Naslovnica > PREDSTAVE > Apartman

Apartman

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Hotelski apartman pod brojem 719 sjecište raznih životno važnih događanja, a uz pomoć Olje Đorđević na scenu HNK Osijek dolazi iz tri različite drame Neila Simona.
autorski tim funkcija
Neil Simonautor teksta
Dragica Lauševićkostimograf
Olja Đorđevićodabir glazbe
Olja Đorđevićredatelj
Davor Lauševićautor jezične adaptacije
Jasmina Pacekscenograf

Prvu je komediju, Plaza Suite, koja kao mjesto radnje uzima luksuzni njujorški hotel Plaza, Neil Simon napisao već početkom karijere, 1966., a na isto će se mjesto zločina, tj. u isti broj apartmana različitih luksuznih hotela vraćati još dvaput: u dramama California Suite 1976. te London Suite 1996. Sve tri drame sastoje se od nekolicine priča koje se događaju u spomenutom apartmanu, a dva je lika Simon čak i prošetao kroz desetljeća, te su nakon Beverly Hillsa sedamdesetih, odsjeli i u sobi s pogledom na Hyde Park devedestih.

Nakon što je neke od scena iz Simonovih hotelskih komada odabrala za Narodno pozorište iz Subotice prije nekoliko godina, što je imala prilike vidjeti i domaća publika, redateljica Olja Đorđević odlučila je pet priča ispričati i u osječkom HNK.

A priče su sljedeće: u prvoj konzervativni sredovječni poslovni čovjek iz Philadelphije mora nabrzinu sakriti tragove prisustva prostitutke Bunny pored koje se, uz praznu boce votke, upravo probudio, a njegova je supruga istovremeno krenula s recepcije prema sobi. On se, naravno, ničeg ne sjeća... Druga priča kombinira California Suite i London Suite, a govori o britanskoj glumici koja u hotelu odsjeda jer je došla na dodjelu Oscara, za kojeg je nominirana u trenutku kad joj je karijera na klimavim nogama, te njenom homoseksualnom suprugu. Njihova priča epilog će dobiti u Londonu. Treća priča bavi se nizom ozljeda koje dva para prijatelja zadobivaju na zajedničkom odmoru, četvrta pokušajem očuvanja braka u krizi srednjih godina, a peta se događa neposredno pred vjenčanje kćeri Roya i Norme Hubley, koja se zaključala u kupaonicu, te je roditelji pokušavaju nagovoriti da izađe...

Neil Simon poznati je broadwayski dramatičar kojeg smatraju kraljem komedije – tijekom uspješne je karijere napisao tridesetak drama, od kojih su mnoge pretvorene u jednako tako popularne filmske ili televizijske scenarije, a pisao je i nešto ozbiljnije tekstove o iskustvima Amerikanaca židovskog porijekla.
Osvojio je sve važnije kazališne nagrade – Tonyja, Pulitzera, Outer Circle Critics Award, New York Drama Critics Circle Award, Writers Guild of America Award, a uz nekolicinu scenarističkih Emmyja te Zlatnih globusa,  broj nagrada koje je osvojio gotovo je jednak broju drama koje je napisao. Među poznatijim radovima ističu se: Brighton Beach Memoirs, Biloxi Blues, Lost in Yonkers, The Odd Couple, Sweet Charity, I Ought to Be in Pictures.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE