Login za korisnike

Na ljetovanju (st)

Zahvaljujući Maksimu Gorkom, poveći dramski ansambl predvođen redateljskom rukom Janusza Kice, ovogodišnje ljetovanje provodi na Splitskom ljetu.

***

Utemeljitelj socijalističkog realizma Aleksej Maksimovič Pješkov , poznatiji kao Maksim Gorki, dramu Na ljetovanju dovršio je davne 1904., iste godine kad je preminuo čovjek koji ga je uopće nagovorio da se bavi dramskim pismom - Anton Pavlovič Čehov. Nije stoga slučajno da se Na ljetovanju stoga često naziva najčehovljanskijom od svih drama Maksima Gorkog, a dijelom je i zasnovana na biografskim elementima iz Čehovljeva života. Praizvedena je iste godine kad i Čehovljev Višnjik, a teoretičari kažu da je se može čitati i kao njegov svojevrsni nastavak - na zemljištu posječenog Čehovljeva Višnjika, kod Gorkog su već niknule daće, vikendice - u kojima nova buržoazija ubija vrijeme na - ljetovanju.

Generacija odvjetnika, liječnika, inžinjera (a čiji su roditelji još jučer bili kmetovi) trebala bi biti ona koja će izgraditi Novu Rusiju, no kaže Gorki, jednako su sebični i samoživi kao i njihovi prethodnici, ako ne čak i gori od njih, jer su zapravo bliži needuciranim širokim narodnim masama. Na ljetovanju, koje se zbiva u osvit Velike Revolucije, većina tih novih malograđana igra šah, flertuje, dogovara piknike, a tek u rijetkima od njih počinje vriti bijes protiv cjelokupnog stanja u društvu...

Sam dramski tekst odmah je po nastajanju stekao epitet kontraverznog. Dok su ga jedni doživljavali kao socijalističku propagandu, budući Lenjinov ministar kulture, a tada još samo kazališni kritičar Lunačarski, proglasio ga je remek-djelom, hvaleći njegovu 'kritičku okrutnost'. U europskom je kazalištu isti tekst pak često doživljavan kao test redateljskih sposobnosti baratanja velikim ansamblom, a na kojem su svoje kvalitete u zvjezdane visine katapultirali primjerice Peter Stein (1974. - u dramaturškoj obradi Botha Straussa) i Sam Mendes (1989.).

Na ljetovanju je ujedno bila i posljednja velika ansambl predstava londonskog National theatrea u eri Trevora Nunna, a za čiju je režiju iste godine on dobio i Evening Standard nagradu za režiju. No, sve mu to nije pomoglo da zadrži fotelju u Nationalu na čije je čelo potom zasjeo mega-uspješni Nicholas Hytner. Hoće li pak 'Na ljetovanju' na siti način obilježiti i mandat Milana Štrljića provjeriti možete - na Splitskom ljetu u režiji Janusza Kice.

autorski tim
Fikret Cacanprevoditelj
Ana Dalbelloasistent redatelja
Maksim Gorkitekst
Janusz Kicaredatelj
Diana Kosec - Bourekkostimograf
Lada Kaštelandramaturg
Zoran Mihanovićoblikovanje svjetla
Dinka JeričevićDinka Jeričevićscenograf

izvođači
Alma PricaAlma PricaVarvara Mihailovna
Ante Čedo MartinićBasov, odvjetnik
Bruna BebićKalerija, Basovljeva sestra
Danijela VukovićSonja
Dragan JovičićŠalimov, književnik
Elvis BošnjakSuslov, inženjer
Ivica VidovićDvotočka, ujak Suslovljev
Ksenija ProhaskaMarija Ljvovna, liječnica
Marija TadićJulija Filipovna
Mijo JurišićVlas, Basovljev šurjak
Nenad SrdelićDudakov, doktor
Robert KurbašaRobert KurbašaZamislov
Snježana Sinovčić ŠiškovOlga Aleksejevna
Trpimir JurkićRjumin

Odgovori