Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Radio tjedan se pita zašto mu režu plaću za deset posto, pati od nesanice, ugošćuje poslovne ljude iz Chicaga ponedjeljkom u sobi 303, te još puno toga, a sve u adagio tempu...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   28.svibnja

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

F.M.DOSTOJEVSKI: „BIJELE NOĆI“

Dramatizacija: Iva Gruić
Režija: Stephanie Jamnicky

Izbor iz emisije Radio-drama

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

KOSTIMOGRAFKINJA IRENA SUŠAC

Jedna od najznačajnijih hrvatskih kostimografkinja Irena Sušac učestalo je prisutna u našim kazalištima u stvaranju dramskih, opernih i baletnih predstava. Umjetničko je naukovanje započela asistiranjem Iki Škomrlj, a odlikuje je upućenost u tehnološko znanje i znanje o povijesnim formama kostima, kao i upućenost na nužnost umjetničke interpretacije kostima. Irena Sušac povijesnom kostimu pristupa na način da ga reinterpretira u odnosu na potrebe suvremene pozornice. Ona uspostavlja svježi dijalog s povijesnim vremenom iz suvremenosti ili iz strukture predloška, a nerijetko, u skladu s karakterizacijom i predloškom, i ironizira povijesne tradicije. Unutar opernoga glumišta često individualizira kostim zbora kako bi uspostavila korelaciju s redateljskim konceptom i suvremenim kazališnim izričajem. Unutar dramskog teatra najzanimljivije su kreacije kojima naglašava groteskizaciju, no ne stvara je iz izvanjskih elemenata, već spojem različitih naoko realnih elemenata kostima i šminke. Irena Sušac ima poseban kazališni senzibilitet tako da su njezine kostimografije poetološki i dramaturški značajne komponente unutar zadanosti predstave, piše Ozren Prohić.

Razgovor vodio: Matko Botić; esej napisao: Ozren Prohić
U emisiji sudjeluju i Nikša Bareza, Zlatko Kauzlarić Atač i Petar Selem

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA,   29.svibnja

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S GORDANOM VNUK (premijera)

Uoči početka 24. Eurokaza, u Jednočinki gostuje Gordana Vnuk, ravnateljica tog festivala. Osim o predstavama 24. Eurokaza, govori i o novom konceptu njegova djelovanja – s raznovrsnim programskim aktivnostima tijekom cijele godine, te o hrvatskoj kazališnoj kritici i posljedicama globalnog festivalskog buma.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

NIKICA KLOBUČAR: ZAŠTO MI REŽU PLAĆU ZA 10 %?

Dokumentarna radio drama “Zašto mi režu plaću za 10 %?“ predstavlja zagrebačku verziju umjetničkog projekta „Zbor pritužbi“, kojeg su  2005. godine pokrenuli umjetnici Tellervo Kalleinen i Oliver Kochta-Kalleinen u Birminghamu. Zborovi pritužbi predstavljaju svojevrstan građanski bunt protiv svih onih stvari koje nam narušavaju svakodnevicu, a svoje nezadovoljstvo građani izražavaju pjesmom bez obzira na pjevačko iskustvo i sposobnosti. Dosadašnje izvedbe zborova pritužbi održane su u: Hamburgu, Helsinkiju, Sankt Peterburgu, Jeruzalemu, Melbourneu, Budimpešti, Chicagu, Singaporu, Malmöu. Ljubljani itd. Zagrebačka verzija ovog umjetničkog projekta pokrenuta je 2008. , a pjesma koja je nastala od pritužbi građana opjevala je grad i državu, izlaske, podstanarsku svakodnevicu, ljubav, promet i štrudlu... Nakon osam uspješnih nastupa Zagrebački zbor pritužbi najavljuje i novi singl.

Urednica: Lada Martinac-Kralj


NEDJELJA,  30.svibnja

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

FEĐA ŠEHOVIĆ «GOSTI IZ ČIKAGA»
Režija : Ranka Mesarić

Pretvorba je još uvijek aktualan problem u Hrvatskoj. Prodaja i kupovina banke nije mala stvar, a kada se pojave famozni kupci iz Amerike i to još s preporukom brata koji je davno ukrao novac i nestao preko bare, cijela se situacija zapetljava. Ali Andro je iskusan i njega nije lako preveslati. Barem tako on misli. Njegova kći i žena pak misle drugačije. Komedija Feđe Šehovića «Gosti iz Čikaga» napisana je sočnim dubrovačkim jezikom, a uz obilje smiješnih situacija i jasno profilirane karaktere zaslužuje punu slušateljsku pažnju.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

SANJA LOVRENČIĆ: „MAŠA U ZAČARANOM DVORCU“
Režija: Stephanie Jamnicky

Maša je mala, buckasta djevojčica s uvojcima i brojnim ukosnicama. Voli
pjevuckati,  a to mrze crvene žabe zlog čarobnjaka. Od njezinih ukosnica
duhovi u začaranom dvorcu  kišu i šmrcaju. U dvorcu je zatočen kraljević
kojega treba osloboditi . U jezeru spava čudovište , ali je stalno
pospano... U velikom se kotlu kuhaju knjige. Ova naopaka i neobična bajka
puna iznenađenja i nevjerojatnih obrata ruši stereotipe i izokreće
perspektive. Zabavna je i duhovita a uči nas da stvari uvijek mogu biti i
drugačije te da nije uvijek najbolje biti kraljević, a niti čovjek.
Poznata spisateljica Sanja Lovrenčić ovoga puta poigrala se vlastitom
pripovijetkom i pretvorila je u vrlo zvučnu i izazovnu radio igru za
djecu.
Redateljica Stephanie Jamnicky i ansambl profesionalnih glumaca predvođeni
djevojčicom - sedmogodišnjom Martom Bandur koja je vješto i začudno
odigrala naslovnu ulogu uspjeli su stvoriti modernu radijsku čaroliju.

Urednica: Nives Madunić Barišić

***
KUTIĆ POEZIJE
A.S.PUŠKIN: „BAJKA O RIBARU I RIBICI“
Prijevod: Dobriša Cesarić
Režija: Stephanie Jamnicky

PONEDJELJAK,   31.svibnja

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 31.05. do petka, 4.06.)

MARINA ŠUR PUHOVSKI: “NESANICA” (premijera)
Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

Marina Šur Puhlovski prozna je autorica čije su dosadašnje knjige svakako bile zapažene, a roman „Nesanica“ je takoreći nedavno bio u najužem krugu za hrvatsku najpoznatiju i financijski respektabilnu nagradu.

Riječ je o otvorenoj ispovjednoj priči autorice koja se ne ustručava određenih događaja iz vlastite prošlosti, i prošlosti vlastite obitelji;  gotovo skalpelni rezultat o ne uvijek idiličnom obiteljskom dijagramu, majci i ocu, te emocijskom avanturizmu… u svakom slučaju oblikovan je autoričinom uspjelom empirističko-egzistencijalističkom rečenicom. Nesanica, sami naslov podebljeg romana, ujedno je i autoričin prostor pomalo cinične prozne konfesionalnosti i blage rezignacije ispred uzaludnosti ispisivanja (tu - ispisane povijesti jednog života).

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

IVANA KARAČONJI: „PONEDJELJKOM. SOBA 303“
Režija: Ranka Mesarić

Ponedjeljkom. Soba 303, mlade hrvatske spisateljice Ivane Karačonji, drama je o ljubavi i nasilju i o poražavajućoj potrebi za pripadanjem. Dvoje ljubavnika rekonstruiraju epizodu iz svog života, ostavljajući i nas i sebe u nedoumici što se to zapravo dogodilo i da li su se – i njihova veza i ta epizoda - uopće i dogodili.

Igraju: Sunčana Zelenika, Živko Anočić i Daria Lorenci

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  1.lipnja

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

IVA LOVREC-ŠTEFANOVIĆ I HRVOJE HANZEC: „ŽIVOT U GLAZBI – NELLO MILOTTI“

Glazba je njegov svijet. Radna soba – pijanino, umjetničke slike, nagrade i priznanja. Najviše ipak, partiture. One koje se uspješno ostvaruju u zvuku zborova, ali i one koje nisu nikad doživjele svoj zvuk. Od zborskih miljenica, do neizvedenih simfonijskih djela, opere. Povijest koja se naslućuje u tragovima, oživjet će glazba sa snimaka. Zvuci prve skladbe, ratne, kojom dočekuje goste, ali i snimka kantate „Istarska legenda“ – koja je bila završni rad studija kompozicije u Ljubljani. Osamdesetogodišnji Nello Milotti živi svojom glazbom, živi u glazbi. Rođen je u Trstu, gdje mu je otac radio u brodogradilištu. Kad mu je bilo 7 godina, obitelj se vraća u Pulu gdje Nello Millotti pohađa školu. Otac ga uči svirati harmoniku i mandolinu, a vikendom zajedno sviraju po restoranima. Nakon rata, Milotti na poziv Krste Odaka studira glazbu u Zagrebu, a potom u Puli dobiva mjesto učitelja glazbe. Usporedno s tim, pohađa studij kompozicije u Ljubljani kod Blaža Arniča. Djeluje kao profesor glazbe, dirigent nekoliko zborova; sklada zborsku, komornu i simfonijsku glazbu, uspješno piše za festival Melodije Istre i Kvarnera.

Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S GORDANOM VNUK

Uoči početka 24. Eurokaza, u Jednočinki gostuje Gordana Vnuk, ravnateljica tog festivala. Osim o predstavama 24. Eurokaza, govori i o novom konceptu njegova djelovanja – s raznovrsnim programskim aktivnostima tijekom cijele godine, te o hrvatskoj kazališnoj kritici i posljedicama globalnog festivalskog buma.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

ARTHUR MORRISON: „KAMEJA LORDA STANWAYA“ (premijera)
Prijevod i dramatizacija: Mladen Kopjar
Režija: Mislav Brečić

Arthur George Morrison (1863-1945) engleski je pisac i novinar najpoznatiji po realističkim romanima o životu u istočnom Londonu te detektivskim pričama pod utjecajem Arthura Conana Doyla. U slučaju nestanka skupocjene i u okružju bogatih kolekcionara slavne kameje (o kojoj je pripovijetku s engleskoga preveo i dramatizirao Mladen Kopjar) upoznat ćemo po prvi put u programu Hrvatskoga radija privatnog istražitelja Martina Hewitta, u interpretaciji Mladena Vasaryja, časnog antikvara Claridga kojeg glumi doajen našega glumišta Pero Kvrgić, kao i zagonetnog lorda Stanwaya kojeg interpretira Sven Medvešek. Režija Mislava Brečića donosi duhovit i poprilično romantičan svijet u kojem je bilo važno obraniti profesionalnu čast.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  2.lipnja

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMAC DANKO LJUŠTINA

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

ROBERT WILLIAM CHAMBERS: «GLASNIK»
Prijevod i dramatizacija: Eržabet Talan
Režija: Petar Vujačić

R. W. Chambers (1865. – 1933.) bio je američki umjetnik i pisac. Karijeru je počeo kao slikar, pa su mu prije nego je navršio dvadesetčetvrtu godinu radovi prihvaćeni na pariškom Salonu. Ali prekida sa slikarstvom i posvećuje se pisanju. Objavio je brojne romane i pripovijetke. Djela u odišu duhom s kraja epohe u kojem prevladavaju artzam i dekadencija, a oslanjaju se na mit, horor i romantičarsku melodramatiku. Glasnik pripada žanru priča o duhovima, smještena je u Bretanji gdje njezini akteri pokušavaju riješiti tajnu tridesetdevete lubanje, leptira Glasnika smrti i slučaj Crnog Svećenika.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA:
“KUGA U REMETAMA”
Režija: Jasna Mesarić

ČETVRTAK, 3.lipnja

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

LADA KAŠTELAN: «ADAGIO»

Drama mlade hrvatske spisateljice Lade Kaštelan pod naslovom «Adagio», doživjela je prije nekoliko godina svoju teatarsku praizvedbu, da bi se iza toga pojavila i na televiziji. Isti dramski predložak poslužio je i za izradu ove radio-drame. Nesumnjiva privlačnost toga dramskog teksta leži prvenstveno u njegovoj dubokoj ukorijenjenosti u svakodnevni život, u život običnih ljudi, o kojima progovara na vrlo suptilan način, otkrivajući nam ispod sloja površinske «običnosti» (koju, usput budi rečeno, slika majstorski) i dublje slojeve u kojima prepoznajemo istinitost bića koja nam prikazuje njihove duboko osobne osjećaje, stanja i dileme.
U temelju drame je propitivanje odnosa majke i kćeri, tog odnosa kojeg svi vanjski utjecaji stavljaju na kušnju. Situacija se dramatizira u trenutku kad u obitelj stupa muškarac koji želi postati treći član obitelji. U drami pratimo razvoj stanja u dvije obitelji, koje su vezane zapletom, ali situacije se, premda različite ipak ponavljaju, tako da cijela priča ostavlja dojam uobičajenosti i jasno odražava potpunu nemoć da se izbjegnu stereotipi, makar se lica ne znam kako snažno trudila da ostvare bolji, drugačiji, istinitiji život.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI