆ
Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

ANNE SIBRAN: „ZVIJERI SJENE“
Prijevod: Alma Pijaca
Režija: Lawrence Kiiru

Jedan od brojnih afričkih ratova je završen. Kosti su razasute, ubojstva zataškana, sela spaljena, ribarske mreže pokidane. A što se događa s djecom? Lutaju, traže sjene roditelja, sjene onoga čemu su pripadali. Očevi se još skrivaju pod zemljom negdje u džungli. Cijelo selo hoda predjelom gdje ljudska noga nije stupila. I tako dolaze u veliku šumu u kojoj caruje sjena.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA:
MILKA TICA: „BIJELI LOVAC“
Dramatizacija:  Nada Zoričić
Režija: Darko Tralić

ČETVRTAK, 1.srpnja

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

ANTUN ŠOLJAN: „LICE“
Režija: Tomislav Radić

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI