Login za korisnike

Jesenja sonata

Na gostovanje dolazi Slovensko Ljudsko Gledališče iz Celja s predstavom nastalom prema filmu Ingmara Bergmana ‘Jesenja sonata’.

***

Predstava 'Jesenja sonata' je nastala prema istoimenom filmu švedskog filmskog i kazališnog redatelja Ingmara Bergmana iz 1978. godine , glavne uloge u filmu igrale su Liv Ulmann i Ingrid Bergman.

'Jesenja sonata'  je zapravo obiteljska drama čiji je glavni problem odnos između kćeri i majke. Eva, žena pastora na norveškom selu poziva u goste svoju majku Charlotte, svjetski poznatu pijanisticu s kojom već godinama nije u dobrim odnosima i sada se nada pomirenju. Charlotte po dolasku kod Eve otkriva da s njom živi njezina druga kćer Helen,  koju je Charlotte prije mnogo godina smijestila u sanatorij, psihički bolesna i gotovo nesposobna za normalnu komunikaciju.

Napetosti između Eve i Charlotte polako rastu kao i Charlottina ljubomora na Evu jer joj je Helen privrženija nego njoj. Eva bijesno optužuje  majku da ju je zanemarivala cijelo djetinjstvo svirajući na svjetskim pozornicama.

Napetost doseže vrhunac u noći u kojoj na površinu izlaze obiteljske stvari o kojima se do te noći nikada prije nije govorilo.

Ovo je prvo uprizorenje 'Jesenje sonate' u Sloveniji, predstava također sadrži i video projekcije koje potpisjue redatelj Janez Lapajne dok je redatelj predstave Janez Pipan. Predstava je premijerno izvedena u Celju u veljači ove godine.

autorski tim
Sara Grbovićprevoditelj
Janez Pipanredatelj
Ingmar Bergmanautor teksta
Aldo Kumarskladatelj
Marko Japeljscenograf
Andrej Hajdinjakoblikovatelj svjetla
Bjanka Adžić Ursulovkostimograf

izvođači
Barbara MedveščekHelena
Bojan UmekViktor
Lučka PočkajCharlotte
Pia ZemljičEva

Odgovori

POVEZANE VIJESTI