Naslovnica > PREDSTAVE > Jedini neuspjeh Adolfa H.

Jedini neuspjeh Adolfa H.

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Lutkarskom predstavom o propalom snu Adolfa Hitlera da postane slikar akademik Zlatko Bourek slavi 80 godina rada.
autorski tim funkcija
George Taboriautor teksta
Đuro Roićasistent redatelja
Gordana Krebeljizrada lutaka
Zlatko Bourekautor lutaka
Zlatko Bourekredatelj
Davor Roccoskladatelj
Miljenko Sekulićscenograf

Jedna od zanimljivih crtica iz biografije diktatora Adolfa Hitlera je njegov neuspjeli pokušaj da upiše Akademiju likovne umjetnosti u Beču i postane slikar. Upao je u uži krug, no san mu se ipak nije ostvario. Neuspjeh ga je jako pogodio jer je bio prilično siguran da će upisati Akademiju. Nakon toga pokušava upisati arhitekturu, ali niti to ne uspijeva. Nažalost, na kraju se okreće politici.

O njegovom neuspjehu piše George Tabori, pisac židovskog podrijetla koji je rođen u Mađarskoj (ime mu se u originalu piše György Tábori). Otac ga šalje u Berlin na školovanje iz kojeg bježi kad nacisti dolaze na vlast. Kad je počeo Drugi svjetski rat, Tabori odlazi kao obavještajac u Istanbul i nagovara roditelje da mu se pridruže. No, oni odbijaju napustiti svoj dom i ubrzo nakon toga njegov otac je ubijen u Auschwitzu. Majka je srećom uspjela pobjeći, a njen bijeg Tabori je opisao u drami „My Mother Courage“. Tabori neko vrijeme živi u Londonu, te zatim odlazi u Ameriku. Tamo je upoznao Bertolta Brechta koji je utjecao na njegov daljni rad. Radio je kao prevoditelj, dramatičar, režiser i scenarist (pisao je i za Hitchcocka).

Unatoč tragičnoj obiteljskoj priči, Tabori temi pristupa na groteskan način i piše o Adolfu Hitleru s mnogo crnog humora. Poznate povijesne ličnosti postavlja u zamišljene, neočekivane situacije i na taj način mijenja uobičajenu sliku o njima te ih prikazuje na groteskan način.

Groteskne su i lutke koje igraju Taborijevu priču, rad su umjetnika i akademika Zlatka Boureka. Glumci sjede na pokretnim stolicama i drže lutke ispred sebe te im daju svoje ruke i noge. Na taj način lutke potpuno oživljavaju pred očima gledatelja.

Zlatko Bourek jedan je od najznačajnijih umjetnika na području lutkarstva u Hrvatskoj i ovom predstavom slavi 80-ti rođendan. Bourek je diplomirao kiparstvo i slikarstvo na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Zagrebu te radi kao kipar, redatelj, kostimograf i scenograf, te autor crtanih i igranih filmova.

2 Responses

  1. Eto(cijenjeni umjetnik) Z. Bourek,postavlja ovaj tekst sa Lutkama….

  2. Poželjeti je predstavi da dulje igra,(ona u teatru ITD)nije imala sreće -šteta jer su u njoj P.Kvrgić-kao Herzl, i I.Vidivic kao Adolf.H ,bili odlični)a idrugi…no tako ispalo…

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE