Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Tomislav Gotovac: umjetnost u ubožnici

Tomislav Gotovac: umjetnost u ubožnici

Veliki performer svojom nesrećom ovog puta ne razgolićuje sebe, nego društvo u kojem živimo.
Share on facebook
Share on twitter

Antonio G. Lauer, poznatiji kao Tomislav Gotovac, čovjek koji je između svoje umjetnosti i života davno povukao znak jednakosti, opet je - ovog puta nehotice - razotkrio licemjerje i malograđanštinu društva u kojem živimo. Mediji su se raspisali o nezgodi u kupaonici nakon koje je 73-ogodišnji konceptualist i performer tri dana nepokretan ležao u kadi svoga stana dok ga otamo nisu izvukli zabrinuti prijatelji uz pomoć vatrogasaca. Nakon toga smješten je u ustanovu za produženo liječenje u Dugoj Resi iliti u ubožnicu, gdje su ga, nepokretnog ali duhovitog i vedrog, posjetili novinari Nacionala. 'Proljeće je, a ovo je vrlo druželjubiv ambijent u kojem ljudi umiru', rekao im je Gotovac kojeg će danas prijatelji smjestiti u privatni dom u Zagrebu gdje će imati svu potrebnu njegu.


Gotovčev performans iz listopada 2009. u Ljubljani

U cijeloj je priči, kako i priliči aktualnom medijskom okružju, minorni dio publiciteta dobila činjenica da Tomislav Gotovac, neizbježna činjenica hrvatske kulture, umjetnik čijim se djelima volimo hvaliti pred svijetom, živi svoju starost s 1.500 kuna mjesečnih primanja i da je, sukladno tome, već dugo realno nesposoban samostalno se izdržavati, a ova je posljednja nezgoda tu činjenicu samo učinila vidljivom baš svima. Dok njegova mlađa kolegica Marina Abramović uživa plodove svjetske slave i završava retrospektivnu izložbu u MoMi, Gotovac plaća punu cijenu svoje 'neprilagođenosti' i principijelnosti. 'Uvijek mi je bilo draže hodati gol ulicama Zagreba i Beograda nego se baviti institucionalnim radom', izjavio je krajem prošle godine u odličnom biografskom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.  'Jednostavno nismo zemlja ni društvo pogodno za takav rad.'

Prijatelji su reagirali i spasili Gotovca koji je, kako kaže, tri dana mirno ležao u kadi znajući da će oni doći po njega. Država nije učinila ništa, što i u budućnosti možemo očekivati od nje. A Tomu želimo brzi oporavak, u inat svemu, i da nas opet, čim prije, njegova velika silueta dočeka u prvim redovima kina.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI