Login za korisnike

Apartman

Hotelski apartman pod brojem 719 sjecište raznih životno važnih događanja, a uz pomoć Olje Đorđević na scenu HNK Osijek dolazi iz tri različite drame Neila Simona.

***

Prvu je komediju, Plaza Suite, koja kao mjesto radnje uzima luksuzni njujorški hotel Plaza, Neil Simon napisao već početkom karijere, 1966., a na isto će se mjesto zločina, tj. u isti broj apartmana različitih luksuznih hotela vraćati još dvaput: u dramama California Suite 1976. te London Suite 1996. Sve tri drame sastoje se od nekolicine priča koje se događaju u spomenutom apartmanu, a dva je lika Simon čak i prošetao kroz desetljeća, te su nakon Beverly Hillsa sedamdesetih, odsjeli i u sobi s pogledom na Hyde Park devedestih.

Nakon što je neke od scena iz Simonovih hotelskih komada odabrala za Narodno pozorište iz Subotice prije nekoliko godina, što je imala prilike vidjeti i domaća publika, redateljica Olja Đorđević odlučila je pet priča ispričati i u osječkom HNK.

A priče su sljedeće: u prvoj konzervativni sredovječni poslovni čovjek iz Philadelphije mora nabrzinu sakriti tragove prisustva prostitutke Bunny pored koje se, uz praznu boce votke, upravo probudio, a njegova je supruga istovremeno krenula s recepcije prema sobi. On se, naravno, ničeg ne sjeća... Druga priča kombinira California Suite i London Suite, a govori o britanskoj glumici koja u hotelu odsjeda jer je došla na dodjelu Oscara, za kojeg je nominirana u trenutku kad joj je karijera na klimavim nogama, te njenom homoseksualnom suprugu. Njihova priča epilog će dobiti u Londonu. Treća priča bavi se nizom ozljeda koje dva para prijatelja zadobivaju na zajedničkom odmoru, četvrta pokušajem očuvanja braka u krizi srednjih godina, a peta se događa neposredno pred vjenčanje kćeri Roya i Norme Hubley, koja se zaključala u kupaonicu, te je roditelji pokušavaju nagovoriti da izađe...

Neil Simon poznati je broadwayski dramatičar kojeg smatraju kraljem komedije – tijekom uspješne je karijere napisao tridesetak drama, od kojih su mnoge pretvorene u jednako tako popularne filmske ili televizijske scenarije, a pisao je i nešto ozbiljnije tekstove o iskustvima Amerikanaca židovskog porijekla.
Osvojio je sve važnije kazališne nagrade – Tonyja, Pulitzera, Outer Circle Critics Award, New York Drama Critics Circle Award, Writers Guild of America Award, a uz nekolicinu scenarističkih Emmyja te Zlatnih globusa,  broj nagrada koje je osvojio gotovo je jednak broju drama koje je napisao. Među poznatijim radovima ističu se: Brighton Beach Memoirs, Biloxi Blues, Lost in Yonkers, The Odd Couple, Sweet Charity, I Ought to Be in Pictures.


Odgovori