Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminuo je Marijan Crtalić

Preminuo je Marijan Crtalić

U ponedjeljak je iznenada, u 52. godini života, preminuo sisački akademski slikar, performer i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić.
Share on facebook
Share on twitter

MarijanCrtalić je rođen 8. svibnja 1968. u Sisku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. godine u klasi profesora Vasilija Jordana. Iako je bio vrsan slikar, u njegovom opusu glavninu umjetničkog izražavanja imale se ambijentalne instalacije, fotografije, video, a posebno performansi.

"Moj rad proizlazi iz odnosa prema samome sebi i interakcije s vlastitom okolinom. Smjer u kojem se moj rad razvija – dokumentarističko ili simboličko obrađivanje određene materije ovisi o iskustvu koje proživljavam u određenom prostorno-situacijskom kontekstu. Naprosto, različite situacije proizvode različite vrste izraza, od analitičko-istraživačkog pristupa do intuitivno-emotivne, manje ili više simboličke umjetničke reakcije.

No, bez obzira na izvore interesa, zajednički nazivnik kojim pokušavam uokviriti sve svoje aktivnosti je socijalno, angažirano propitivanje i umjetnička (re)akcija koja teži kritičkom rasvjetljavanju određenih društvenih problema, a pogotovo onih u čijim sjecištima se i sam nalazim.", zapisao je o vlastitim radu Crta.

Iako je uglavnom živio i radio u Zagrebu, u rodnom je Sisku 2007. godine je pokrenuo projekt Nevidljivi Sisak iz kojeg su se razvili projekti Mogućnosti otpora, Aktivna memorija i festival Željezara.

Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI