Naslovnica > PREDSTAVE > Jesenja sonata

Jesenja sonata

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Na gostovanje dolazi Slovensko Ljudsko Gledališče iz Celja s predstavom nastalom prema filmu Ingmara Bergmana 'Jesenja sonata'.
autorski tim funkcija
Sara Grbovićprevoditelj
Janez Pipanredatelj
Ingmar Bergmanautor teksta
Aldo Kumarskladatelj
Marko Japeljscenograf
Andrej Hajdinjakoblikovatelj svjetla
Bjanka Adžić Ursulovkostimograf
izvođači uloge
Barbara MedveščekHelena
Bojan UmekViktor
Lučka PočkajCharlotte
Pia ZemljičEva

Predstava 'Jesenja sonata' je nastala prema istoimenom filmu švedskog filmskog i kazališnog redatelja Ingmara Bergmana iz 1978. godine , glavne uloge u filmu igrale su Liv Ulmann i Ingrid Bergman.

'Jesenja sonata'  je zapravo obiteljska drama čiji je glavni problem odnos između kćeri i majke. Eva, žena pastora na norveškom selu poziva u goste svoju majku Charlotte, svjetski poznatu pijanisticu s kojom već godinama nije u dobrim odnosima i sada se nada pomirenju. Charlotte po dolasku kod Eve otkriva da s njom živi njezina druga kćer Helen,  koju je Charlotte prije mnogo godina smijestila u sanatorij, psihički bolesna i gotovo nesposobna za normalnu komunikaciju.

http://www.youtube.com/watch?v=wHd4ymdGAGA

Napetosti između Eve i Charlotte polako rastu kao i Charlottina ljubomora na Evu jer joj je Helen privrženija nego njoj. Eva bijesno optužuje  majku da ju je zanemarivala cijelo djetinjstvo svirajući na svjetskim pozornicama.

http://www.youtube.com/watch?v=hCuGGamaGX4

Napetost doseže vrhunac u noći u kojoj na površinu izlaze obiteljske stvari o kojima se do te noći nikada prije nije govorilo.

Ovo je prvo uprizorenje 'Jesenje sonate' u Sloveniji, predstava također sadrži i video projekcije koje potpisjue redatelj Janez Lapajne dok je redatelj predstave Janez Pipan. Predstava je premijerno izvedena u Celju u veljači ove godine.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter