Login za korisnike

Sluškinje

Zašto hrvatska kazališta zanima odnos slugu i gospodara saznajte u GK Joza Ivakić.

***

Nakon premijere Genetove drame "Služavke" u dubrovačkom kazalištu Marina Držića,  "Sluškinje" su u istoj sezoni pronašle svoje mjesto i u GK Joza Ivakić. Naravno, radi se o istome tekstu pod izvornim naslovom "Les Bonnes". Iako datume premijera dijeli manje od mjesec dana, i samo nekoliko stotina kilometara, radi se o dvije posve drugačije predstave. U vinkovačkoj postavi su Maja Lučić, glumica iz Zrenjana Sanja Radišić, te Areta Ćurković, a posljednju ovosezonsku premijeru režira Damir Mađarić. Mađariću je to druga režija u GK Joza Ivakić ove sezone,  nakon  drame Josipa Cvenića "Seks i glad".

Kako to da je tekst Jeana Geneta koji je nastao 1947. godine zainteresirao dvije kazališne kuće u isto vrijeme? I zbog čega je neobičan odnos dviju služavki i njihove gospodarice aktualan i danas?

Dvije sluškinje (ili služavke) iz naslova su Solange i Claire. One koriste trenutke odsutnosti svoje gospodarice za neobičnu sadomazohističku igru. Tijekom jednog popodneva njih dvije uzimaju odjeću i nakit svoje gospodarice, presvlače se i izmjenjuju se u ulogama gospodarice i služavke. Njihova igra dominacije završava u trenutku kad požele odigrati ubojstvo gospodarice, te zatim mijenjaju uloge i igra počinje ispočetka, sve do trenutka kad se prava gospodarica vrati kući...

autorski tim
Jean Genetautor teksta
Damir Mađarić redatelj
Ivica Dusparaskladatelj
Ivica Zupkovićscenograf
Saša Došenkostimograf

izvođači
Areta ĆurkovićGospođa
Maja LučićSolange
Sanja RadišićClaire

Odgovori