Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled br.16/2010

Tjedni TV pregled br.16/2010

U ovom tjednu na male ekrane nam dolaze 'Velika vojvotkinja od Gerolsteina', 'Maškarate ispod kuplja', 'Ćelava pjevačica' i Placido Domingo...
Share on facebook
Share on twitter

Jacques Offenbach: Velika vojvotkinja od Gerolsteina  
Ponedjeljak/19.04./22.25/ ARTE
Snimka operete 'Velika vojvotkinja od Gerolsteina' Jacquesa Offenbacha i pisca libreta  Henria Meilhaca i Ludovica Halevya u režiji Christopha Marthaler i izvedbi 'Theatera Basel'. Vojvoda Gerolstein objavio je rat susjednoj državi zbog samo jednog razloga: hirovitoj vladarici je dosadno i treba je držati što dalje od državnih trgovina. Vojvotkinja je zbog svojih spletki ušla u politički oportun brak. Ona se nepreviđeno zaljubljuje u vojnika Fritza, proglašava ga poručnikom i kapetanom te na kraju zapovjednikom vojske  s plemićkom titulom, no Fritz ipak voli svoju ljubav iz djetinjstva Wandu. Opereta je praizvedena 1867. u Parizu za vrijeme Drugog carstva i vladavine Napoleona III. koji je uz ostale važne europske kraljeve i careve toga doba  nazočio predstavi. Opereta je satirička kritika na tadašnji militarizam, a samo tri godine kasnije izbio je francusko-pruski rat. Redatelj Christoph Malthaler poznat je našoj  publici po gostovanju s predstavom 'Voćna mušica' na 'Festivalu svjetskog kazališta'  prošle godine.  
Christoph Marthaler je  švicarski redatelj i glazbenik. Rođen je  17. 10. 1951 u Erlenbachu, u  kantonu Zürich. Diplomirao je glazbu u Zürichu (instrumenti oboa i blok-flauta), te je pohađao  glasovitu kazališnu školu Jacquesa Lecoqa u Parizu. Radio je kao skladatelj u Theater am Neumarkt u Zürichu i u Theater Baselu te na mnogobrojnim drugim projektima širom Europe. U  kazalištu u Baselu upoznaje ostatak svog autorskog tima – dramaturginju Stefanie Crap te scenografkinju i kostimografkinju Annu Vierbock s kojima od tada stalno surađuje. Njegove predstave gostovale su na festivalima diljem Europe,  a dobitnik je i brojnih nagrada.

Ivo Vojnović: Maškarate ispod kuplja
Subota/24.04/ 00:50/ HTV 2
Crno-bijela snimka predstave 'Maškarate ispod kuplja' dubrovačkog kazališta 'Marin Držić' iz 1970. u režiji Zvonimira Bajsića. Radnja 'pokladnog skerca' smještena je u Dubrovnik u 19.stoljeću spod kuplja, ispod crijepova, dakle na tavanu gdje su  uobičajeno živjele služavke u dubrovačkim plemićkim obiteljima. Na tavanu plemićke obitelji sestara Nikšinica, boluje služavka Anica, ostale služavke je  pokušavaju razvedriti  i prenijeti joj malo atmosfere pokladnog veselja. Maske  Pierrota i Vile  će na trenutak oživjeti ljubav i čežnju te odagnati smrt i tugu koja se nadvila nad posljednje predstavnice plemićke loze.
Kroz radnju nas vodi glumac  Lino Šapro, stari dubrovački gospar kao Prolog. U 'Maškaratama ispod kuplja' igraju: Neda Bajsić, Milka Podrug - Kokotović, Žuža Egreny, Lina Siminiatti, Desa Begović, Miše Martinović.

Plácido Domingo, najbolje uloge
Subota /24.04./ 01:00/ ARTE

Dokumentarni film o jednom od najpoznaitijih tenora današnjice Plácidu Domingu, rođenom  21. 01. 1941. u Madridu. Debitirao je sa samo 16 godina i do sada odigrao 130 uloga na različitim svjetskim pozornicama. U ovom dokumentarcu Domingo priča o svojim najboljim i najvažnijim ulogama, uz prizore iz desetak  opera u kojima je pjevao.

Opera box
Nedjelja/25.04/09:25/HRT 1


Ćelava pjevačica
Nedjelja/25.04./ 10:00/ ARTE

Ćelava pjevačica je prva drama koju je napisao Eugene Ionesco. Premijerno je izvedena 24.05.1950 u 'Théâtre des Noctambules' u režiji Nicolasa Bataillea. Od 1957., drama je na stalnom programu  ‘Théâtra de la Huchette’. Glavni likovi su gospodin i gospođa Smith, predstavnici tipične engleske obitelji. Radnja drame događa se u njihovom domu kojeg Ionesco opisuje tipično engleskim. Oni ugošćuju Martinove i vatrogasnog kapetana, te s njima vode razgovor koji od  normalnog prelazi u besmisleno nizanje riječi i glasova. Na Arteu će biti prikazana predstava u režiji pokojnog  francuskog  dramatičara i kazališnog  redatelja Jeana-Luca Lagarcea koji je umro 1995.  u dobi od 38 godina i izvedbi 'Théâtre de la Roulette'. Predstava je nastala 2007. za obljetnicu obilježavanja smrti  Jeana-Luca Lagarcea.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI