Naslovnica > PREDSTAVE > Služavke

Služavke

PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
O dugo prikrivanom nasilju, igrama dominacije i podložnosti, te planiranju osvete piše poznati francuski autor Jean Genet, a u Kazalište Marina Držića tekst dolazi u režiji Georgija Para.
autorski tim funkcija
Mišo Baričevićscenograf
Jean Genetautor teksta
Vjenceslav Kapuralprevoditelj
Georgij Paroredatelj
Silvio Gironoblikovatelj svjetla
Paola Dražić Zekićskladatelj
Marija Žarakkostimograf

Kazalište Marina Držića nakon premijere predstave Pitanje časti o ubojstvu mlade Turkinje, nastavlja s temom nasilja te ovoga puta predstavlja dramu „Služavke" francuskog pisca Jeana Geneta.

Genet je inspiraciju za dramu „Služavke“ pronašao u stvarnom događaju koji je u to vrijeme zgrozio francusku javnost, a tijekom kojeg su dvije sestre služavke brutalno ubile svoju gospodaricu. Genet preuzima zaplet i dvije služavke naziva Solange i Claire. One koriste trenutke odsutnosti svoje gospodarice za neobičnu sadomazohističku igru. Tijekom jednog popodneva njih dvije uzimaju odjeću i nakit svoje gospodarice, presvlače se i izmjenjuju se u ulogama gospodarice i služavke. Njihova igra dominacije završava u trenutku kad požele odigrati ubojstvo gospodarice, te zatim mijenjaju uloge i igra počinje ispočetka, sve do trenutka kad se prava gospodarica vrati kući.

Geneta je bio sin prostitutke koja ga je kad je imao godinu dana dala na posvajanje. Nakon smrti prve udomiteljice, mijenja udomiteljske obitelji, krade i upada u neprilike koje su ga na kraju dovele do pritvora iz kojeg izlazi u 18. godini. Nakon navršene punoljetnosti pridružuje se Legiji stranaca iz koje je nečasno otpušten, navodno zbog homoseksualne veze.  Od tada, Genet se nekoliko godina skiće Europom, a pri povratku u Pariz ponovo završava u zatvoru gdje počinje pisati. Upoznaje Jeana Cocteaua koji se oduševio njegovim djelima. U to vrijeme Genet je osuđen na doživotni zatvor, ali je Cocteau, koji je duboko vjerovao u Genetov talent, pisao francuskom predsjedniku i nagovorio ga da povuče tu odluku. Od tada se Genet posvećuje pisanju drama, romana, pjesama i eseja, te političkom djelovanju. Vrijeme kriminala i stalnih krađa postaje prošlost, a svoje bogato životno iskustvo koristi za pisanje, te u svojim djelima piše o podzemlju, nasilju, homoseksualizmu i prostituciji.

Zbog strastvene ljubavi prema cigaretama, 1986. umire od raka u jednoj hotelskoj sobi u Parizu.

Služavke su po prvi put izvedene u Parizu 1947., a filmsku adaptaciju režirao je Christopher Miles 1974. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=1dFmlKYKHGY

Redatelj Georgij Paro ističe kako je Služavke odabrao upravo zbog  tri dubrovačke glumice koje će igrati u komadu: Milke Podrug Kokotović, Jasne Jukić i Glorije Šoletić.

Zanimljivo je da je Genet Služavke izvorno napisao za mušku podjelu, a upravo tako su bile postavljene u Gavelli 2001. godine kada su dvije služavke i gospodaricu igrali Enes Vejzović, Rakan Rushaidat i Janko Rakoš.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE