Crkva

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: , ,
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Obredna predstava sa slijepim izvođačima propituje uvjerenja vjernika i ateista.
autorski tim funkcija
Young Jean Leeautor teksta
Matija Antolićglazbeni suradnik
Matija Antolićzborovođa
Ksenija Zeckoreograf
Zdravka Ivandija Kiriginkostimograf
Damir Šimunovićoblikovatelj zvuka
Saša Božićredatelj
Saša Božićdramaturg

Predstva Saše Božića u produkciji Eurokaza, Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život  i MSU-a slobodna je adaptacija drame Young Jean Lee, popularne njujorške dramatičarke korejskih korijena. Lee, ateistica čiji su roditelji praktični vjernici, u svojoj jednočinki u obrednoj formi sučeljava kler - tri propovjednice i jednog propovjednika. Predstava počinje u potpunom mraku, a dizajnirana je da testira očekivanja kako vjernika tako i ateista.

U domaćoj verziji Crkve glume slijepi izvođači, što tekstu daje dodatno značenje: "Činjenica da propovijedi i plesne točke izvode slijepi izvođači poigrava se unutarnjom simbolikom kršćanstva (duhovna sljepoća, vjernici koji progledaju u susretu sa Božanskom svjetlošću); blizu smo tenziji u pitanjima institucionalne dogme, bogohulnosti u izvodima čudesnog", kažu autori.

Young Jean Lee studirala je na kalifornijskom sveučilištu Berkeley, gdje je diplomirala engleski jezik. Godine 2002. seli se u New York i počinje se baviti dramskim radom. Njezini komadi izvođeni su u kazalištima poput The Kitchen, The Public Theater, P.S. 122, HERE Arts Center, The Ontological-Hysteric Theater.

Saša Božić kazališni je redatelj i plesni dramaturg. Surađuje s priznatim koreografima poput Isabelle Schaad, Francesca Scavette, Martine Pisani, Dalije Aćin, Iztoka Kovača, dok u zemlji potpisuje dramaturgiju za više nagrađivanih predstava Zagrebačkoga plesnog ansambla i Kazališta Novi život.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE