Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled br.14/2010

Tjedni TV pregled br.14/2010

Dvije reprize, dokumentarni film o Plácidu Domingu, kazališna igra o Komižanima u San Pedru i drama 'Pad bogova' o moćnoj obitelji industrijalaca za vrijeme nacizma.
Share on facebook
Share on twitter

Barefoot on the stage
Ponedjeljak/ 05.04/ 18:05/ ARTE

Kratki igrani film talijanskog redatelja Andrea Rovette u kojem se radi o plesačici baleta na audiciji.  Redatelj na audiciji ima veliku listu zahtjeva za balerinu. Film je najavljen riječima:  Plesačica. Redatelj. Audicija. Borba za život ili smrt.

Plácido Domingo, najbolje uloge
Ponedjeljak /05.04/ 22:15/ ARTE

Dokumentarni film o jednom od najpoznaitijih tenora današnjice Plácidu Domingu, rođenom  21.01. 1941. u Madridu,  koji je  debitirao sa samo 16 godina. Za sada ima preko 130 odigranih uloga na različitim svjetskim pozornicama. U dokumentarnom filmu Plácido Domingo priča o svojim najboljim i najvažnijim ulogama  te će biti  prikazani  prizori iz desetak  opera u kojima je pjevao.  Neke od uloga u kojima je nastupao su Otello, Don Jose, Lohengrin i Samson. Uz  Jose Carrerasa i Luciana Pavarottia jedan je od tri tenora koji su postigli veliki uspijeh nastupajući zajedno od 1990. na otvorenju Svjetskog  nogomtenog prvenstva u Italiji, njihovi koncerti u Tokiju, Londonu, Beču, New Yorku... bili su u potpunosti rasprodani.

Simone de Bauvoir
Utorak/ 06.04/ 04:05/ ARTE

Repriza dokumentarnog  filma  koji  portretira književnicu, političku aktivisticu, filozofkinju i feministicu.
Simone de Beauvoir rođena je 09.01.1908 u Parizu i ovaj dokumetarac snimljen je povodom 100.obljetnice njezina rođenja. Iako sama autorica samo jednog kazališnog djela, zajedeno s Jeanom –Paulom Sartereom bila je pokretačka snaga lijevo orijentiranih pripadnika egzistancijalističke filozofije pariške kulturne scene nakon II. svjetskog rata pa do 70-ih godina prošloga stoljeća, te je njezin utjecaj na franusku kulturu, pa tako i kazalište tog vremena neizmjerno važan. Njezini romani poznati su po autobiografskim  elementima, za roman ‘Mandarini‘ (1954) dobila je prestižni književnu nagradu Goncurt, dok je njezin esej ‘Drugi spol’(1949) o ulozi žena u povijesti i sadašnjosti  iznimno utjecao na ženske pokrete za ravnopravnost. Simone de Beauvoir  1947. na putovanju u SAD-e upoznaje svoju veliku ljubav Nelsona Algrena i od tada pa do svoje smrti 14.04.1986. često putuje između Pariza i Amerike.

Joško Božanić: U sjeni Green Hilla
Subota/10.04/ 00:50/ HRT 2
J
Radnja ove kazališne igre je smještena u San Pedro, grad uz Tihi ocean u kojemu borave brojni hrvatski iseljenici. Dva stara emigranta Jakomo i Bepo koji su iz rodne Komiže na Visu otišli  početkom pedesetih godina prošloga stoljeća prepričavaju  svoje živote. Dok jedan slabo čuje, drugi slabo vidi. Jedan je pustolov, kojemu je ljubav prema ženi prepreka ostvarenju njegove  slobode, drugome je ljubav odredila životni put. Priča je potaknuta autorovim istraživanjem iseljenika iz Komiže u San Pedru. 'U sjeni Green Hilla' igraju Ljubomir Kapor i Ivica Vidović. Kazališna igra, snimljena 2002., posvećena je nedavo preminulome glumcu Ljubomiru Kaporu.

Opera box
Nedjelja/ 11.04./ 09:25/ HRT 1

Pad bogova
Nedjelja/ 11.04/ 09:45/ ARTE

Nizozemska kazališna skupina 'ZT Hollandia' izvodi predstavu  o usponu i padu moćne obitelji inustrijalaca  Von Essenbeck  za vrijeme nacizma. Radnja se zbiva u noći kada je zapaljen Reichstag 27.02.1933.  Glava obitelji  Konstantin Von Essenbeck  slavi svoju posljednji rođendan. Kćer Sophia ga  moli da njen ljubavnik, nacistički orijentirani Frederick Bruckman, preuzme kompaniju. Nakon Konstantinove njegove smrti to se i događa. Konstantinov sin Martin je ovisnik o drogama i u incestnoj  vezi s majkom.  U želji za što većom zaradom obitelj  usko surađuje  s nacistima, što vodi u korupciju, izdaju, ubojstva. Kao predložak za predstavu je poslužio film Luchina Viscontia 'Sumrak bogova' iz 1969. Snimka je to predstave iz 2005. koja je odigrana u berlinskom ' Volksbühne am Rosa-Luxemburg Platz'. Režiju predstave potpisuju  Johan SimonsPaul Koek.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE