Naslovnica > VIJESTI > INFO > Frakcija: 14 godina dobrog izgleda

Frakcija: 14 godina dobrog izgleda

Kako se mijenjao i razvijao dizajn časopisa za izvedbene umjetnosti od '96. do danas - pogledajte od 15. travnja u galeriji HDD-a u Zagrebu.
Share on facebook
Share on twitter

U četrvtak, 15. travnja, s početkom u 19 sati u galeriji Hrvatskog društva dizajnera (Boškovićeva 18) u Zagrebu otvara se izložba 'Frakcija 1996.-2010.' Časopis za izvedbene umjetnosti Frakcija, u izdanju Centra za dramsku umjetnost, jedan je od najdugovječnijih publicističkih projekata u Hrvatskoj, a među kulturnim izdanjima posebno se ističe, kako neprekinutim kontinuitetom tako i otvorenom podrškom 'cjelokupnoj nezavisnoj sceni u Hrvatskoj što je, pogotovo u devedesetima, značilo i opozicijsku političku opciju i otpor prema dominantnim kulturnim politikama', riječi su kustosa izložbe Maroja Mrduljaša.

Izložba se bavi vizualnom stranom izdavačke povijesti Frakcije: kroz 14 godina izlaženja dizajnerski su je potpisivali Igor MasnjakCavarPayer i Labarotorium, shvaćajući ju kao 'eksperimentalni labaratorij za istraživanje časopisne forme. Tako se dizajn Frakcije kretao od dizajnerski vrlo pismenih rješenja Masnjaka koji je vrlo predano propitivao različite žanrovske teme, preko radova CavarPayer koji spadaju u najradikalnije radove na hrvatskoj dizajnerskoj sceni do 'nove urednosti' Laboratoriuma koji je oblikovao i atipični i vjerojatno konceptualno najzanimljiviji broj Frakcije (br. 32-35). Dizajneri su uživali kreativnu slobodu, a upravo je jedna specifična vitalnost i
gotovo naivna spremnost Frakcije na upuštanje u neistražene publicisticke forme vrijedan kulturni doprinos koji je lokalna ograničenja ali i prednosti periferne hrvatske sredine preveo u internacionalno relevatan projekt', zaključuje Mrduljaš.

Izložba će se moći pogledati do 8. svibnja, a više o njoj možete saznati ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE