Naslovnica > VIJESTI > Delirium interruptum – vokalna akcija u javnom prostoru

Delirium interruptum – vokalna akcija u javnom prostoru

Domino vas poziva da se 9. siječnja 2020. godine s početkom u 18 sati pridružite "vokalnoj akciji u javnom prostoru koja iznosi opće stanje svijesti upitnog identiteta, emocionalne uznemirenosti, dezorijentacije i apsolutne ekstaze."
Share on facebook
Share on twitter

Početak 2020. obilježen je velikim novostima u političkom stanju i statusu Hrvatske. Osim upravo održanih predsjedničkih izbora, započelo je i hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Tako će se tim povodom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu upriličiti svečani koncert 9. siječnja 2020. godine s početkom u 19 sati.

Koncert se održava za predstavnike Europske komisije te isključivo za uzvanike s pozivnicama. No, zagrebački Domino u istom terminu najavljuje Delirium Interruptum, kako samo najavljuju: "koncert druge vrste, participativna a capella intervencija te vas pozivamo da nam se već u 18 sati na istom mjestu (ispred HNK) pridružite na općem deliriju koji će uslijediti povodom tog povijesnog trenutku kada Hrvatska postaje najsjajnija zvijezda na europske zastave.

Delirium interruptum - vokalna akcija u javnom prostoru iznosi opće stanje svijesti upitnog identiteta, emocionalne uznemirenosti, dezorijentacije i apsolutne ekstaze.

Ovdje će se vaš glas čuti!
Pridružite se opijenoj masi i oslobodite  svoje glasove - glasove požude, omamljene uzdahe, krikove, zvukove jecanja, zapomaganja, lizanja, deranja, vrištanja, uz intimno koreografirane neartikulirane pokrete, trzaje, padanja, valjanja i skakanja.

Mi njima pripadamo, a oni su nama privrženi. Ili oni pripadaju nama, a mi smo njima privrženi. Ili mi njima pripadamo i mi smo njima privrženi. U tim prividnim odnosima društvene stvarnosti obitavamo i balansiramo. Delirium interruptum je metoda zaštite zdravog razuma od neželjenih posljedica tog odnosa."

Autor i izvođač performansa je Marko Marković  izvedbeni umjetnik koji u svom radu pozicionira pitanje kolektivnog i individualnog ponašanja, djelovanja i pozicioniranja unutar društvenog sistema. Aktivan je na međunarodnoj sceni kao autor i organizator međunarodnih kulturno-umjetničkih i edukativnih programa. 2016. predstavio je rad na Venecijanskom bijenalu arhitekture u sklopu Hrvatskog paviljona.

Ovaj performans dio je Dominovog programa ‘Budućnost političkog performansa’ koji se održava u sklopu projekta “Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”, posvećenog predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI