Naslovnica > PREDSTAVE > Da je proklet Kam

Da je proklet Kam

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Program novog riječkog festivala u potpunosti posvećenog liku i djelu Janka Polića Kamova otvara "elegija vrhu zalutale duše", predstava nastala prema biografskim motivima iz njegova života.
autorski tim funkcija
Janko Polić Kamovautor teksta
Sandra Grabarasistent scenografa
Ana Vidučić Kovačićinspicijent
Mark Boldinkoreograf
Mark Boldinautor scenskog pokreta
Duško Rapotec Uteskladatelj
Duško Rapotec Uteodabir glazbe
Lary Zappiaredatelj
Lary Zappiadramaturg
Sandra Dekanićkostimograf
Dalibor Laginjascenograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
Deni Šesnićprojekcije
izvođači uloge
Alen LiverićJože
Anastazija Balaž LečićKatarina Radošević ud. Malinar
Andrea Rizonikoviolina
Biljana TorićSluškinja
Damir OrlićArsen Toplak
Davor JureškoAnton (Giorgio Antonio) Politeo / Polić
Denis BrižićMato Malinar
Igor KovačJanko (Mate Vinko) Polić
Iva MihalićKitty
Jasmin MekićMilutin Polić
Jelena LopatićZora
Marin Tuhtanharmonika
Olivera BaljakGemma (Giema Joana) Gerbaz ud. Polić
Tanja SmojeMilka Polić
Žarko RadićNikola Polić

Riječka manifestacija KamovFest obilježava stotu obljetnicu smrti našeg, prema nekim kritičarima, najavangardnijeg književnika pa nije neobično što je posljednja ovosezonska premijera u HNK Ivan pl. Zajc inspirirana više Kamovljevim biografskim elementima nego njegovim djelima. Ipak, redatelj Larry Zappia ističe kako je biografska dokumentaristika tek u pozadini, te će naglasak biti na stanju duha u kojem je Kamov stvarao. Redateljevim riječima, gledat ćete poetsku polifonu formu, a ne dokumentarni teatar. Nakon dvadeset godina koliko se pokušavao baviti Kamovom, Zappia je ustvrdio: “Svjestan sam da Kamov nije moj dramski pisac, ali je drama njegovog života apsolutno moje pismo. Stoga će moj hommage stoljeću odsutnosti Kamova biti čeprkanje po kratkom životu ukletog pjesnika, životu koji je stoput uzbudljiviji od njegovih drama.“

Fascinacija Kamovljevim životom ne iznenađuje, s obzirom da isti uključuje osnivanje tajnog anarhističkog udruženja s kojim je planirao podići pobunu u čitavoj Hrvatskoj, boravak u vrlo konzervativnom katoličkom internatu iz kojeg je izbačen nakon samo pet mjeseci, uhićenje i tromjesečni boravak u zatvoru zbog protumađarskih demonstracija u Zagrebu, putovanje s glumačkom družinom po čitavoj zemlji, nomadsko lutanje po Italiji i šire, borbu s bolesti članova obitelji, a onda i svojom zbog koje okončava u bolnici u Barceloni. Njegova biografija izvor je nekoliko legendi, od kojih je najpoznatija ona da je navodno otac slavne slikarice Dore Maar, a poslužila je i kao kreativni poticaj drugim umjetnicima, primjerice našem renomiranom dramskom piscu Slobodanu Šnajderu čija se drama Kamov, smrtopis ubraja među njegova najuspješnija djela i postavljena je u režiji Branka Brezovca u ZKM-u. Zappijina predstava koristi literarne dijelove iz Kamovljeva opusa, origninalnu glazbu, projekcije, a autor izbjegava svrstavanje u bilo kakav žanr ili koherentnu cjelinu.

U glavnim ulogama nastupaju Igor Kovač i Iva Mihalić, friško diplomirani glumci sa zagrebačke ADU, a ostale uloge igraju glumci ansambla HNK Rijeka.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE