Naslovnica > PREDSTAVE > Sluškinje

Sluškinje

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zašto hrvatska kazališta zanima odnos slugu i gospodara saznajte u GK Joza Ivakić.
autorski tim funkcija
Jean Genetautor teksta
Damir Mađarić redatelj
Ivica Dusparaskladatelj
Ivica Zupkovićscenograf
Saša Došenkostimograf
izvođači uloge
Areta ĆurkovićGospođa
Maja LučićSolange
Sanja RadišićClaire

Nakon premijere Genetove drame "Služavke" u dubrovačkom kazalištu Marina Držića,  "Sluškinje" su u istoj sezoni pronašle svoje mjesto i u GK Joza Ivakić. Naravno, radi se o istome tekstu pod izvornim naslovom "Les Bonnes". Iako datume premijera dijeli manje od mjesec dana, i samo nekoliko stotina kilometara, radi se o dvije posve drugačije predstave. U vinkovačkoj postavi su Maja Lučić, glumica iz Zrenjana Sanja Radišić, te Areta Ćurković, a posljednju ovosezonsku premijeru režira Damir Mađarić. Mađariću je to druga režija u GK Joza Ivakić ove sezone,  nakon  drame Josipa Cvenića "Seks i glad".

Kako to da je tekst Jeana Geneta koji je nastao 1947. godine zainteresirao dvije kazališne kuće u isto vrijeme? I zbog čega je neobičan odnos dviju služavki i njihove gospodarice aktualan i danas?

Dvije sluškinje (ili služavke) iz naslova su Solange i Claire. One koriste trenutke odsutnosti svoje gospodarice za neobičnu sadomazohističku igru. Tijekom jednog popodneva njih dvije uzimaju odjeću i nakit svoje gospodarice, presvlače se i izmjenjuju se u ulogama gospodarice i služavke. Njihova igra dominacije završava u trenutku kad požele odigrati ubojstvo gospodarice, te zatim mijenjaju uloge i igra počinje ispočetka, sve do trenutka kad se prava gospodarica vrati kući...

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE